ČUVAJ ME S LEĐA

REDATELJ: Patrick Hughes
GLAVNE ULOGE: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Salma Hayek, Elodie Yung
TRAJANJE: 118 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Hitmans Bodyguard

 

Michael Bryce vrhunski je, ponajbolji svjetski tjelohranitelj. Profesionalac koji stvari drži pod kontrolom sve do kobnog zadatka u kojem je ubijen njegov štićenik. Nakon ubojstva Bryce je degradiran – i dalje radi kao tjelohranitelj, ali daleko od prijašnjeg statusa. Osim štićenika Bryce je ostao i bez voljene Amelije. Ljubav je pukla zbog Bryceove sumnje. Dvije godine kasnije stigla je prilika za iskupljenjem i povratkom u prvu ligu – na poziv Amelije preuzima zaštitu najtraženijeg plaćenog ubojice današnjice. Kincaid i Bryce imaju starih računa no sada su prisiljeni surađivati – razlog je bjeloruski diktator Vladimir Duković. Plaćeni ubojica krunski je svjedok suđenja diktatoru na kojem bi se trebalo dokazati diktatorova odgovornost za teške zločine protiv čovječnosti.
Prethodne rečenice uvod su u priču filma originalnog naslova “The Hitman’s Bodyguard” koji se u domaćim kinima prikazuje pod maštovitim naslovom “Čuvaj me s leđa”. S obzirom na postere i najave prethodne bi Vam se rečenice mogle učiniti (pre)ozbiljne za ono što film nudi no raskorak između dramskog i komičnog jedan je od većih problema filma.

Redatelj Patrick Hughes (“Plaćenici 3”) pokušava spojiti ozbiljne teme s akcijskom buddy komedijom. Dijelovi radnje bave se bjeloruskim diktatorom, gaženjem ljudskih prava i etničkim čišćenjem velikih razmjera dok na suprotnoj strani imamo pokušaj akcijske komedije koju bi trebao nositi odnos između glavnih protagonista. Kombiniranje ozbiljnih i neozbiljnih detalja baš i nije pretjerano uspjelo.

“Čuvaj me s leđa” film je prepun klišeja, već viđenoga kako u odnosu između glavnih likova tako i u pojedinim akcijskim scenama. Kincaid i Bryce su protagonisti kakve se često moglo (i može) vidjeti u filmovima; crno – bijela kombinacija, različiti karakterom no od prvog je zajedničkog kadra jasno kako će stvari završiti. Čitavim trajanjem filma Reynolds i Jackson trude se biti duhoviti no to im baš i ne uspijeva – zabavniji partner Kincaidu puno više bi bio lik poput Deadpoola nego Bryce. U odnos glavnih likova redatelj unosi inverziju prema kojoj je plaćeni ubojica cool frajer jer je likvidirao najmanje 250 ljudi (jer oni to zaslužuju mada gledatelju nije jasno tko su njegove žrtve) dok je tjelohranitelj gubitnik jer štiti ljude koji zaslužuju metak (niti o tjelohraniteljevo klijenteli ne znamo gotovo ništa). Čudnovato i neuvjerljivo scenarističko rješenje koje redatelj potencira tijekom filma.

Klišeji odnosno već viđeno ne odnose se samo na odnos između glavnih likova – nekoliko scena prepisano je iz drugih filmova (npr. trenutak kada Kincaid, Amelija i ekipa iz Interpola upada u uličnu zasjedu podsjeća na probleme Jacka Ryana u “Neposrednoj opasnosti”). Beskrajno dugi i ponekad ubitačno nezanimljivi dijalozi između Kincaida i Brycea razbijaju dinamiku cjeline. Akcijskih scena ima dosta no s obzirom na previše minuta filma one i nisu dominantne. Film traje predugo i nakon gledanja filma imao sam dojam da sam mogao izaći iz kino dvorane na 10-15 minuta bez straha da ću propustiti važan detalj radnje.

Na papiru glumačka ekipa djeluje impresivno no priča i režija ne nude puno – Samuel. L. Jackson najbolje se snašao u ulozi plaćenog ubojice, Salma Hayek nije dobila previše minuta dok je uloga bjeloruskog diktatora potpuno nevažna u filmografiji Garyja Oldmana.

“Čuvaj me s leđa” ima ogromne ambicije, ali konačni je proizvod prilično skroman. Priča je ispunjena klišejima, film sadrži previše minuta. Unatoč jakoj glumačkoj ekipi riječ je o filmu koji ne ostaje u dugom sjećanju.

OCJENA: 5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)