REDATELJ: Scott Cooper
GLAVNE ULOGE:Christian Bale, Rosamund Pike, Jesse Piemons, Rory Cochrane, Timothee Chalemet, Ben Foster
TRAJANJE: 134 minute 

 

“Nemaš pojma što rat može učiniti čovjeku.” – Joseph Blocker

 

Znate li što je zajedničko filmovima “Detroit” (redateljica Kathryn Bigelow poznate po filmovima “Zero Dark Thirty”, “Narednik James” i “Čudni dani” – glavne uloge u filmu tumače John Boyega, Anthony Mackie), “Roman J. Israel Q” (redatelj Dan Gilroy poznat po izvrsnom debitantskom ostvarenju “Noćne kronike, glumački one man show Denzela Washingtona koji je glumcu donio nominaciju za ovogodišnjeg “Oscara” i “Last Flag Flying” (redatelj Richard Linklater zaslužan za “Before….” trilogiju, nagrađen “Oscarom” za “Odrastanje” – glavne uloge Laurence Fishburne, Steve Carell) ? . Osim glavnih redateljsko-glumačkih  figura koje će zaintrigirati ljubitelje filma te činjenici da je riječ o filmovima premijerno prikazanima u nedavnoj prošlosti (godinu, godinu i pol dana), navedeni naslovi nisu pronašli put do domaćih kino dvorana. Teško je shvatiti da navedeni filmovi nisu dobili (barem) nekoliko termina prikazivanja, posebno kada se uzmu u obzir slabašni i nezanimljivi projekti koji se često pokušavaju prodati kao hitovi, ali nestaju s programa vrlo brzo, kao snijeg u proljeće. Navedeni naslovi tek su dio priče o gledanju vrijednih filmova koji zaobilaze domaće kino dvorane. Priča se nastavlja i novim ostvarenjem redatelja Scotta Coopera (“Out of the Furnace”, “Divlje srce”) originalnog naslova “Hostiles”.

Scene s početka filma udaraju direktno u glavu i gledatelju daju do znanja kakav će (ostatak) filma gledati; nakon napada Komanča na obiteljsko imanje u kojem su ubijeni muškarac i djeca, gledamo pripadnike vojske SAD-a koji su u lovu na odbjegle Indijance. Indijanci su, poput divljih zvijeri, ulovljeni i vraćeni u pritvor. Jedan od vojnih lovaca na Indijance je i Joseph Blocker, ratni veteran pred mirovinom. Ratovao je Blocker pola života protiv Indijanaca, prema vlastitom priznanju poubijao toliko divljaka da ne zna broja. Blockeru je ostao još jedan, ali vrlo zahtjevan zadatak – predsjednik SAD-a je izdao zapovijed prema kojoj teško bolesni poglavica Čejena s članovima obitelji mora biti sigurno transportiran u Montanu. Osiguranje treba organizirati Blocker koji isprva odbija zapovijed (poglavica je Blockerov stari neprijatelj odgovoran za smrt mnogih vojnika među kojima su i Blockerovi prijatelji, ali nakon pritiska i prijetnji nadređenih pristaje. Neprijatelji iz prošlih bitaka, Indijanci i kauboji zajedno kreću na opasno, za mnoge i posljednje putovanje.

Radnja filma odigrava se krajem 19 stoljeća (godina je 1892) – vrijeme legendi, stvarnih ili izmišljenih, Divljeg zapada polako prolazi (ili je prošlost). Romantizirani prikaz westerna, dobri i loši momci, pravedni i nepravedni protagonisti, ako izuzmemo djecu i ostale slučajne (mladi vojnik francuskog porijekla – tumači ga ovogodišnja mlada glumačka senzacija Timothee Chalemet) ne postoje. Glavni likovi filma umorni su, dugogodišnjim ratovanjem iscrpljeni i demonima prošlosti opterećeni antijunaci koji više nemaju nikakve iluzije, vjere u bolji, normalan život. Tek malo mira pred konačni odlazak. No, Amerika tog vremena nije mjesto za miran život. Mjesto na Zemlji prepuno otpadnika, pljačkaša i brutalnih bandi željnih krvi. Upravo su cestovni razbojnici prijetnja ekspedicija Josepha Blockera.

U mnogim dijelovima filma redatelj stavlja na iskušenja likove, ali i gledatelje filma. Situacije s kojima se suočavaju Blocker, ostarjeli indijanski poglavica i Rosalee Quaid i ostatak ekipe otvaraju ozbiljne, svevremenske ljudske teme (osveta, oprost, kolektivna krivnja….) i od gledatelja traže (i dobivaju) reakcije i emociju. Nasilje je žestoko, često eksplicitno ponajviše u službi uvjerljivosti prikaza vremena i okolnosti u kojima se odigrava radnja filma. “Hostiles” sadrži i nekoliko briljantnih dijaloga i monologa npr. priča vojnika o ubijanju – od prvog ubojstva počinjenog sa samo 14 godina do navike jer, kako vojnik kaže: kada živiš kao vojnik tvoj posao je ubijanje.
Uvod u film je izreka koja govori kako je destruktivna i ubilačka duša Amerike nikada nije izgubila. Izjava kojom Cooper naglašava da “Hostiles” nije film koji se bavi isključivo epizodom američke povijesti već je ona temelj ili korijen današnjeg SAD-a odnosno da su okolnosti u kojima je nastajala i razvijala utjecali na izgled današnjeg američkog društva. Nasilje se preselilo iz prirode, šuma i puteva u urbane sredine. Oružja je ionako dovoljno.Nakon suradnje na filmu “Out of the Furnace”, “Hostiles” je ponovo spojio redatelja Cooper i Christiana Balea. Bale je (ponovo) vrlo dobar u kompleksnoj interpretaciji veterana Blockera. Uz Coopera i Balea poveznica između filmova “Out of the Furnace” i “Hostiles” je Ben Foster u sporednoj, ali važnoj ulozi. Rosamund Pike vrlo uvjerljiva u ulozi Rosalee Quaid, žene koja ima veliku snagu da nastavi živjeti nakon preživljene tragedije.
“Hostiles” je nasilna i mračna priča koja gledatelja vraća u Ameriku krajem 19 stoljeća. Film o vremenu kada je u mnogim dijelovima SAD-a vladala anarhija gledatelja suočava s mnogim vječnim pitanjima ljudskog postojanja. Vrlo dobro napisani dijalozi i monolozi, izvrsna fotografija i vrlo dobra glumačka ekipa neki su, ne i jedini razlozi za gledanje filma.

OCJENA: 8

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)