THE DEFENDERS

AUTORI SERIJE: Douglas Petrie, Marco Ramirez
GLAVNE ULOGE: Charlie Cox, Krysten Ritter, Finn Jones, Mike Colter, Elodie Yung, Scott Glen, Sigourney Weaver, Rosario Dawson, Deborah Ann Woll
TRAJANJE: 1 sezona, 8 epizoda

 

“Nisam htio da moja nevolja postane tvoja.” – Luke Cage

 

Film ima Osvetnike, televizija Defenderse. Po uzoru na serijal u kojem su glavni protagonisti Iron Man, Thor, Kapetan Amerika i ostala ekipa, Netflix je pokrenuo priču o skupini Marvelovih heroja pod imenom Defenders. Formula uspjeha trebala je biti ista – nekoliko serija koje u kojima je glavni lik jedan od superjunaka da bi se kasnije priča spojila u jednoj, zajedničkoj seriji. Plan je ostvaren, ali velike su oscilacije u Defenders priči. Krenulo je odlično – Daredevil je bio izvrstan spoj akcije, mistike i drame. Serija je u potpunosti razotkrila lik Daredevila te imala izvrsnog glavnog negativca (Kingpin, glumi ga sjajni Vincent D’Onofrio – opširniju recenziju serije možete pročitati OVDJE ). Nakon Daredevila uslijedila je Jessica Jones, žanrovski više drama s psihološkim igrama s još jednim izvrsnim negativcem (Kilgrave u interpretaciji Davida Tennanta). “Jessica Jones” drugačija je od “Daredevila”, ali jednako zanimljiva, vrijedna gledanja. Kvalitativni pad počeo je neranjivim osvetnikom iz Harlema. Luke Cage je patio od neujednačenosti epizoda – od izvrsnih do slabih, sadržajem siromašnih. No i nešto lošiji Cage je superioran u odnosu “Iron Fist”. Neuzbudljiva i monotona s previše epizoda serija je ogroman, jedan od najvećih “Neflixovih” promašaja. No unatoč slabašnom “Iron Fistu”, okupljanje Defendersa nije se moglo izbjeći – serija od osam epizoda nastavlja priču o Marvelovim superjunacima.

“The Defenders” ne započinje novu priču već nastavlja tamo gdje su prethodne serije završile. Radnja uvodnih epizoda prati glavne protagoniste nakon događanja u serijama gdje su bili glavni likovi. Njihovo okupljanje se događa nakon nekoliko epizoda – dobra scenaristička zamisao koja je provedena u djelo. Dojam je da u prvih nekoliko epizoda Iron Fist dobiva najmanje minuta iako se, na neki način, riječ o ključnom protagonistu čitave priče. Ostatak ekipe bori se, prije svega, protiv vlastitih demona i pokušaja da pomiri superjunački s normalnim životom. Matt Murdock ponovo je na iskušenju da oživi Daredevila, Luke Cage ponovo pokušava istjerati pravdu u Harlemu dok Jessica Jones, spletom okolnosti, preuzima slučaj koji će je odvesti do ostatka ekipe. Iron Fist traži odgovore u Kambodži, ali se vrlo brzo vraća u New Yorku…

Nastavak priče umjesto novog poglavlja o poznatim superjunacima dobra je i, za Marvel/ Netflix serije, (novu, ali i one stare) funkcionalna odluka. Mali je broj gledatelja kojima je “The Defenders” prva serija o Netflix-Marvel superjunacima – ona je namijenjena, prije svih, onima koji su pogledali (barem) jednu od dosad prikazanih serijskih Marvel pustolovina. Međutim, nastavak dosadašnjih serija nastavlja i priču o negativcima okupljeni u tajanstvenu, drevnu organizaciju imenom “Ruka” (The Hand) i tu leži najveći problem priče. Događanja u seriji nikako ne potvrđuju da je Ruka sveprisutna, najmoćnija organizacija na svijetu koja iz sjene upravlja događanjima. Toliko moćna da bi mogla u prah pretvoriti New York. Ako izuzmemo Alexandru Reid (izvrstan nastup Sigourney Weaver) i njen projekt, uskrslu Elektru (opaka Elodie Yung), negativci su nezanimljivi i, što je još važnije, neuvjerljivi. Da, Defendersi nemaju dostojne protivnike, negativce za koje bi gledatelj povjerovao da mogu pobijediti Iron Fista i ostatak ekipe.

“The Defenders” najkraća je od svih dosadašnjih Marvel/Netflix superjunačkih serija. Osam epizoda (npr. Iron Fist ima gotovo dvostruko više – čak 14) smanjilo je, mada ne i u potpunosti izbjeglo, prazan hod i nevažne minute serije. Radnja se, uz spomenuta superjunačka preispitivanja, bavi i sporednim likovima bliskim glavnim protagonistima kao kolateralnim žrtvama borbe protiv Ruke. U dijelovima, posebno u sedmoj i osmoj epizodi, radnja serije postoje pomalo kaotična i prilično neuredna. Međutim, epizode su to nabijene akcijom koja uspijeva sakriti probleme s pričom.
Gledatelj koji su prethodne serije pratili ponajviše zbog akcijskih scena neće previše prigovarati The Defendersima. Borilačke vještine, obračuni šakama i hladnim oružjem pokreću seriju ispunjenu akcijom. U nekoliko navrata obračuni završavaju izuzetno brutalno, neočekivano. Većina obračuna odigrava se u zatvorenom prostoru, ali to ne smeta njihovoj atraktivnosti.

Serija sadrži veliki broj likova. Obzirom na broj epizoda svaki od protagonista, (sporednih ili glavnih sasvim je svejedno), dobio je dovoljno minuta, ali nisu svi likovi serije jednako zanimljivi.
U usporedbi sa dosadašnjim Netflix/Marvel serijama o superjunacima “The Defenders” se nalazi u sredini – kvalitativno ispod “Jessice Jones” i “Daredevila” bitno iznad “Iron Fista”. Serija koja, čini se, zaokružuje jednu priču i koja bi pune potencijale mogla ostvariti u sezonama koje dolaze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)