NOĆ IGRE

REDATELJI: John Francis Daley, Jonathan Goldstein
GLAVNE ULOGE: Rachel McAdams, Jason Bateman, Kyle Chandler, Sharon Horgan, Jesse Plemmons, Michael C. Hall
TRAJANJE: 100 minuta
NAZIV ORIGINALA: 100 minuta

 

Max i Annie vole se igrati. Kvizovi, mozgalice svih vrsta njihova su strast – na kvizu su se upoznali, igrajući pantomimu Max je zaprosio Annie. Ona je rekla da i udala se za Maxa. Bračni život nije promijenio njihove navike – svakog tjedna organiziraju noć igre u kojoj se s prijateljima natječu u različitim društvenim igrama. Jedne večeri društvu se priključuje i Brooks, Maxov brat. On je Maxov Kriptonit – uspješniji i elokventniji Brooks uvijek će pronaći trenutak kako bi podsjetio brata tko je The Man. Nakon druženja u kojem je, ponovo, pobijedio brata Brooks poziva društvo na noć igre u njegovom domu. Društvo oduševljeno pristaje i dolazi na novu dozu nadmudrivanja i natjecanja. No igra na Brooksovom terenu nešto je novo i drugačije – počinje noć koja će igračima donijeti igru koja se pamti do kraja života….

Scenarist Mark Perez i redatelji filma John Francis Daley i Jonathan Goldstein nisu samo filmski radnici nego su i filmofili. “Noć igre” prepun je posveta, scena u kojima se mogu prepoznati klasici, kultni filmovi ili samo recentne filmske figure popularne posljednjih godina. Inspiracija za zaplet i dijelove radnje također pronađena je u dobro poznatim filmovima. Priča je kombinacija Fincherove “Igre” i vrlo dobre komedije “Čovjek koji je previše znao” iz 1997 godine u kojoj briljira Bill Murray. Redatelji su dodali vlastite ideje i snimili zabavnu i za mnoge komedije koje nam dolaze iz Hollywooda superiornu kombinaciju komedije i akcije uz dramske, obiteljske trenutke.

Redatelji većinom uspijevaju izbjeći klišeje (tako česte kada su u pitanju današnje komedije) – kada se čini da su odnosi između nekih likova već viđeno, rasplet filma donosi potpuno drugačiji prikaz (posebno se to odnosi na Maxa i Brooksa – Brooks je, isprva, superiorni brat, privlačniji i uspješniji od Maxa, ali kako minute filma odmiču tako se i odnos izjednačava i prelazi na Maxovu stranu). U nekoliko navrata radnja odlazi u neočekivanom pravcu – redatelji pokušavaju, često i uspijevaju, pobjeći od humora kakve možemo gledati u većini recentnih hollywoodskih komedija. Uz zanimljive filmofilske posvete ugrađene u radnju (Rachel McAdams i njen “Pulp Fiction” trenutak jedan je od najboljih trenutaka filma), ali i detalje u pojedinim scenama (Max je zaprosio Annie ispod postera “Divlje horde”) razlog zbog kojeg je “Noć igre” uspjela komedija leži u činjenici da su redatelji izbjegli zahodski humor. U niti jednom trenutku ne prelaze granicu pretencioznosti i glavna im je ambicija (koja je većinom ispunjena) napraviti, snimiti zabavan film.

Protagonisti filma nisu banalni, uobičajeni likovi iz komedije već su dobro oblikovani. Iako ih ponekad ismijavaju redatelji imaju razumijevanja i empatiju prema ekipi iz predgrađa. Svaki par ima normalne životne probleme – često viđeni životni problem muči i Garya, prvog susjeda Maxa i Annie.

Glumačka ekipa izgleda vrlo relaksirano i ostavlja dojam da se dobro zabavila tijekom snimanja. Rachel McAdams prvo je ime filma – dražesna glumica izvrsno se snašla u ulozi Annie i dominatna je partneru Jasonu Batemanu odnosno Maxu. Parovi koji se okupljaju u noći igre dobro su pogođeni, glumački i karakterom. Jesse Plemons pokazuje kako mu uloge čudaka dobro stoje – za ljubitelje tv serija “Dexter” i “Dva metra ispod zemlje” dobra je vijest Michael C. Hall u ulozi….Ma najbolje da taj detalj otkrijete sami.
“Noć igre” zabavna je i duhovita komedija ispunjena filmskim posvetama i crnim humorom. Film koji pokazuje da se i danas dobra komedija može snimiti izbjegavajući zahodski humor i podcjenjivanje  gledatelja.

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)