U VELIKOM STILU

REDATELJ: Zach Braff
GLAVNE ULOGE: Michael Caine, Morgan Freeman, Alan Arkin, Christopher Lloyd, Matt Dillon, John Ortiz
TRAJANJE: 96 minuta
NAZIV ORIGINALA: Going in Style

 

“Banke su uništile ovu zemlju.” – Joe Harding

 

Joe Harding u zlatnim je godinama – umirovljenik, živi s kćerkom i unukom. Vrijeme u kojem bi trebao uživati s prijateljima i obitelji, bez prevelikih stresova i problema. Trebao bi, ali stvarnost je drugačije – Hardingu prijeti gubitak doma zbog povećanih kamata na hipotekarni kredit. To nije sve – zbog preseljenja kompanije u kojoj je radio prijeti mu trajni gubitak mirovine. Teška vremena zahtijevaju teške odluke – Harding je osmislio plan kako riješiti tešku financijsku situaciju. Prijatelji Willie i Albert također su uključeni u plan za rješavanje Joevih financijskih problema, ali vrlo brzo penzići shvaćaju da će trebati pomoć mlađih, ali iskusnijih suučesnika…
Godine 2000 Clint Eastwood je okupio nekoliko kolega, veterana koji nikada nisu zajedno nastupili u istom filmu. Sutherland, Garner, redatelj/glumac Eastwood i znatno mlađi, ali uvjerljivo stariji Tommy Lee Jones postali su svemirski kauboji. Trend okupljanja starih asova potpuno je zaživio 2010 godine kada su izašli “Plaćenici” i “RED”. Nakon toga uslijedili su “Legende u Vegasu”, “Mafijaši starog kova” i “Obračun legendi”. Bez obzira što navedeni filmovi ne pripadaju najboljem u filmografijama glavnih glumaca koji u njima nastupaju, rado su gledani. “U velikom stilu” jedan je od takvih filmova.

“U velikom stilu” remake je istoimenog filma iz 1979 godine (film je režirao Martin Brest najpoznatiji po filmovima “Miris žene”, “Policajac s Beverly Hillsa” i “Upoznajte Joea Blacka). Nova verzija redatelja Zacha Braffa neujednačena je kombinacija komedije s ponekom akcijskom scenom i iznenađujuće ozbiljnim i aktualnim podtekstom. Kao komedija Braffov film nije u velikom stilu – većina štoseva već je viđeno poigravanje s godinama glavnih protagonista (jedan od uspjelijih duhovitih trenutaka posuđen je iz televizijske serije “Seinfeld”). Ništa novo niti pretjerano originalno.

Ozbiljniji dio filma puno je zanimljiviji i aktualniji – banka koje promjenom pravila igre oduzimaju dom situacija je koju možemo pronaći u našoj svakodnevici. Kada tome dodamo da Harding ostaje i bez mirovine (ponižavajuće je za protagoniste i neugodno gledati kada se Joe, Willie i Albert moraju odreći pite u restoranu nakon što su im ukinute mirovine) stvari postaju neizdržive i gledatelju ne preostaje ništa drugo nego da navija za glavne protagoniste. Bez obzira na nezakonitost plana gledatelj se povezuje s bandom posebno kada se pokaže da je njihova misija i robinhudovska. Istina, redatelj igra na sigurno – danas je ionako teško pronaći omraženije ustanove od banaka (naravno, kada je riječ o nama običnim ljudima) no to su dijelovi filma kada se gledatelj može povezati s glavnim protagonistima što nije slučaj kada “U velikom stilu” želi nasmijati gledatelja.

Snimiti film u kojem se glavni protagonisti spremaju opljačkati banku s glumcima koji zajedno imaju tek nešto manje od 250 godina nije jednostavno. Scenarij je maksimalno rastegnut jer redatelj nema dovoljno materijala za cjelovečernji film. Nisu ovo jedini problemi, ali dobar dio njih se zaboravlja odnosno brišu ih glavni glumci. Cainea i Freemana zanimljivo je gledati i slušati bez obzira u kakvoj se filmskoj pustolovini pojavili a kada im se pridruže vječito nervozni Alan Arkin i dementni Christopher Lloyd (tako bi valjda izgledao Emmet Brown iz “Povratak iz budućnosti” u dubokoj starosti) show je zajamčen. Da, “U velikom stilu” film je koji se gleda ponajviše zbog glumačke ekipe.

Prema većini najava “U velikom stilu” trebala je biti komedija no iako film sadrži nekoliko smiješnih trenutaka puno je zanimljiviji u minutama kada se bavi ozbiljnijim temama. Bez obzira na nedostatke film vrijedi gledati iz (barem) četiri razloga. Oni se zovu Morgan Freeman, Alan Arkin, Michael Caine i Christopher Lloyd.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)