REDATELJ: David Leitch
GLAVNE ULOGE: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin, Zazie Beetz, Bill Skarsgard, T.J. Miller
TRAJANJE: 119 minuta

“Jebeš Wolverinea.” – Wade Wilson/Deadpool

Dvije su godine prošle od premijere filma u kojem je glavni protagonist bio drugačiji superjunak. Drugačiji glavni lik drugačiji film – uvodna špica “Deadpoola” upoznala nas je s ekipom filma sastavljenoj do, između ostalih, hot chick, CGI lik i engleski negativac. Redatelj filma je preplaćeni idiot – nije “Deadpool” bio drugačiji samo po uvodnim minutama – dok su ostali superjunački filmovi bili namijenjeni publici svih uzrasta, dakle i najmlađima, Deadpool je potpuno okrenuo priču. Nasilan, bezobrazan i verbalno nekorektan, film je u SAD-u zaradio stroži R predikat (mlađi od 17 godina film su morali gledati uz pratnju starijih osoba). Pristup koji je donio uspjeh – film preplaćenog idiota Tima Millera eksplodirao je u kinima, kritike su, većinom, bile pozitivne dok su ljubitelji filma tjednima, mjesecima nakon gledanja filma prepričavali žestoke Deadpoolove verbalne i akcijske vratolomije. Za superjunačke standarde “Deadpool” nije bio pretjerano skup (60 milijuna dolara), ali je ostvario odlične rezultate na kino blagajnama. Nastavak nije dolazio u pitanje i dvije godine nakon prvog filma dvojka je stigla u kino dvorane.

Marketinški stručnjaci koji su zamislili i realizirali reklamnu kampanju napravili su izvrstan posao. Posteri su vjerno prikazali otkačenost glavnog (super)junaka filma – bilo je tu i posveta starijim dobro nam poznatim filmovima iz prošlosti (“Flashdance”) zatim second coming i napomena da je ove godine još veći bile su najave u trailerima uz vjerojatno najefektniju, filmsku zafrkanciju kako je film realizirao studio koji je ubio Wolverinea. Izvrsno odrađena reklamna kampanja odličan je uvod u film.
Za razliku od projekata čiji traileri često otkrivaju većinu zanimljivog i(li) duhovitog, najave za “Deadpool 2” tek su predigra za film prepun filmskih posveta i zabavnih, duhovitih trenutaka (vrijedi spomenuti da trailer ne otkriva previše o radnji filma – ona sadrži nekoliko iznenađenja i kreće u neočekivanom smjeru) . Spomenuti ili nabrojati sve filmske reference kojima se “Deadpool 2” poigrava nemoguća je misija – neke od njih vjerojatno ćemo otkriti tek nakon drugog gledanja. Redatelj David Leitch (najpoznatiji Leitchev film je “John Wick” – film je iskorišten za predstavljanje redatelja na uvodnoj špici) poigrava se sa svijetom superjunaka, ali i filmovima koji s njima nemaju veze. Nemoguće je izdvojiti najzanimljivije i najduhovitije trenutke u kojima se spominju filmovi iz prošlosti – možda urnebesna Deadpool sirove strasti scena ili preispitivanje seksualnog odnosa Lukea i Leie u “Ratovima zvijezda” (razgovor kao da je istrgnut iz “Trgovaca” Kevina Smitha). Odluka o najboljima veliki je izazov i donosi se nakon gledanja filma.

Filmske uzore i posvete Leitch nije samo spomenuo kroz razgovore odnosno humor. Detaljima u radnji (manje) i izgled nekih akcijskih scena (više), redatelj se naklonio nekolicini filmova od kojih je najlakše prepoznati “Terminatora”. Iako se ne spominju, filmovi Jamesa Camerona lako se prepoznaju.
Intenzitet cjeline nešto je slabiji od jedinice no film je, kao i prethodnik, prepun akcije, udovi lete na sve strane. Nekoliko je spektakularnih, kako bi Wade Wilson rekao CGI obračuna, ali i bliskih susreta. Malo je filmskih (super)junaka koji su toliko pretučeni, demolirani i rastureni kao što je Deadpool u dvojci.
Humor i akcija nose film, ali film promiče i vrijednosti kakve se često mogu sresti u recentnim hollywoodskim, superjunačkim blockbusterima. Prijateljstvo, žrtvovanje za viši cilj i obiteljske vrijednosti teme su koje se provlače kroz čitav film. Divljeg, nekonvencionalnog lika poput Wadea Wilsona nije jednostavno povezati sa spomenutim temama (on je u prvom filmu otpadnik, superjunak samotnjak) i neke će gledatelje pokušaj da se Deadpool uozbilji iritirati. No već u uvodnim sekundama filma Wilson govori da je nastavak zapravo obiteljska priča  – bez skrivanja, odmah u glavu. Obiteljska priča koja je, kada je Deadpool u pitanju drugačija, otkačenija, zabavnija.

Nastavak donosi nove likove. Najvažniji za priču filma je Cable – na početku izgleda kao žestoki negativac no kako minute filma odmiču ispada da stvari baš i nisu crne. Cablea glumi Josh Brolin koji se nakon uloge Thanosa ponovo prihvatio nastupa u filmu o superjunacima (naravno da je Deadpool iskoristio činjenicu da Brolin nastupa u novoj priči o Osvetnicima). Kako Deadpool postaje timski igrač okuplja i ekipu – sudbina prve postave X- Forcea doista je otkačena, deadpoolovska. Novi superjunački lik kojeg vrijedi spomenuti je Domino (glumi je Zazie Beetz), superjunakinja sa sretnim moćima. Kroz likove, nove, ali i stare Leitch provocira političku korektnost i progovara o rasizmu, seksualnim slobodama….

Sve napisano, izrečeno za prvi “Deadpool” film vrijedi i za nastavak – riječ je o prokleto zabavnoj kombinaciji bezobraznog, nekorektnog humora, nasilja s mnogobrojnim filmskim posvetama. Uz sve navedeno drugi je dio i, kako glavni superjunak govori obiteljska priča. Da, priča o obitelji kakvu je samo Deadpool mogao ispričati.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)