OCEANOVIH 8

REDATELJ: Gary Ross
GLAVNE ULOGE: Cate Blanchett, Anne Hathaway, Sandra Bullock, Helene Bonham Carter, Sarah Paulson, Rihanna, Awkwafina, Mindy Kaling
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Ocean’s 8

 

U prvom vikendu “Oceanovih 8” bio je najgledaniji film u američkim kinima (u naše kino dvorane film je stigao tjedan dana kasnije). “Oceanovih 8” ima jednu od najjačih ženskih glumačkih postava posljednjih godina. Međutim slušajući reklame na radiju u prvi plan, kao glavni glumački razlozi za gledanje filma istaknuta su tri imena; Sandra Bullock (u redu, tu problema nema), Rihanna i brazilska manekenka Adriana Lima. Film u kojem, uz spomenutu Sandru Bullock, nastupaju, između ostalih, i Cate Blanchett, Anne Hathaway i Helena Bonham-Carter glavni su aduti Rihanna i lijepa manekenka Lima za koju i nakon završetka filma nisam siguran u kojoj se točno sceni pojavila. Ništa protiv Rihanne (ona je funkcionalna i iznenađujuće dobra) kao i protiv lijepe Lime no Blanchett, Hathaway i Bonham-Carter su prezimena koja imaju nešto veću težinu i važnost kada je o sedmoj umjetnosti riječ – ili je možda svaka reklama dobra reklama ma koliko ona bila loše zamišljena odnosno realizirana? Teško je procijeniti no dosta o reklamama, hajdemo malo o filmu i glumačkoj ekipi.

Nema više Dannyja Oceana – on je samo uspomena na prošle dane. Obiteljski posao nastavlja Dannyjeva sestra Debbie. Nakon pet godina izlazi iz zatvora i okuplja ekipu za spektakularnu pljačku. Predmet pljačke skupocjena je ogrlica koja će nakon dugo vremena ugledati svjetlo dana. Vrijednost ogrlice? Sitnica – 150 milijuna dolara. Debbie želi ogrlicu, ali i osvetu za godine provedene u zatvoru….

“Oceanovih 8” ženska je verzija istodobno i nastavak filmova “Oceanovih 11,12,13”. Film je realiziran na valu “Time’s up” pokreta, Girl power film u kojem muškarci imaju daleko manje uloge no što je ljepši spol imao u filmovima o Dannyu Oceanu. Jedini važniji muški lik je gad koji je dobio što je zaslužio. Politički i etnički korektan Gary Ross (redatelj i jedan od scenarista filma) pažljivo je izabrao novu Ocean ekipu, pažljivije nego što je realizirao film. Radnja “Oceanovih 8” ispričana je na neuravnotežen način. Okupljanje ekipe i pljačka teku rutinski – film je predvidljiv nema prevelikih iznenađenja (osim nekoliko ženskih osoba koje se pojavljuju na Meta Galu, ali to neka ostane iznenađenje za sve koji film još uvijek nisu pogledali) i čitava priča ide u očekivanom smjeru. Iznenada, redatelj shvaća da bi mogao filmu dodati i poneki zanimljiv i(li) originalan detalj pa film tijekom posljednjih, otprilike, dvadesetak minuta postaje zanimljiviji i dinamičniji. 

Iako je naglasak film na girl power, ravnopravnost sestre Ocean i njene ekipe s bratovim pljačkaškim pothvatima puno zabavnije je gledati kako cure, djevojke, žene – autsajderice ismijavaju, iskorištavaju i, na kraju, pljačkaju snobove, pripadnike visokog društva. Trenuci su to kada gledatelj otvoreno navija za Oceanovih 8 i uspjeh operacije.

U usporedbi sa Soderbergovih “Oceanovih 11” Rossov je film manje zabavniji, s manje duhovitih trenutaka. Problem leži u scenariju koji, uz iznimku spomenutih završnih minuta, likovima ne dopušta duhovitost. Jaka glumačka ekipa ne može sakriti tanak scenarij i određene već viđene detalje filma.

Najbolja glumačka izdanja filma pripadaju Sandri Bullock i Anne Hathaway. Glumice su napravile vrlo dobar posao iz jednostavnog razloga – likovi koje tumače nešto su bolje napisani od ostalih pa su glumice mogle pokazati više od ostalih članica glumačke ekipe. Cate Blanchett nekako suzdržana, tek odrađuje posao kao i Helene Bonham-Carter u ulozi bankrotirane Rose Well, dugovima opterećene modne savjetnice. Ljubitelji Rihanne mogu biti zadovoljni – pjevačica, u ovom slučaju glumica solidno se snašla u ulozi hakerice Nine Ball. Rihanna odnosno Nina podsjeća na Lisu Bonet u “Državnom neprijatelju” iz 1998 godine.

Politička i svaka druga korektnost zadovoljena je u “Oceanovih 8”. Zadovoljni su, mada ne i prezadovoljni, čelnici “Warnera” zaradom filma. Ima li razloga za zadovoljstvo gledateljica i gledatelja nakon izlaska iz kino dvorane? Ne previše – jaka glumačka ekipa i nekoliko zabavnih trenutaka ne mogu sakriti predvidljivost cjeline i recikliranje starih, ljubiteljima filma poznatih ideja.

OCJENA: 5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)