REDATELJ: John Krasinski
GLAVNE ULOGE: Emily Blunt, John Krasinski, Noah Jupe
TRAJANJE: 90 minuta
NAZIV ORIGINALA: A Quiet Place

 

“Ostanite tihi, ostanite živi.”

 

Američki glumac John Krasinski prepoznatljiv je po ulozi vječno neodlučnog Jima Halperta u američkoj verziji televizijske serije “U uredu”. Uspjela obrada britanske serije Krasinskom je donijela veliku popularnost, ali nakon emitirane posljednje epizode 2013 godine za glumca je počelo vrijeme poslije najvećeg uspjeha u karijeri. Posuđivao je Krasinski glasove likovima u crtićima te je nastupom u filmovima “Detroit” i “Tajni vojnici Benghazija” polako, ali sigurno bježao od Jima Halperta i etikete glumca komedije. Krasinskog ćemo uskoro gledati u ulozi Jacka Ryana u istoimenoj televizijskoj seriji no prije toga Krasinski je isporučio “Mjesto tišine”, film koji pokazuje da je riječ o filmašu koji je puno više od lijepog lica iz televizijske komedije kako su Krasinskog opisali neki kritičari.

Priča filma vodi nas u neko buduće vijeme u kojem je ljudska vrsta postala lovina. Planetom vladaju brzi i efikasni predatori koji reagiraju na svaki zvuk – jedina sigurnost za ljude je u tišini. Nema zvuka, nema opasnosti – najmanji šum u većini slučajeva znači smrt. U takvom okruženju živi obitelj Abott. Uspijevaju preživjeti no ostati u tišini čitavo vrijeme nije jednostavan zadatak…

Krasinski je režirao film, jedan je od scenarista i tumači glavnu mušku ulogu. Konačna potvrda koliko mu je stalo da projekt uspije angažiranje je gospođe Krasinski, ljubiteljima filma poznatija kao Emily Blunt koja je preuzela glavnu žensku ulogu odnosno bolju polovicu, ženu i majku, suprugu lika kojeg tumači Krasinski. Angažiranje Emily Blunt je pun pogodak – glumačke kvalitete gospođe Krasinski nikada nisu bile sporne (u “Mjestu tišine” Emily pokazuje da bi podjednako uspješna bila i u vrijeme nijemog filma kao i da se izvrsno snalazi u hororskim scenama – Blunt je u prvom planu filma kako zbog svojeg glumačkog umijeća tako i zbog naglašavanja uloge majke u obitelji) no kako je u prvom planu filma obiteljska priča angažiranje supruge dodatno je pojačalo uvjerljivost glavnih protagonista i čitave priče.

Da, “Mjesto tišine” kombinacija je horora i obiteljske drame. Krasinski nije zaplet odnosno ideju filma iskoristio za spektakularne, blockbusterske obračune ljudske i izvanzemaljske vrste. U prvi plan gurnuo je sudbinu obitelji i preživljavanju njenih članova u nemogućim uvjetima – nema bombastičnih uvodnih scena apokalipse, nema prikaza masovnog stradanja. Tek novinski članci koji sugeriraju razmjere katastrofe i broj dana od trenutka kada predatori počinju pustošiti Zemlju i progoniti ljudsku vrstu. Iako film traje nešto manje od devedeset minuta Krasinski je pristojno predstavio likove, još bolje prikazao odnose unutar obitelji i izbjegao površnost. U uvodnim trenucima filma obitelj doživi tragediju i ona nije zaboravljena – provlači se čitavim trajanjem filma. Film naglašava važnost obitelji, roditelje kao heroje koji će napraviti sve da bi zaštitili vlastitu djecu. Klince koje odgajati i suočiti s nemogućim uvjetima života. Obiteljska priča je vrlo uvjerljiva (kako zbog načina na koji je ispričana tako i zbog ljudskih, životnih reakcija likova) i teško je izbjeći povezivanje s glavnim protagonistima i njihovom sudbinom. Da, film izaziva empatiju kod gledatelja – postoje nekoliko iznimno emotivnih trenutaka.

Ljubitelji neizvjesnosti i napetosti nemojte strahovati zbog dramskih elemenata filma. “Mjesto tišine” punokrvan je, uznemirujući i neizvjestan horor koji sadrži nekoliko briljantnih scena. U redu, gledatelji željni krvi u potocima možda bi i mogli ostati razočarani (mada film nije potpuno beskrvan). Brutalne egzekucije vanzemaljskih predatora većinom su skrivene no to ne umanjuje stravu – redatelj ostavlja gledateljevoj mašti da zamisli sudbinu stradalih. Obzirom na okruženje i viđeno u filmu percepcija i mašta koje razvije gledatelj jednako je, možda i strašnija, nego da su ubojstva vanzemaljaca eksplicitno prikazana. Krasinski je krenuo drugim putem i stvorio nevjerojatno intenzivan i napet film u kojem je opasnost stalna, sveprisutna. Svako, pa i najmanje izazivanje buke (čak i govor, osim u određenim trenucima) može biti kobno i na toj činjenici gradi se neizvjesnost i koje nastaje napetost. Izgled predatora otkriva se polako, kako film odmiče vidimo ih sve više sve do finala filma kada se potpuno upoznajemo s njihovim izgledom. Nekoliko je scena koje se pamte – zapravo pamtiti će se dugo nakon pogledanog filma (npr. rođenje najmlađeg člana obitelji u trenucima kada je čudovište blizu, vrlo blizu ozbiljno testira gledateljeve granice kada je napetost u pitanju – trenuci izuzetne glumačke nadahnutosti Emily Blunt.)

Postoje filmovi koji predstavljaju prekretnicu u karijeri i nagovještavaju, do tada, skrivene i(li) neistražene potencijale određenog filmaša. Napeta i intenzivna kombinacija drame, horora i SF-a imenom “Mjesto tišine” takav je projekt za karijeru Johna Krasinskog. Film u kojem tišina znači život, a bilo kakva buka izglednu i brzu smrt, pamti se i po upečatljivom, izvrsnom nastupu Emily Blunt.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)