UMRI MUŠKI: John McCLane u najboljem izdanju

REDATELJ: John McTiernan
GLAVNE ULOGE: Bruce Willis, Alan Rickman, Reginald VelJohnson, Bonnie Bedelia, Alexander Godunov, De’voreaux White, Robert Davi
TRAJANJE: 132 minute
GODINA PROIZVODNJE: 1988
NAZIV ORIGINALA: Die Hard 

“Welcome to the party, pal.” – John McClane

Ljubitelji (filmske) akcije s nostalgijom se sjećaju osamdesetih i, djelomično, devedesetih godina prošlog stoljeća. Godine su to kada je žanr akcije (u kombinaciji s komedijom, trilerom, pustolovinom ili naučnom fantastikom) često dominirao kino programom i bio glavni izbor mnogih ljubitelja filma. Za razliku od recentnih kino dana u kojem glavnu riječ vode akcijski superjunaci (punokrvni, pravi akcijski filmovi nisu česta pojava – rijetki su pravi, recentni, akcijski trenuci poput Johna Wicka) u osamdesetima su superjunaci bili akcijski junaci bez supermoći. Žanr su obilježili mnogi poznati i manje poznati filmaši. Neki od njih danas su, većinom, izgubljeni u skromnim B produkcijama i pretežno žive od stare slave. Van Damme i Steven Seagal naprimjer su u tim vremenima živjeli najbolje dane vlastitih filmografija ostvarenih u okviru major kompanija (“Teška meta” i “Iznenadna smrt” neki su od Van Damme akcijskih filmova dok je Seagal dvije “Opsade” snimio za Warner…).  Lista glumaca koji su se okušali u akcijskom žanru duga je, preduga – nevjerojatne, atraktivne akcijske vratolomije Jackieja Chana, smrtonosni Max Mel Gibson pa sve do “Vrućine” (koja je prvi puta spojila Pacina i De Nira te filmskom svijetu donijela nekoliko najboljih akcijskih trenutaka u povijesti) samo su neki od trenutaka najboljih akcijskih godina. Ipak, kada je u pitanju akcijski film osamdesetih i devedesetih, najčešće se spominju tri kralja – Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone i Bruce Willis. Ključni, najvažniji filmovi za spomenute legenda akcijskog filma snimljeni su osamdesetih godina prošlog stoljeća. Za Willisa to je “Umri muški”, redatelja Johna McTiernana.

Iako je “Umri muški” premijerno prikazan 1988. godine, priča o nastanku filma počinje početkom osamdesetih. Tada se za ekranizaciju romana “Nothing Lasts Forever” Rodericka Thorpea (autor je inspiraciju za priču dobio gledajući “Pakleni toranj”) zainteresirao Clint Eastwood. Eastwood je, zauzet drugim projektima, odustao od ekranizacije – činilo se da je projekt izgubljen u bespućima Hollywooda sve do trenutka kada se za realizaciju projekta odlučio posljednji akcijski redatelj John McTiernan (nesretni filmaš je zbog problema sa zakonom morao prekinuti redateljsku karijeru – nedavno se pojavila najava za njegov novi projekt koji nema ime niti datum premijere). McTiernan je 1987 snimio “Predatora” – akcijski klasik s dodatkom SF-a. “Predator” je bio redateljev ulazak u prvu ligu Hollywooda, “Fox” je osigurao 28 milijuna dolara (McTiernan je svaki dolar dobro iskoristio i trebalo je izabrati glumačku ekipu. Za ulogu Johna McClanea kandidirali su mnogi – spominjao se Schwarzenegger, zatim je u ozbiljnim kombinacijama bio Robert De Niro (odustao zbog nastupa u filmu “Ponoćna utrka”),  više ili manje ozbiljne glasine spominjale su Michaela Madsena, John Travoltu i Toma Berengera. Nitko od navedenih nije izabran – posao je dobio Bruce Willis. Willis je bio poznat po nastupu u popularnoj televizijskoj seriji “Slučajni partneri” te je izbor za glavnu ulogu u akcijskom filmu bilo iznenađenje. McTiernan je pogodio – glumac se izvrsno snašao u interpretaciji glavnog protagonista filma, ali i najvažnijoj ulozi karijere.

Za razliku od većine tadašnjih akcijskih uloge koje su tumačili Stallone i Schwarzenegger, Willis odnosno John McClane je drugačiji igrač. Nabildani, nemilosrdni dečki koji brzo i efikasno rješavaju negativce, bez puno priče i straha (osim “Predatora” kada se Dutch smrznuo od užasa pred napadom lovca s drugog planeta) poput Stallonea i Schwarzeneggera za prosječnog su, običnog gledatelja neka vrsta nadljudi. Mamurni (u redu, aspirin protiv glavobolje trebao je tek u trećem filmu serijala, ali problemi su ostali isti), cinični i obiteljskim problemima opterećeni detektiv iz New Yorka protagonist je sa životnim, gledateljima bliskim problemima. Upravo taj kaotični policajac, spletom okolnosti, postaje glavni problem dvanaestorici terorista odnosno lopova koje vodi Hans Gruber.

Hans Gruber suprotnost je policajcu iz New Yorka. Uglađenost, manire i stil vješto skrivaju nemilosrdnog ubojicu kojeg, čini se, ništa neće spriječiti da ostvari cilj. Sve do trenutka kada se u priču uključi John McClane. Elokventan i pedantan u planiranju, Gruber gubi živce i ljude zbog McClanea. Njihovo nadmudrivanje traje sve do finala filma – završetak i Gruberova sudbina direktno je povezana s trećim filmom serijala.

Pokojni Alan Rickman također je pun pogodak kada je riječ o izboru glumaca. “Umri muški” prvi je, pravi glumčev nastup na filmu – Hans Gruber interpretiran je s ogromnom količinom glumačke energije, sočno i toliko uvjerljivo da se Gruber, opravdano i zasluženo, redovito nalazi na ili pri vrhu najboljih/najpoznatijih negativaca u povijesti filma.

Trideset i pet godina nakon premijere akcijske scene i dalje izgledaju impresivno. Većina radnje događa se u na jednom mjestu, u zatvorenom prostoru (Nakatomi Plaza) – mjesto radnje redatelju ne predstavlja nikakav problem. Upravo suprotno; klaustrofobično okruženje McTiernan je iskoristio za pojačavanje napetosti. Efektne i vrhunski odrađene eksplozije ispred i na krovu “Nakatomi Plaze” u vrijeme snimanja filma nisu bile čest doživljaj u kino dvoranama (film je zaradio 4 nominacije za Oscara u tehničkim kategorijama), izazvale su oduševljenje publike.

Akcija i humor nose film no McTiernan je kroz “Umri muški” provukao nekoliko ozbiljnijih tema. “Nakatomi Plaza” mjesto radnje i vlasnik zgrade simbol su snažnog prodora japanskih kompanija u SAD-u, u nekoliko trenutaka spominje se i Pearl Harbour te danas pokojni Gadafi. Redatelj je prozvao i medije, glad za senzacionalizmom koja je beskrupulozna i ne razmišlja o posljedicama. Možda i razmišlja, ali ih ne zanimaju. Ako izostavimo McClanea i njegovog slučajnog pomoćnika Powella, specijalci, FBI i ostali koji bi trebali čuvati i služiti prikazani su kao birokrati nesposobni za ispravnu procjenu situacije i akciju. Zato je inicijativu preuzeo John McClane.

Trideset i pet je godina prošlo od kada je Bruce Willis prvi puta umirao muški. Mnoge su se stvari promijenile u filmskom svijetu no film redatelja Johna McTiernana ostao je jedan od najvažnijih akcijskih filmova u povijesti. Najvažniji projekt u karijeri Brucea Willisa pamti se, između ostalog, i zbog briljantne glumačke izvedbe Alana Rickmana. “Umri muški” postavio je teško dostižne standarde koji su mnogi, više ili manje uspješno, pokušali dostići i(li) kopirati (Steven Seagal u “Opsadi”, Wesley Snipes u “Putniku 57” itd, itd).“Umri muški” akcijski je klasik ispunjen humorom, ujedno i jedan od najboljih božićnih filmova kojemu godine nisu umanjile vrijednost. Upravo suprotno – svako novo gledanje nezaboravno je i nostalgično prisjećanje na zlatna vremena akcijskog filma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)