GEOSTORM

REDATELJ: Dean Devlin
GLAVNE ULOGE: Gerard Butler, Jim Sturgess, Abbie Cornish, Andy Garcia, Ed Harris, Alexandra Maria Lara, Adepero Oduye
TRAJANJE: 119

“Bog ponekad ne igra pošteno.” – Dekken

Američki filmaš Dean Devlin dočekao je svojih redateljskih pet minuta. Devlin je vjerni suradnik njemačkog redatelja Rolanda Emmericha kojem je, kao scenarist i(li) producent, asistirao na hitovima kao što su “Dan nezavisnosti”, “Zvjezdana vrata”, “Godzilla” i “Patriot”. Redateljsku karijeru Devlin je gradio na televiziji (dva televizijska filma i tv serije “Osveta” i “The Librarians”) dok je “Geostorm” prvi kino film directed by Dean Devlin.
S obzirom na recentne klimatske promjene i niz prirodnih katastrofa koje su pogodile jedini nam planet (poplave i strahovita razaranja izazivaju tornada i uragani koji redovito dobivaju imena – poput Harveya zaslužnog za potop Houstona) “Geostorm” ima intrigantnu i aktualnu početnu ideju. Radnja filma vodi nas u ne tako daleku 2019 godinu. Vremenske neprilike uzrokovane klimatskim promjenama dostigle su zastrašujuću razinu – žrtve se broje u milijunima (u Madridu je, primjerice, 2 milijuna ljudi umrlo zbog vrućina). Kritičnu situaciju riješio je Jake Lawson. Lawson je, uz pomoć više stotina suradnika iz čitavog svijeta, izumio Malog Nizozemca – sustav koji kontrolira mrežu satelita sposobnih regulirati tlak, temperaturu i vlažnost zraka. Sateliti pokrivaju čitavu površinu Zemlje. Lawson postaje junak, ali ga politika smjenjuje i na njegovo mjesto postavlja poslušnijeg Maxa Lawsona – Jakeovog brata. Tri godine nakon smjene, svijet ponovo treba Jakea; Mali je Nizozemac počeo otkazivati poslušnost i jedino Lawson može popraviti stvari. No, sustav koji je spasio svijet ne otkazuje slučajno – u tijeku je zavjera koja bi zauvijek mogla promijeniti točnije ugasiti život na Zemlji…

“Geostorm” je frankenštajnovski  projekt sastavljen od detalja koji podsjećaju na “Dan poslije sutra”, “2012”, “Armagedon” te Butlerov akcijskog trilera “Pad Olimpa”. Devlin se zapravo nije odmaknuo od filmova kakve je realizirao tijekom suradnje s Emmerichom – rezultat je blockbusterski pokušaj koji, većinom, ne funkcionira bez obzira tražio gledatelj samo filmsku zabavu ili ozbiljniji film katastrofe.

Zaplet filma ridikulozan je i potpuno besmislen. Netko pokušava onesposobiti, navodno i preuzeti kontrolu nad sustavom koji štiti Zemlju od potpune klimatske propasti. Koji su motivi? Čudni i nerazumljivi jer zavjerenici žele uništiti samo dijelove planeta – ostalo bi dovoljno za uživanje govori jedan od negativaca filma. S obzirom na viđeno u filmu od Zemlje bi ostao samo prah i pepeo s ili bez Malog Nizozemca. Drugi motiv viši cilj zbog kojeg je osmišljena zavjera je ambicija da se stvari vrate u 1945 godinu ??!!. Tada je, kako tvrdi mozak operacije, Amerika bila velika. Ako ništa drugo “Geostorm” pokazuje da i u SADu postoje političari koji žive u prošlosti.
Devlin tijekom trajanja filma šalje političke poruke, ali redatelj ih ne zna diskretno upakirati već napadno dosađuje (“Jer ja sam predsjednik SADa” viče predsjednik Andrew Palma). Konvencija Demokratske stranke u Orlandu glavna je meta urotnika, Meksikanac spašava glavne junake u finalu filma. Ovo su samo neki od detalja kojima Devlin gnjavi i dosađuje gledatelja. Nije problem u slanju poruke pa bila ona i politička – problem je da Devlinov film izgleda kao da je snimljen upravo zbog njih.

Pokušaji da se razvije empatija i povezivanje s likovima potpuno su promašeni. U kopiji “Armagedon” scene u finalu filma suzu bi valjda trebalo pustiti nad sudbinom glavnog junaka dok nekoliko trenutaka prije gledamo uništenje gradova s, vjerojatno, tisuće stradalih. Ne ide, pa ne ide.

Ako bi “Geostorm” gledali samo i isključivo kao kino zabavu ni tu nema previše razloga za zadovoljstvo. Odnos, nadmetanje između braće Lawson nije pretjerano zanimljivo niti dojmljivo – ponavljaju se isti motivi, a gledatelj već nakon uvodnih minuta zna kako će priča završiti. Generički već viđeni kadrovi uništenja gradova također nisu pretjerano zabavni niti impresivni. Poneka akcijska scena, predsjednikova rečenica viđena u traileru filma i Adepera Oduye u ulozi hakerice Eni svijetli su trenuci Geostorma. Kada se Eni pojavi u kadru tada i film živne – nažalost nije dobila previše minuta.

Ideja koja je pokrenula snimanje “Geostorma” intrigantna je i zanimljiva. No, realizacija te ideje u filmu Deana Devlina daleko je od intrige i zanimljivosti – riječ o blockbusteru natopljenom već viđenim scenarističkim rješenjima i pokušajima da se gledatelj impresionira “spektakularnim” scenama razaranja i pozivom na jedinstvo čovječanstva.

OCJENA: 4

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)