AMERIČKI PLAĆENIK

REDATELJ: Michael Cuesta
GLAVNE ULOGE: Dylan O’Brien, Taylor Kitsch, Sanaa Lathan, Michael Keaton
TRAJANJE: 112 minuta
NAZIV ORIGINALA: American Assassin

 

Mitch Rapp bio je tinejdžer kada je izgubio roditelje. Od tada je prošlo devet godina i sada Mitch živi najljepše dane života. Ljetuje na Ibizi, prelijepa djevojka oduševljeno je reagirala na njegovu prošnju i čini se da je pred njima sretan život. Mitch odlazi na šank po piće kako bi nazdravili sretnom događaju i u tom trenutku plaža postaje groblje – islamski teroristi likvidirali su desetke turista. Među njima je i Katrina, nesuđena Mitchova supruga. Mitch je ranjen i uspijeva preživjeti. Osamnaest mjeseci nakon terorističkog napada Mitch živi za osvetu – pokušava se infiltrirati u redove terorista. Nakon dugotrajne provjere pozvan je u terorističko gnijezdo. No, teroristi nisu jedini zainteresirani za Mitchove namjere…

Prije rečenica o filmu nekoliko riječi o naslovu odnosno domaćem prijevodu u kojem je ubojica postao plaćenik. Na prvi pogled domaći naslov film ne izgleda loše. Međutim, riječ je o potpuno promašenom naslovu koji uopće nema veze s radnjom filma (niti jedan od ključnih likova filma nije motiviran novcem odnosno materijalnim) – dojam je da autor naslova nije pogledao film prije promjene ubojice u plaćenika. 

“Američki plaćenik” pokušaj je stvaranje novog akcijsko-špijunskog junaka. Film kombinira Bonda i Jasona Bournea uz dodatak recentnih političko-sigurnosnih svjetskih događaja. Početna ideja, zaplet nije loše zamišljen – nakon potresnih, brutalno uvjerljivih scena terorističkog napada Mitch je slomljen i traži osvetu. Mitch odnosno glumac Dylan O’Brien izgleda poput tinejđerske zvijezde (pjevačke, glumačke ili neke druge sasvim je svejedno) no takav izbor redatelja Michaela Cuesta (“Ubijte glasnika”) nije slučajan. Žrtve terorista većinom su (ne samo u “Američkom plaćeniku” obični ljudi koji nasilje nisu tražili i očekivali. Nakon gubitka odnosno napada svatko se nosi s posljedicama, gubitkom voljene osobe. Mitch je izabrao osvetu.

Mitch se psihofizički priprema za infiltraciju u redove terorista i kada napokon uspije film prestaje biti samo osvetnička priča i odlazi u predvidljivom smjeru. U igru ulazi CIA, krađa plutonija, Rusija, Iran i čitava priča više nema u fokusu osvetu običnog čovjeka. Film postaje više akcijski (brutalne su i krvave scene nasilja), ali gubi na zanimljivosti koju je donijela početna zamisao i snažnijeg povezivanja gledatelja s glavnim protagonistom.

Odlazak filma u špijunsko-političkom smjeru donosi gledatelju pomalo kalkulantski redateljski pristup bez želje da provokativnije, žešće prikaže stanje stvari. U redu, priča nije prikazana crno-bijelo redatelj nekoliko puta ozbiljno proziva CIA-u, ali vješto izbjegava ozbiljnije kontroverze i odgovornost za čitavu situaciju usmjerava prema usamljenom (još jednom) osvetniku Duhu. Duh nije nezanimljiv lik no puno je duhova koji u filmu ostaju neokrznuti. Od trenutka kada postaje špijunski triler film je neujednačen – dojam popravlja finale filma u kojem se događa nešto što se ne može često vidjeti u projektima poput “Američkog plaćenik”.

Zanimljiva je glumačka ekipa filma; Dylan O’Brien se bori s uvjerljivošću interpretacije glavnog protagonista. Dječački fizički izgled nije jednostavno pomiriti s misijom osvetnika i vrhunskog tajnog agenta. Michael Keaton uvjerljiviji kao instruktor i zapovjednik nego specijalac i bivši ratnik dok se Taylor Kitsch (“Johm Carter”) prilično dobro snašao u ulozi glavnog negativca. U filmu se pojavljuju i Scott Adkins te David Poirot Suchet.

Malo je onih koje će “Američki plaćenik” u potpunosti razočarati – još je manje ljubitelja filma koji će filmom biti oduševljeni. Pokušaj da se pokrene akcijsko-špijunski serijal vjerojatno je neuspješno završio no ljubitelji špijunskih nadmudrivanja i brutalnih akcijskih scena imaju dovoljno razloga za gledanje filma.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)