IGRAČ BROJ 1

REDATELJ: Steven Spielberg
GLAVNE ULOGE: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Mark Rylance, Mckenna Grace, Simon Pegg, T.J. Miller
TRAJANJE: 140 minuta
NAZIV ORIGINALA: Ready Player One

Početak filmske 2018 godine najbolje opisuje redateljsku karijeru Stevena Spielberga ispunjenu projektima koji obrađuju ozbiljne, često povijesne teme, ali i filmovima blockbusterskih ambicija u kojima se Spielberg više puta dokazao kao inovator spreman realizirati, prenijeti nove ideje na filmsko platno
Početkom godine u kino dvorane stigao je prvi ovogodišnji film directed by Steven Spielberg. Istinita priča o aferi poznatoj kao i Pentagon papers u kojoj se, prvenstveno zbog upornosti i odvažnosti novinara i novinskih izdavača, dokazalo kako je Pentagon i čitava američka administracija u javnost puštala lažne informacije o ratu u Vijetnamu. Ozbiljna tema okupila je i ozbiljnu glumačku ekipu (Tom Hanks, Meryl Streep, Bob Odenkirk) i “Novine” su zaradile dvije nominacije za “Oscara” uz, s obzirom na temu, pristojnu zaradu na svjetskim kino blagajnama. Nakon intrigantne teme iz, ne tako davne, povijesti stiže i drugi dio redateljske priče Stevena Spielberga – raskošan, skup (budžet oko 180 milijuna dolara), kompjuterskim efektima ispunjen “Igrač broj 1”.

Radnja filma, temeljena na istoimenom književnom predlošku Ernesta Clinea, smještena je u 2045 godinu. Zemlja je, većinom, postala tmurno, prenapučeno mjesto za život. Takva sudbinu dijele i stanovnici grada Columbusa smještenog u Ohiju. Većina stanovnika živi u blokovima – mjestima koja izgledom i uvjetima života podsjećaju na favele u Brazilu. Jedan od stanovnika je i Wade Watts. Wade živi s tetom, roditelji su pokojni. Watts je povučen tip bez prijatelja koji smisao života (kao i većina njegovih suvremenika) pronalazi u virtualnom svijetu u kojem je njegov avatar poznat pod imenom Parzival. Mjesto na kojem granice postavlja vaša mašta zove se OASIS i stvorio ga je James Halliday. Pet je godina prošlo od Hallidayove smrti i toliko traje potjera za ključevima, rješenjima zagonetaka koje je Halliday ostavio kao oporuku. Tko prvi riješi zagonetke postaje nasljednik velikog bogatstva i preuzima kontrolu nad OASIS-om. U lov kreće i Parzival i vrlo brzo od običnog postaje igrač broj 1……
Nakon uvodnog, kraćeg upoznavanja s glavnim protagonistom i životom u budućnosti, Spielberg otvara čarobnu škrinju posveta mnogobrojnim simbolima i osobama pop kulture. Ulaskom u Oasis gledatelju se otvara novi, maštoviti i sjajno napravljeni virtualni svijet budućnosti koji je ispunjen nostalgijom i poznatim nam trenucima iz filma, glazbe, video igara i drugim popularnim detaljima prošlosti. Tvorac Oasisa je, kao i Spielberg, veliki obožavatelj i poznavatelj popularne kulture i svoj je virtualni svijet uredio, između ostalog, kao i posvetu mnogim, i danas, voljenim stvarima. Tek nekoliko uvodnih minuta u Oasisu donosi nam dinosaura iz Jurassic Parka, King Konga i Željeznog diva. To je tek početak – nemoguće je nabrojati sve posvete koje film sadrži. Dojam je da ih je i nemoguće otkriti u prvom gledanju. Kao što je Halliday ostavio Uskršnja jaja u Oasisu tako je i Spielberg svoj novi film ispunio iznenađenjima. Ipak, kao jedan od najupečatljivijih trenutaka filma, vrijedi izdvojiti način na koji se redatelj naklonio Stanleyu Kubricku i “Isijavanju”.

Film kombinira događanja u Oasisu i stvarnom svijetu. Za uvjerljiv prikaz virtualnog svijeta ekipa filma morala je koristiti CGI koji je, većinom filma, besprijekorno odrađen i dio je radnje, priče filma. “Igrač broj 1” maštovit je i vizualno raskošan film začinjen vrlo dobrim soundtrackom.
Nije se Spielberg zabavljao samo tehničkim detaljima, vizualima, posvetama i glazbom.
“Igrač broj 1” prikaz je i svijeta u kojem živimo. U redu, film radikalizira stvari no činjenicu je da je virtualni svijet postao dio našeg života. Nekima i život – film intrigira u prikazu pojedinca koji je izgubljen u stvarnom svijetu dok je njegov avatar u Oasis-u bitno drugačiji, ali tamo se ne smije (zapravo smije, ali posljedice mogu biti vrlo ozbiljne) spominjati pravo ime. Film se poigrava modernim eskapizmom – bijegom od stvarnosti koji često završava u virtualnom svijetu. Spielberg je tek površinski zagrebao u tematiku i nije u potpunosti istražio tamnu stranu priče. Spomenuo je redatelj otuđenost i manjak komunikacija koje stvara bijeg u virtualni svijet, ali film završava kompromisom i porukom: “Koristite virtualni svijet, ali uz pažljivo doziranje da ne zanemarite društveni život.”. Ništa novo i spektakularno – očekivano i pomalo predvidljivo.

 

 

 

Glumačke izvedbe podjednako su podijeljene između pravih glumaca i avatara. Na CGI primjedbi nema pa su tako avatari glavnih protagonista izvrsno napravljeni. Od živih glumaca vrijedi istaknuti sjajnog Marka Rylancea (“Most špijuna”, “Dunkirk”) u geekovskoj interpretaciji Jamesa Hallidaya.
Ono što je posljednjih godina za televiziju “Stranger Things” to je “Igrač broj 1” za recentnu filmsku ponudu. Razigran, vizualno raskošan iznimno zabavan filmski doživljaj koji sadrži bezbrojne posvete filmu, glazbi, video igrama i još mnogim poznatim i manje poznatim detaljima popularne kulture.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)