TATICA SE VRATIO ZA BOŽIĆ

REDATELJ: Sean Anders
GLAVNE ULOGE: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Mel Gibson, John Lithgow, Linda Cardellini, Alessandra Ambrosio
TRAJANJE: 100 minuta
NAZIV ORIGINALA: Daddy’s Home 2

Svake se godine u ovo doba na kino programu može pronaći nekoliko naslova koje na valu predblagdanskog, većinom dobrog raspoloženja nastoje ostvariti što bolji rezultat na kino blagajnama. Tako je i ove godine – prve su u kino stigle zločeste mame (Mila Kunis, Kristen Bell i Kathryn Kahn) u nastavku prošlogodišnjeg kino hita (više od 200 milijuna dolara zarade u svjetskim kinima, budžet 20 milijuna). Brzopotezno snimljeni nastavak radnjom je i datum premijere odnosno terminima prikazivanja tempiran kako bi pokušao ponoviti i(li) nadmašiti komercijalni uspjeh prvog filma u predblagdansko vrijeme. Mame nisu ponovile uspjeh no zarada od 130 milijuna (budžet 28) solidan je rezultat nastavak. Ubrzo nakon mame u kino dvorane se vratio i tatica. 
“Tatica se vratio za Božić” također je nastavak – prvi je film snimljen 2015 godine. S obzirom na budžet i nova glumačka imena izgleda ambiciozniji od zločestih mama. Mark Wahlberg i Will Ferrelll dobili su respektabilno društvo – John Lithgow i Mel Gibson angažirani su za nastavak filma. Na papiru obećavajuće u realizaciji razočaravajuće.

Potaknuti iskrenim govorom kćeri na školskoj priredbi Brad i Dusty odlučuju provesti Božić zajedno. Djevojčica se žalila na dva Božića koja slavi – jedan sa starom, drugi s novom obitelji. Nakon toga Brad i Dusty odluče Božić provesti zajedno. No stvari se počinju komplicirati kada na zajedničku proslavu stižu i djedice – Don i Kurt. Odmah nakon dolaska dolazi do promjene plana – Kurt, Dustyjev otac mijenja mjesto obiteljskog okupljanja i božićne će blagdane obitelji će u punom sastavu provesti zajedno….

“Tatica se vratio za Božić” film je skromnog scenarija i siromašan pričom. Kada se, nakon okupljanja sretnih obitelji, gledatelj upozna s protagonistima (radnja počinje 6 dana prije Božića) bilo kakav pripovijedanja i radnje je završen. Od tog trenutka film je kombinacija kompilacije već viđenih dosjetki (neke scene snažno podsjećaju na Griswolde, Chevy Chasea i njihov Božić) i viceva koji su, većinom, jeftini. Humor kojim redatelj pokušava nasmijati gledatelje ispunjen je različitim vrstama štoseva od kojih mnogi nisu uspjeli. Anders komediju pokušava stvoriti na dva detalja – prvi je različitost, suprotni karakteri pa i svjetonazori između djedica Kurta i Dona odnosno njihovih sinova te prikazu klinaca koji su, često, pametniji i mudriji od odraslih. Niti jedan od detalja nije pomogao da se realizira zanimljiv, i prije svega, duhovit film. Redatelj navija za ljubitelja oružja macho frajera Kurta dok emotivniji Don zaslužuje, ako pitate redatelja Andersa, prezir.

Djeca se doista u početku filma ponašaju zrelije i mudrije od odraslih. Više su u božićnom raspoloženju od starijih. U drugom dijelu filma takav prikaz klinaca nestaje – oni postaju poput starijih. Pijani i željni oružja. Posebno je zanimljiv pomalo i bizaran lik militantne devetogodišnjakinje koja nakon ranjavanja jednog od članova obitelji veselo kreće u lov na božićnu večeru. Sve uz simpatije i odobravanje redatelja.
Iz svega napisanog vidljivo je da film baš i nema previše veze s porukama koje se mogu pronaći u božićno vrijeme. Takav dojam ne mijenja završetak filma u predvorju kino dvorane uz jednu od najboljih božićnih pjesama – “Do They Know It’s Christmas?” britanskog band aida iz 1984 godine. Unatoč zanimljivoj glumačkoj ekipi odnosi između likova nezanimljivi su i, kako film odmiče, klize u klišeje. Film je podnošljiv ponajviše zbog Johna Lithgowa i Gibsona. Grubo lice Johna Lithgowa u suprotnosti je s emotivnim Donom kojeg glumac interpretira. Mel Gibson glumi Mela Gibsona – Kurt je sličan Gibsonu. Vjerojatno zbog toga ostaje dojam da se Gibson najviše zabavljao snimajući film.
Tatice su se vratile nekoliko tjedana prije Božića no možda je bolje da su propustili blagdane. Nastavak filma iz 2015 godine neuspjela je kombinacija božićnog, obiteljskog filma i komedije. Jedini pravi razlog za gledanje filma su djedice – Mel Gibson i John Lithgow.

OCJENA: 5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)