REDATELJ: Taylor Sheridan
GLAVNE ULOGE: Jeremy Renner, Kelsey Asbille, Elisabeth Olsen, Apesanahkwat, Jon Berthnal
TRAJANJE: 107 minuta
NAZIV ORIGINALA: Wind River 

 

“Sreća ne živi ovdje.” – Cory Lambert

 

Većini ljubitelja filma glavni razlozi za odlazak u kino su imena glumaca i(li) redatelj. Oni su, istina ne uvijek, garancija (barem) dobrog filma odnosno filmskog iskustva kakvog gledatelj očekuje. Glavna lica vrište s plakata i trailera te nas pozivaju da izaberemo baš njih.

Postoje iznimke, rijetke, ali ipak postoje – jedna takva upravo se može pronaći u kino dvoranama. Glavni razlog, pozivnica za gledanje “Tragova u snijegu” američki je filmaš preciznije scenarist Taylor Sheridan. Prije “Tragova u snijegu” Sheridan je napisao scenarije za filmove koji konkuriraju za najbolje posljednjih nekoliko godina. Prvi je kriminalistička drama “Sicario” redatelja Denisa Villeneuvea s izvrsnim glumačkim izdanjima Emily Blunt i Benicia Del Tora. Drugi je, također, krimi drama (ovoga puta bez kartela) jedno od najugodnijih iznenađenja prošle godine -“Hell or High Water” okupio je izvrsnu glumačku ekipu (Jeff Bridges, Chris Pine, Ben Foster) te Sheridanu donio prvu nominaciju za Oscara. Filmašu inspiracije ne nedostaje pa i treću godinu zaredom ima film za koji je napisao priču no ovoga puta Sheridan je sjeo u redateljsku stolicu.

Originalni naziv filma Wind River naziv je za indijanski rezervat u Wyomingu – mjesto radnje filma. Jedan od zaposlenika u rezervatu je Cory Lambert – lovac koji je, između ostalog, zadužen za likvidaciju divljih zvijeri koje napadaju stoku u vlasništvu stanovnika rezervata. Tijekom potrage za pumama Lambert pronalazi leš – riječ je o Natalie, osamnaestogodišnjoj djevojci koja živi, zapravo je živjela u Wind Riveru. Obdukcija otkriva da je djevojka prije smrti silovana i FBI šalje agenticu Jane Banner. Nakon dolaska u rezervat agentica Banner potpuno je izgubljena i traži pomoć od Lamberta. Iako nije policajac Lambert pristaje pomoći pronaći krivcA za smrt Natalie…

“Tragovi u snijegu” je triler sa snažnim elementima drame. Zločin se dogodio, Sheridan prati protagoniste koji pokušavaju pronaći počinitelja. No zločin i istraga su tek površinski, glavni motiv, iznimno slojevite i napete filmske priče. Mjesto radnje Sheridan koristi kako bi se pozabavio (ili barem spomenuo) teme koje se kriju u pozadini. Najupečatljiviji detalj koji gledatelja uvodi u radnju je naopako okrenuta američka zastava na ulazu u rezervat. Takav je i život u Wind Riveru – sve je naopako, depresivno i beznadežno. Stanovnici su izmučeni traumama prošlosti (vlastitim ili svojih predaka), mlađi su potonuli u olovnoj svakodnevici. Kadrovi snijegom okovane prirode pojačavaju depresiju i beznađe – iako priroda Wind Rivera izgleda impresivno riječ je o mjestu koje izaziva (najmanje) nelagodu – nimalo ugodnom za život. Snježno-olujna svakodnevica postaje teža i sumornija kada Lambert pronađe nesretnu Natalie.

Trilerski elementi filma, potraga i pronalazak ubojice, izvrsno funkcioniraju. Sveprisutna neizvjesnost filmu daje napetost i tenziju koje traju čitavim trajanjem “Tragova u snijegu”. Sheridanov film je kompaktan, bez praznog hoda i suvišnih minuta.

Sheridanov triler nije tek histerična CSI potraga za ubojicom. Karakterizacija likove približava gledatelju, oni su izvrsno objašnjeni. Prošlost određuje njihovu sadašnjost, postupke i motivaciju (posebno se navedeno odnosi na Lamberta). Emocije likova uvjerljive su i iskrene te se gledatelj lako i brzo povezuje s protagonistima filma. Dijalozi su izvrsno napisani – jedan od najsnažnijih, najpotresnijih trenutaka filma razgovor je između Lamberta i Natalienog oca o bolu nakon gubitka djeteta. “Tragovi u snijegu” nije samo zločin, istraga i potraga za počiniteljem – priča je to i o posljedicama koje smrt djevojke ima na roditelje i čitavu zajednicu.

Sheridan je odabrao izvrsnu glumačku ekipu. Jeremy Renner ostvario je ulogu karijere, jednako snažnu glumačku izvedbu ostvarila je i Elisabeth Olsen u ulozi neiskusne, za posao koji obavlja, pretjerano emotivne FBI agentice. Malo je filmova u kojima se FBI službenik emotivno raspada zbog slučaja i žrtve s kojima je suočen. Dolazak agentice Jane Benner podsjeća na dolazak doktora Joela Fleischmana na Alasku u televizijskoj seriji “Život na sjeveru”. U redu, razlozi dolaska potpuno su drugačiji, ali oboje dolaze u nepoznato, nepripremljeni i iznenađeni drugačijim mentalitetom, prirodnim okruženjem i načinom života. Za neke od sporednih likova Sheridan je angažirao nekoliko glumaca starosjedilaca. Njihov nastup u filmu pridonosi uvjerljivosti priče.

Iako je do kraja godine ostalo nekoliko mjeseci i puno zanimljivih premijera, “Tragovi u snijegu” već sada se može uvrstiti u sam vrh ovogodišnje filmske ponude. Napeta i tjeskobna priča o zločinu istodobno je i emotivno, potresno i slojevito putovanje ljudskim sudbinama u indijanskom rezervatu koji izgledom istovremeno izaziva strah i divljenje. Da, Taylor Sheridan je ponovo uspio.

OCJENA: 9

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)