TOMB RAIDER (2018)

REDATELJ: Roar Uthaug
GLAVNE ULOGE: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu, Kristin Scott Thomas, Derek Jacobi
TRAJANJE: 118 minuta

“Smrt nije pustolovina.” – Lu Ren

Unatoč nimalo impresivnim rezultatima na kino blagajnama Hollywood ne odustaje od ekranizacije računalnih igara (kreativno, stvari izgledaju puno lošije – čak i Marion Cottilard i Michael Fassbender nisu bili dovoljni da “Assassin’s Creed” dobije barem pristojan filma). Jedan od najvažnijih razloga neuvjerljivosti filmova snimljenih prema su kompleksne priče, zahtjevne za prebacivanje na film. Projekti nastali prema računalnim igrama često ostaju na ničijoj zemlji – obožavateljima igara upoznatim s radnjom i likovima filmovi su nedorečeni i nepotpuni dok oni koji nisu tematiku ranije upoznali ostaju zbunjeni. Ipak igre idu dalje – novi pokušaj je uskrsnuće najpoznatijeg i najpopularnije ženske junakinje Lare Croft.
Ovogodišnji “Tomb Raider” nije prva ekranizacija popularne igre. Kostim Lare Croft 2001 godine obukla je Angelina Jolie. Rezultat je bio slabašan film koji je u prvi plan stavio nikada atraktivniju Angelinu Jolie. Kaotična priča potpuno je u drugi plan bacila bilo kakvu zanimljiviju karakterizaciju likova iako su sporedne uloge tumačili Jon Voight (glumio Larinog oca, inače otac Angeline Jolie i Daniel James Bond Craig). Dvije godine kasnije snimljen je i nastavak i činilo se da je Tomb Raider, barem kada je Hollywood u pitanju, arhiviran. No ove godine Lara Croft je ponovo u akciji.
Izbor Alicie Vikander za ulogu glavne junakinje pokazuje da se novi “Tomb Raider” želi odmaknuti od prethodnih filmova. Vikander je glumački superiornija Jolie, ali ovo je prvi akcijski izazov glavne glumice. Ona je drugačija Lara Croft – mlađahna s više glumačke energije, emocije lika – manje igranja na kartu fizičkog izgleda i seksepila glavne junakinje.

Novi Tomb Raider radnjom se naslanja na video igru iz 2013 godine koja je reboot serijala. Prvi kadrovi filma otkrivaju nam kakvu Laru Croft ćemo gledati – uporna do bola, borbena progonjena događajima iz prošlosti. Redatelj Roar Uthaug prikazuje kako je Lara Croft postala Lara Croft – od djevojke koja je pobjegla od vlastitog identieta do ratnice koja preuzima očevo poslovno carstvo i borbu protiv sveprisutnih negativaca. Ekipa filma ne skriva ambiciju i vjeru da bi ovo trebao biti uvodni film serijala – o tome će odlučiti odaziv publike odnosno uspjeh na kino blagajnama.
“Tomb Raider” neujednačen je film koji nije u potpunosti uspio izbjeći klišeje (poput dolaska Lare u Croft poslovno carstvo – scena prepisana iz prvog filma Batman trilogije Christophera Nolana). Akcije ima dovoljno, zbog nje priča nije pala u drugi plan no kamera je ponekad pretjerano nervozna – rezultat je kaotičnostnekih akcijskih trenutaka filma. Ipak, akcijske vratolomije mlađahne Lare zaslužuju prolaznu ocjenu ponajviše zbog kreativnosti. U filmu se može pronaći različito orkestrirane akcijske scene – od jurnjave biciklom preko obračuna jedan na jedan pa sve do spektakularnog Larinog bijega iz olupine aviona.
Dramski detalji – odnosi između likova i njihova karakterizacija slabiji su dio filma. Prikaz glavne junakinje korektno je napravljen no odnos s ocem kao i Matthias Vogel (nije glavni ali je najeksponiraniji negativac filma) su neuvjerljivi i ubijaju ritam filma (odnos oca i Lare) ili su površni, bez bilo kakve ambicije da se dublje zagrebe ispod površine (Vogel). Ipak, treba dati određeni kredit čitavom projektu – ako film doživi nastavak velika je vjerojatnost da će priča o negativcima (“Red Trojstva”) biti objašnjena i proširena.

Glavna snaga filma je Alicia Vikander. Nova Lara Croft potpuno je drugačija od prethodne i to je, većinom, zasluga švedske glumice. Glavna junakinja nikada se ne predaje, emocionalno je ranjena nestankom oca. Odbija bogato nasljedstvo, živi prema vlastitom osjećaju. Iz tuge i traume nastao je njen način života (onaj koji gledamo u početku filma). Lara Croft nije nepobjediva akcijska junakinja (u uvodnim minutama je nokautirana, tijekom trajanja filma ranjena – naizgled krhka Alicia u nekim scenama izgleda poput Ramba) nego se polako razvija i pretvara u ratnicu, ali ne gubi mladenački šarm i razigranost. Iako se spomenutom preobražaju mogu pronaći mane on je jedan od najvažnijih i najzanimljivijih elemenata filma. Lara Croft nastala u interpretaciji Alicie Vikander životniji je i gledatelju bliži lik u odnosu na prethodnicu. Junakinja koja osim luka i strijele te borilačkih vještina koristi mozak,inteligenciju.
Lara Croft se vratila. Unatoč manama “Tomb Raider” dobar je početak novog filmskog poglavlja o poznatoj junakinji. Film koji gledatelju donosi žanr kojeg kronično nedostaje u kino dvoranama (pustolovinu) i vrlo dobro izdanja Alicie Vikander i asistenata Dominica Westa i Waltona Gogginsa.

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)