PROPOVJEDNIK – SEZONA 2

AUTORI SERIJE: Seth Rogen, Evan Goldberg, Sam Catlin
GLAVNE ULOGE: Dominic Cooper, Ruth Negga, Joseph Gilgun, Ian Colletti, Noah Taylor, Graham McTavish, Tom Brooke, Pip Torrens
TRAJANJE: 13 epizoda

 

Trio fantastikus nastavlja potragu za Bogom. Ako nekim slučajem čitate ovu recenziju bez predznanja odnosno gledanja prve sezone televizijske serije “Propovjednik” nekoliko rečenica za uvod i(li) prisjećanje. Trio fantastikus su samozvani propovjednik, bivši kriminalac Jesse Custer, Tulip O’Hare opasna i nepredvidljiva, bivša i sadašnja Custerova ljubav te Cassidy, vampir irske krvi, sklon porocima. Nakon što je, spletom okolnosti, Custer dobio božansku moć imenom Genesis kojom može kontrolirati ljude kreće u potragu za Bogom i vlastitim iskupljenjem. Zajedno s Tulip i Cassidyom Boga ne pronalaze u američkom gradiću Annvilleu, ali tamo ga ne pronalaze i kreću na put.

Kratko je trajala pauza između prve i druge sezone “Propovjednika”  – na valu vrlo dobrih kritika i velikom broju televizijskih gledatelja druga sezona krenula je krajem šestog mjeseca 2017 godine. U redu, nisu baš svi bili oduševljeni serijom; neki su američki državljani seriju proglasili blasfemijom i izrugivanjem no takva razmišljanja nisu usporila realizaciju druge sezone.

U odnosu na prvu, nova je sezona duža za tri epizode. Tri epizode više potpuno su nepotrebne, posebno kada se uzme u obzir da je i prva sezona imalo problema s povremenim praznim hodom. Nova sezona nakon sedme epizode (do tog trenutka stvari izvrsno funkcioniraju) gubi na ritmu i osjeti se povremeni nedostatak ideja. Prazan hod nestaje u finalu sezone – posljednja epizoda popravlja dojam, ali ostaje dojam da bi 10 epizoda (toliko ima i prva sezona) bile idealne i za drugi dio priče o Jesseu Custeru. No višak epizoda jedini je veći problem druge sezone. Sve ostalo je isto kao i lani.

Druga sezona počinje kao serija ceste no put brzo završava i radnja se odigrava na dvije razine. Prva prati Jessea, Tulip i Cassidya i njihovu potragu za Bogom koja se, većinom, događa u New Orleansu dok nas druga vodi, pazite sad, u pakao. Siroti Eugene kojeg je Custer poslao u pakao pokušava se snaći u novom okruženju. Detaljno je opisan način na koji pakao funkcionira, ekipa je vrlo živopisna. Eugene paklenu sudbinu dijeli s Adolfom Hitlerom (!!!) koji vremenom postaje Eugeneova osoba od povjerenja.
Na zemlji je situacija jednako bizarna i otkačena – potraga za Bogom dovodi trojac do starca kojeg nitko ne razumije (govori samo francuski). Starac živi u New Orleansu i naizgled nema veze s glavnim likovima. Sve do trenutka kada…

Jesse i Tulip preispituju vezu i osjećaje – misija potrage za Bogom postaje preveliko opterećenje za njihove odnose. Uz sve navedeno druga sezona donosi negativce kakve možemo očekivati od “Propovjednika”. Prvi je The Saint, ubojica iz pakla koji želi likvidirati Propovjednika – riječ je o jednom od najboljih negativaca koji se mogu vidjeti u televizijskim serijama posljednjih godina. The Saint se pojavljuje u prvoj sezoni dok drugog negativca gledamo od ove sezone. Riječ je o Herr Starru, sadističkom vođi tajne organizacije koja štiti svijet od samozvanih proroka i Mesija. To je samo paravan – Starr želi vladati svijetom, ali za to mu je potreban Propovjednik.

Iz prethodno napisanih rečenica može se zaključiti da se bizarnost, otkačenost serije nastavljaju i tijekom nove sezone. Galerija likova (ponovo) je neponovljiva dosad neviđena – uz sve navedene možemo vidjeti i direktnog potomka Isusa Krista koji je… Ma najbolje je da se uvjerite sami, teško je riječima opisati. U potragu za Bogom uključio se i papa, ali i on ne zna gdje se Svevišnji nalazi.

Događanja u paklu i New Orleansu isprekidana su flashbackovima koja događaje vraćaju u prošlost. Detalji su to u kojima autori dodatno objašnjavaju likove, njihove odnose. Ne nije riječ o događanjima iz prve sezone već se radnja odnosi na događanja prije susreta u Annvilleu.

Brutalnost, krvi i nasilje i dalje su dio “Propovjednika”. Dojam je da su, u odnosu na prethodnu sezonu, autori serije smanjili količinu nasilja no kada do njega dođe scene su i dalje žestoke i eksplicitne.
Potraga za Bogom odnosno potraga za smislom života ispunjena je crnim humorom, bizarnim scenama. Autori su ponekad ironični prema glavnim likovima no često suosjećaju s njihovim problemima, nedoumicama i potragom za istinom. Serija se bavi i stvarnim događajima – posljedice Katrine na New Orleans mogu se pronaći u nekim epizodama, spomenut je i Donald Trump. Kriza, ne samo materijalna, financijska i problemi američkog društva provlače se kroz priču o propovjedniku Custeru. Na bizaran i drugačiji način.

O glavnim glumcima govorilo se odnosno pisalo tijekom i nakon završetka prve sezone. Oni su i dalje vrlo dobri no nekoliko rečenica zaslužuju i sporedni akteri ove neobične televizijske priče. Škotski glumac Graham McTavish izvrstan je u interpretaciji The Sainta – stroja za ubijanje uvjerenog je da će nasiljem i gomilanjem leševa vratiti obiteljski život. Povratak u pakao popločen je dobrim namjerama. Barem kada je The Saint u pitanju. Ian Colletti vrlo dobro interpretira zahtjevnu ulogu Eugenea dok je Pip Torrens pravi diktator u ulozi Pipa Torrensa.

Bez obzira na nekoliko epizoda viška, “Propovjednik” je i u drugoj sezoni zadržao vrlo dobru formu. Bizarna, otkačena priča natopljena crnim humorom i nasiljem i dalje je jedan od najboljih televizijskih proizvoda koji su se pojavili tijekom godine. Istina, “Propovjednik” nije za svačiji ukus, neke bi gledatelje mogao iznervirati no sasvim je sigurno da i dalje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

GOODTALKING recenziju za prvu sezonu Propovjednika možete pročitati OVJDE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)