REDATELJ: Joseph Kosinski
GLAVNE ULOGE: Miles Teller, Jeff Bridges, Josh Brolin, Jennifer Connelly, Andie MacDowell, Taylor Kitsch
TRAJANJE: 133 minute
NAZIV ORIGINALA: Only the Brave 

 

“Nije jednostavno dijeliti svojeg čovjeka s vatrom.”

 

Godina kojoj brojimo posljednje dana pamtit ćemo, između ostalog, po požarima. Vatra danima harači Kalifornijom – u trenucima pisanja teksta evakuiraju se dijelovi Los Angelesa. Prije nekoliko mjeseci požari su bili svakodnevica Dalmacije, vatra je stigla i do predgrađa Splita. Kada se vatrena elementarna nepogoda svlada i ostanu zgarišta u prvi plan interesa medija dolaze oni koji su najzaslužniji za gašenje. Riječ je o vatrogascima koji na upite o borbi protiv vatrene stihije i, često, nadljudskim naporima tijekom gašenja najčešće odgovaraju rečenicom kako oni samo rade svoj posao. Ne žele medijsku pažnju, zahvaljuju svima koji su pomogli i tek, onako usput, sramežljivo spominju zastarjela vozila i neadekvatnu opremu. Odbijaju da ih se zove herojima i ne žele medijsku pažnju, publicitet –  ta oni su, kako kažu, samo obični ljudi. Upravo grupu takvih običnih ljudi, vatrogasaca koji su odrađivali ogroman vatrogasni posao diljem SAD-a prikazuje novi film redatelja Josepha Kosinskog (“Oblivion”, “Tron: Nasljedstvo”.

Eric Marsh zapovjednik je lokalne vatrogasne postrojbe u mjestu Prescott, država Arizona. Ekipa je dobro obučena, spremna za najveće izazove no zbog nedostatka certifikata vatrogasci su uvijek u drugom planu – glavni posao moraju prepustiti većim i važnijim igračima. Marsh uz pomoć prijatelja Duanea Steinbrinka uspijeva nagovoriti gradonačelnika na dodatne radne sate i odlazak na požarišta diljem SAD-a. U postrojbu stižu novi ljudi, jedan od njih je i Brendan McDonough, mladić koji ima poseban motiv da zadrži posao….

Vječna hollywoodska potraga za herojima stigla je i na tragičnu priču vatrogasaca iz Prescotta. Filmovi poput “Samo za hrabre” često znaju, kada je Hollywood u pitanju, krenuti u smjeru pretjerane patetike, jednodimenzionalnih likova i(li) pretjeranog korištenja specijalnih efekata. Ništa od toga nije se dogodilo u filmu redatelja Josepha Kosinskog – “Samo za hrabre” režiran je s emocijom i poštovanjem prema glavnim protagonistima priče. Kosinski se potrudio približiti tko su zapravo bili članovi vatrogasne družine iz Prescotta.
Eric Marsh i Brendan McDonough (vrlo dobri Josh Brolin i još bolji Miles Teller) glavni su protagonisti preko kojih nas redatelj upoznaje s ostalim likovima. Prvi je iskusni vođa ekipe – drugi je bivši narkoman kojem Marsh daje priliku za iskupljenje, početak novog života. Uvodne minute filma sugeriraju da je riječ o različitim ljudima, karakterima to nije tako. Oni su sudbinom slični – iskustvo, životno i poslovno, na strani je Marsha no životna priča je vrlo slična. Marsh je prepoznao sebe u mladom McDonoghu.

Prethodne rečenice dio su priče o herojima Prescotta, njihovim odnosima. Odnos iskusnog i mladog vatrogasca pokazuje koliko je redatelju važno gledatelju približiti odnose i karaktere glavnih junaka. Likovi su životni, s manama i problemima tako bliskima običnim smrtnicima. Demoni prošlosti i obiteljski izazovi s kojima su trenutno suočeni nisu jedini problemi s kojim su vatrogasci suočeni –  zbog posla (kojeg rade izvrsno) osuđeni su na borbu s birokracijom i egzistencijalne probleme. Neki članovi ekipe prihvaćaju druge poslove zbog jednostavnih i ljudskih motiva – bolji uvjeti rada i veća plaća.

Film prikazuje, gledatelju približava, način funkcioniranja vatrogasne postrojbe kao i metode gašenja kojima su se služili Marshovi dečki. Kanaderi požarište gase vodom dok se ekipa iz Prescotta vatrom borila protiv vatre.
Zastrašujuće spektakularne scene vatrene stihije nižu se čitavim trajanjem filma. Kroz prikaze požara redatelj je prikazao koliko je zvijer nepredvidljiva i koliko je posao vatrogasca zahtjevan i opasan. Međutim, Kosinski niti jednog trenutka ne dopušta da film izgori u pretjeranom korištenju efekata. Ovo je film o ljudima – herojima i njihovim sudbinama.

Posljednjih pola sata filma jedno je od najemotivnijih i najpotresnijih filmskih finala posljednjih godina. Rasplet priče o sudbini vatrogasaca iz Prescotta režiran je s velikom emocijom i poštovanjem – istodobno rekonstruira događaje na terenu i iščekivanje obitelji. Trenuci kada McDonough ulazi u sportsku dvoranu i dolazak spasilačke ekipe na požarište vrhunac su sjajnog filma koji, uvjeren sam, niti jednog gledatelja neće ostaviti ravnodušnim.
Teško je objasniti skromnu gledanost filma u američkim, ali i domaćim kinima. Istina, tema filma nije lagana, unatoč poštovanju i empatiji prema glavnim protagonistima (film sadrži i dosta duhovitih trenutaka) glavne slike koje gledatelja prate nakon izlaska iz dvorane su medvjed u plamenu i potresni kraj filma. No, “Samo za hrabre” još je jedan film koji potvrđuje da financijski uspjeh na kino blagajnama i vrijednost filma često ne idu zajedno – potražite u kinu “Samo za hrabre” i pogledajte film o ljudima koji su postali heroji radeći svoj posao.


OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)