SPIDER-MAN: POVRATAK KUĆI

REDATELJ: Jon Watts
GLAVNE ULOGE: Tom Holland, Marisa Tomei, Robert Downey Jr. , Michael Keaton, Jon Favreau, Gwyneth Paltrow, Laura Harrier
TRAJANJE: 133 minute
NAZIV ORIGINALA: Spider- Man: Homecoming

 

“Svijet se mijenja. Vrijeme je da se i mi promijenimo.” – Adrian Tooms

 

Spidey, Spidey, Spidey… Jedan od najpopularnijih i najzanimljivijih stripovskih, superjunačkih likova dobio je u zadnjih 15 godina pet filmova. Priča je počela 2002 kada je priču o Peteru Parkeru ekranizirao Sam Raimi (“Zla smrt”, “Darkman”). Tobey Maguire je, unatoč činjenici da je bio desetak godina stariji od lika kojeg tumači, preuzeo ulogu Spider-Mana. Rezultat je bio korektan film no teško se, već tada, bilo oteti dojmu da je Spider-Man materijal za intrigantniji film. Komercijalni rezultati bili su dobri pa su, očekivano, uslijedili nastavci. Raimi-Maguire-Dunst Spider-man priča završava 2007 godine trećim, najslabijim dijelom koji je postao žrtva megalomanije i prevelikih scenarističkih ambicija. Obzirom da su Marvelovi superjunaci superisplativa roba na svjetskim kino blagajnama, Spider-Man je brzo uskrsnuo – godine 2012 kreće “Čudesni Spider-Man” s tada mladim nadama Andrew Garfieldom i Emmom Stone. No i ta je priča, unatoč radikalnijim detaljima priče dvojke (smrt Gwen Stone) i pristojnoj zaradi, barem kako sada stvari stoje, brzo završila. Ne zadugo – prošle godine u “Građanskom ratu” Spider-Man je ostvario efektnu sporednu ulogu koja je bila uvod u “Povratak kući” koji je od ovog tjedna na programu svjetskih kino dvorana.

Uvodne minute filma vraćaju nas u prošlost i upoznaju gledatelja s glavnim negativcem. Ubrzo radnja preskače nekoliko godina i nastavlja tamo gdje je “Građanski rat” završio – Peter se vraća kući i teško se miri s činjenicom da ga mentor Tony Stark čuva. Kvartovska borba protiv kriminala daleko je od obračuna u kakvom je Parker nedavno sudjelovao. Njegova želja za velikim obračunom počinje se ostvarivati kada se upoznaje s ekipom kriminalaca koja koristi moćno i razorno oružje. Toliko moćno da izgleda kao da nije izrađeno na Zemlji. Parker kreće u akciju ne razmišljajući o posljedicama…

Na scenariju filma je, uz redatelja Jona Wattsa, radilo još pet suradnika. Šest scenarista često je loša vijest – rezultat je, u većini slučajeva, kaotična priča i(li) intervencija čelnika kompanije kako bi se preradili detalji koji bi, prema njihovu mišljenju, mogli odnijeti zanimanje gledatalja odnosno zaradu. “Povratak kući” nije takav slučaj – priča filma potpuno izokreće priču prethodnih u tekstu spomenutih filmova o Spider-Manu.

 

Iako je Peter Parker glavni lik filma, “Povratak kući” više je još jedan film o Osvetnicima nego samostalni Spidey projekt (posebno ako uzmemo usporedbu s prethodnim Spiderman filmovima). Tony Stark bitan je protagonist filma, glavni negativac nastao je kao posljedica osvetničkih aktivnosti i sam završetak filma govori da je veza Starka odnosno Osvetnika važna. Kako za ovaj tako i za buduće Osvetnik/Spider-Man filmove.
Novi scenaristički pristup staroj priči pun je pogodak – lišeni smo poznatih detalja poput onih kako je nastao Spider-Man (ubod odnosno posljedice uboda pauka detalji su na koje su prethodni filmovi potrošili puno minuta – ionako ne bi saznali ništa novo) te nas redatelj od prve minute upoznaje s Peterovim problemima nakon povratka sa prvog osvetničkog zadatka. Ovdje dolazimo do još jednog drugačijeg detalja – za razliku od prethodnih filmova u “Povratku kući” gledamo kako se Spider-Man privikava na život prosječnog tinejdžera. Maguire i Garfield borili su se i privikavali na nove okolnosti dok Hollanda odnosno Spider-Mana gledamo kako se, nakon što je ukrao štit Kapetanu Americi, prilagođava na običan tinejdžerski život. Život u kojem je očaran Lisom (koja je zaljubljena u Spider-Mana) i gdje je, ponekad, predmet ismijavanja (nadimak kojim ga naziva jedan od kolega je Penis Peter).

 

Tinejdžerski život Petera Parkera prikazan je s puno redateljevog razumijevanja, Peter je opipljivo životan lik. Jedan od onih superjunaka koje će, posebno kada skine kostim, gledatelji (posebno tinejdžeri) razumjeti. Ili barem pokušati razumjeti. Peter se bori sa negativcima, ali i sa vlastitim identitetom i ambicijama. Nije lako nakon epskog obračuna u “Građanskom ratu” hvatati kradljivce bicikla. Svako dobro djelo vrijedi, ali za divlje hormone tinejdžera superjunaka kvartovski poslovi nisu dovoljni. Posebno kada moraš slušati mentora.
Tony Stark, Parkerov je mentor, sensei koji želi obuzdati odnosno zaštiti mladog učenika. Starkova motivacija potpuno je razumljiva obzirom na događanja u “Građanskom ratu”.

Akcijske scene su spektakularne, ne pate od rasipanja piksela podređene su radnji filma i nisu rastegnute kako bi se dobilo na minutaži filma. Čak i u trenucima kada obavlja superjunačku akciju spašavanja Parker pokazuje ljudsko lice.

Radnja filma sadrži nekoliko neočekivanih detalja koji dodatno kompliciraju superjunački život mladog Parkera. Otkriti ih u ovom tekstu bilo bi nekorektno obzirom na njihovu važnost za priču.

Parker i teta May pomlađeni su, interakcija između njih je prirodna i uvjerljiva. Zasluga je to Marise Tomei i Toma Holland. Holland je vrlo dobar izbor za ulogu Spider-Mana – podjednako dobar u kostimu i bez, kao zbunjeni tinejdžer i spasitelj koji mora shvatiti da s velikom moći dolazi i velika odgovornost. I ponekad donijeti prave, ispravne odluke. Unatoč mladim godinama.

Michael Keaton nije podbacio – ulogu negativca odradio je na pravi način. Problem Vulturea (savršeno ime za lik i djelo Adriana Toomsa) je nedostatak ludila. Možda je tako nešto previše tražiti obzirom da je riječ o obiteljskom čovjeku….

Spiderman se uspješno vratio – “Povratak kući” u mnogim je detaljima drugačiji od prethodnih Spidey filmova koje smo imali prilike gledati u posljednjih 15 godina. Promjene su jednom od najpopularnijih superjunaka donijele novu energiju, spektakularne akcijske scene, ponešto humora i vrlo dobro izdanje Toma Hollanda. Za početak novog serijala i više nego dovoljno.

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)