KINGSMAN: ZLATNI KRUG

REDATELJ: Matthew Vaughn
GLAVNE ULOGE: Taron Egerton, Mark Strong, Julianne Moore, Colin Firth, Channing Tatum, Halle Berry, Elton John, Pedro Pascal, Jeff Bridges
TRAJANJE: 144 minute
NAZIV ORIGINALA: Kingsman: The Golden Circle

 

 

Jedno od najvećih filmskih iznenađenja 2015 godine bila je špijunsko-akcijska zafrkancija “Kingsman: Tajna služba”. Bez obzira na pristojan budžet (80 milijuna doalra), očekivanja od filma nisu bila (pre)velika. Film je u redovitu distribuciju krenuo u veljači, mjesecu ljubavi koji nema veliki blockbusterski potencijal . Međutim priča o neprilagođenom  Egssyu koji spletom, ne sasvim slučajnih, okolnosti postaje član tajne službe zaradila je više od 400 milijuna dolara. Brutalan u prikazu nasilja, provokativan i drzak istodobno zabavan i duhovit, Kingsman prvi je pokazao, između ostalog, da Colin Firth može vrlo dobro funkcionirati u akcijskim scenama. Zarada na kino blagajnama i vrlo dobre reakcije publike ubrzale su odluku od nastavku. “Zlatni krug” premijerno je prikazan prije desetak dana i odmah je osvojio vrhove top lista najgledanijih filmova u svjetskim kinima.

Film počinje napadom na Egssya – nesuđeni kolega pokušao je ubiti mlađahnog Kingsman agenta. Egssy se uspio riješiti napasti, ali Charlie je uspio hakirati (zapravo ne on, nego njegova umjetna terminatorovska ruka) Eggsyev kompjuter i saznati lokacije na kojima se nalaze tajni Kingsman agenti. Podaci su dostavljeni Poppy, kraljici narko kartela koja se želi riješiti Kingsmana i ostvariti radikalan plan koji bi zauvijek promijenio svijet….

Kako to često biva kada su u pitanju nastavci made in Hollywood, “Kingsman: Zlatni krug” realiziran je s ambicijom da bude veći i raskošniji od prethodnika. Spektakularnije akcijske scene, više likova odnosno glumačkih zvijezda i duže trajanje filma (nastavak traje preduge 144 minute) neki su od detalja na kojima je redatalj Vaughn pokušao nadmašiti prvi film odnosno impresionirati publiku. Uspio baš i nije.
Osim glavnog zapleta  (Poppy protiv Kingsmana) radnja “Zlatnog kruga” raspršena je u više dramaturških pravaca – od ljubavnih jada Eggsyevih preko Harryeva uskrsnuća do odnosa između novih likova iz američke podružnice. Redatelj pokušava i kroz priču pokazati da je “Zlatni krug” veći od “Tajne službe” no malo je trenutaka u kojima uspijeva. Pretrpani scenarij često rezultira suprotno od očekivanja – previše događaja nebitnih za glavni zaplet razbija cjelinu i film gubi na ritmu i čitavim trajanjem pati od neujednačenosti. Od nabrijanih, zabavnih i intrigantnih dijelova (takvi su u manjini) do minuta filma koje su neuzbudljive i nazanimljive (takvih je znatno više).

“Tajna služba” film je koji je uspio i zbog činjenice da ima stila i šarm. Svijet špijuna prikazan je na zabavan, drugačiji način. “Zlatni krug” je većinu šarma i stila koje je jedinica donijela izgubio zbog pretjerivanja koje povremeno prelazi u kič te parodiranje samog sebe. U redu, nije loša ideja prikazati američkog predsjednika kao bešćutnog manipulatora kojeg uopće nije briga za ljudske sudbine, ali čitava scenografija i priča o glavnoj negativki isijava očajničkom željom da se svidi gledatelju. Pisca ovih redaka nije uspjela kupiti. Možda ćeš baš Ti poštovani čitatelju biti bolje sreće.

Film sadrži nekoliko posveta od kojih su neke uspjele, neke baš i nisu. Terminatorovska ruka već je spomenuta dok psi/roboti, ljubimci gospođe Poppy izgledaju kao da su pobjegli iz filmova o Transformerima. Najbizarniji detalj filma (uz hamburgere glavne negativke) svakako je laso agenta Whiskeya. Wonder Woman je, čini se, izgubila negdje izgubila oružje – Whiskey ga je pronašao. Nekoliko scena su, uz sitne promjene, kopirane iz filmova o Jamesu Bondu.

Impresivna se glumačka ekipa okupila u “Zlatnom krugu”. Iz prvog filma poznatim glumačkim imenima pridružili su se i Amerikanci Jeff Bridges, Julianne Moore, Halle Berry, Channing Tatum te Elton John. Bridges i Tatum odrađuju posao obzirom da za više nemaju ni vremen, čini se ni volje, Halle Berry puno bolja nego u recentnoj “Otmici”. Julianne Moore u ulozi, koja će obzirom na glumičinu filmografiju, brzo otići u zaborav dok je popularnog pjevača trebalo ostaviti da radi ono što najbolje zna. Pjeva. Najbolje novo lice je Pedro Pascal kojeg ćemo, ponajviše zbog sjajne uloge u tv seriji “Narcos”, sve češće gledati u hollywoodskim projektima. Unatoč novim, zvučnim imenima, najbolja izdanja ostvarili su glumi koje smo gledali u prvom filmu.

Unatoč impresivnoj glumačkoj ekipi “Kingsman: Zlatni krug” slabašan je nastavak vrlo dobrog filma iz 2015 godine. Više (minuta trajanja filma, likova…) ne znači uvijek i bolje. “Kingsman: Zlatni krug” najbolje to dokazuje.

OCJENA: 5

Goodtalking recenziju za “Kingsman: Tajna služba” možete pročitati OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)