HVALA VAM NA SLUŽBI

REDATELJ: Jason Hall
GLAVNE ULOGE: Miles Teller, Haley Bennett, Keisha Castel-Hughes, Joe Cole, Amy Schumer, Beulah Koale
TRAJANJE: 109 minuta
NAZIV ORIGINALA: Thank You for Your Service

“Možeš li se sjetiti kakvi smo bili prije svega ovoga?” – Saskia Schumann

U vremenu kada je svakodnevno bombardiranje najavama, trailerima i vijestima o novim filmovima normalna stvar, ponekad se dogodi film o kojem se. spletom okolnosti, prije gledanja ništa ne sazna. Takav je primjer, kada je u pitanju pisac recenzije koju čitate, redateljski prvijenac američkog filmaša Jasona Halla. “Hvala vam na službi” inspiriran je istinitom pričom zapisanoj u istoimenoj knjizi Davida Finkela. Naslov sugerira glorificiranje američkog vojnika, herojstvo i ostale patriotske igre. Krivo! Naslov je ironičan komentar na odnos države, u slučaju Hallovog filma riječ je o SAD-u, prema vojnicima, povratnicima iz Iraka. Veteranima po ratnim iskustvima daleko od veteranskih godina života.
Film počinje brutalnim prikazom ranjavanja u Iraku. Nekoliko sekundi nakon krvavog Iraka vojnici se vraćaju kući – radnja je fokusirana na tri ratna druga. Solo, Adam i Billy vraćaju se kućama traumatizirani, ali s nadom u bolje sutra. Nakon krvi i prašine Iraka bivši vojnici susreću se s drugačijim, civilnim problemima za sudbine mladih veterana jednako opasnim kao i meci, granate s bojišta.

“Hvala vam na službi” depresivan je film prepun teških tema – prikaz odnosa prema američkim veteranima, ali i putovanje tamnom stranom američkog društva. Kada odsvira himna, prestanu patetični govori o hrabrosti i pohvale o herojstvu i borbi za naš način života, vojnici, sada civili ostaju većim dijelom sami s vlastitim traumama i pokušajima da normalno žive. Ne, nisu država odnosno institucije potpuno zanemarile veterane – postoje programi pomoći bivšim vojnicima i njihovim obiteljima no mreža birokracije često je spora i neučinkovita. Prespora za životne probleme bivših vojnika.
Film sadrži nekoliko iznimno potresnih scena. Neke od njih se odnose na ratna stradanja u Iraku (ranjavanje s početka filma) dok se nekoliko njih događa nakon povratka ratnika (samoubojstvo, prikaz veterana u čekaonici ministarstva). Stradanja, psihička i fizička, prikazana su bez kalkuliranja – ratna su stradanja užasna i redatelj ne uljepšava. Kroz obiteljske, socijalne i zdravstvene probleme nakon povratka iz Iraka Hall prikazuje kako se posljedice američkog vojnog prisustva u drugim zemljama reflektiraju zapravo metastaziraju u čitavo američko društvo.
Navedena stradanja – ratna i ona poslijeratna – mladih ljudi iz SAD-a i više su nego dovoljna da zaintrigiraju, u dijelovima i šokiraju gledatelja. Međutim, redatelj neshvatljivo želi pomaknuti granice, žešće šokirati gledatelja nepotrebnim detaljima. Masakrirani pas kojeg Solo i Adam spašavaju može biti i kao metafora za novi život (kojeg i veterani priželjkuju) no on je potpuno nepotreban s obzirom na stradanja s kojima je gledatelj do tog trenutka suočen. Scena seksa u kojoj je Adamova žena obezglavljena potpuno je promašena. Katarza s priznanjem glavnog protagonista u finalu filma mogla je doći znatno prije – teško je povjerovati da je upravo ona (katarza) sredila obiteljsku situaciju. I zašto tamnoputi Solo mora biti, kraj svih problema, osuđen na ulicu i kriminal? Klišeizirano i nategnuto. Nejasan je i gubitak pamćenja kod Sola – teško je otkriti odnosno razumjeti da li je dugotrajan ili kratkotrajan…

Photo: Francois Durhamel /Universal Pictures

Požari se još nisu ugasili, ali Miles Teller je ponovo u akciji. Nakon uloge vatrogasca u filmu “Samo za hrabre”, mladi se glumac pojavljuje u uluzi mladog ratnog veterana. Teller je dobar, uvjerljiv jednako kako i njegova filmska partnerica Haley Bannett. Adamova šutnja o događajima u Iraku izluđuje suprugu Saskiu – ona je svjesna da je suočenje s traumama jedini način da sačuva brak i oca svoje djece. Adam je imao sreću da postoji Saskija – njegov kolega Billy tu sreću imao nije. U filmu se pojavljuje i Amy Schumer – poznata komičarka ovdje je u neprepoznatljivom izdanju – najozbiljnijoj ulozi karijere.
“Hvala vam na službi” potresna je priča o američkim ratnim veteranima. Mladim ljudima koji nakon povratka s ratišta, traumatizirani i izgubljeni (p)ostaju zaboravljeni, prepušteni sami sebi i(li) sporoj i bešćutnoj birokraciji. Kada se zastava spusti, himna odsvira i skine uniforma za glavne protagoniste filma ostaje tek gorka istina – ostaju sami s vlastitim traumama, zaboravljeni od sustava osuđeni da se sami bore s posljedicama ratnih događanja koje često ubijaju brže od metka.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)