ŠIFRA 999

REDATELJ: John Hillcoat
GLAVNE ULOGE: Chiwetel Ejiofor, Casey Affleck, Woody Harrelson, Kate Winslet, Gal Gadot, Anthony Mackie, Norman Reedus, Aaron Paul, Teresa Palmer
TRAJANJE: 115 minuta
NAZIV ORIGINALA: Triple 9

“Onome tko previše govori crno se piše.”

Atlanta. USA. Ekipa pljačkaša odradila je “First City National Bank”. Precizno izvedena pljačka zakomplicirala se tijekom bijega, ali operacija je uspjela – pljačkaši su uspjeli uzeti plijen zbog kojeg je operacija organizirana. Iako je ekipa ukrala i nešto dolara oni nisu cilj pljačke – glavna nagrada je sadržaj jednog od sefova. Počinitelji nisu tek obični lopovi – riječ je o lokalnim policajcima koji su bili prisiljeni odraditi posao. Ponudu koja se ne može odbiti dobili su od podružnice ruske mafije. Dogovor je bio pljačka banke, jedan posao. No poslodavac ima drugačije planove i učiniti će sve da ekipa odradi još jedan posao….

Zanimljiva se, iznimno jaka glumačka ekipa okupila na snimanju “Šifre 999”. Malo je filmova koji se mogu pohvaliti glumačkom ekipom u kojoj se nalaze dobitnici Oscara Casey Affleck i Kate Winslet, Woody Harrelson i Wonder Woman Gal Gadot, Chiwetel Ejiofor i Norman Reedus te Aaron Paul poznati po izvrsnim ulogama u televizijskim serijama “Živi mrtvaci” i “Breaking Bad” (u filmu se pojavljuje i Michael Kenneth Williams poznat kao Omar u “Žici”). Iza kamere također je provjereno ime; australski filmaš John Hillcoat redatelj je filmova “Cesta” i “Lawless”. Obzirom na nabrojana imena očekivanja od “Šifre 999” bila su velika no riječ je o tek prosječnom akcijskom trileru.

Film bi, vjerojatno, znatno bolje funkcionirao da je radnja usredotočena samo na pljačke točnije odnos između ucijenjenih policajaca (kao i interakcija unutar policijske obitelji) i ruske mafije. Redatelj je u pljačkaškim minutama otkrio uzore (“Vrućina” naprimjer) i priča je, unatoč pretjerano nervoznoj kameri tijekom akcijskih scena, obećavala. Dvojbe glavnih protagonista koji su istovremeno pljačkaši i oni koji služe i štite imala je potencijala da se razvije u vrlo dobar, možda i odličan film. Međutim, Hillcoat je proširio priču, nagomilao likove (kojih i u trenucima pljačke ima dovoljno) te razbio ritam i napetost cjeline.

Redatelj naglašava snagu ruske u američkom društvu te se bavi i uličnim bandama koje su, ako je suditi po radnji filma, jedan od najvećih distributera narkotika u SADu. Ruski kriminalci prikazani su kao kontrolori FBI (zanimljivo obzirom na recentne događaje i moguću ulogu Rusije na ishod zadnjih američkih predsjedničkih izbora). Ako dodamo i spomenutu pljačku te korumpiranost unutar policije može se zaključiti da je Hillcoat otišao previše u širinu, nagomilao likove vjerojatno kako bi većina poznatih i zanimljivih članova glumačke ekipe dobilo dovoljno prostora odnosno minuta. No to baš i nije najsretnije rješenje – Aaron Paul odnosno Gabe od prvog do posljednjeg kadra u kojem se pojavljuje histerizira, tuguje i divlja natopljen suzama i alkoholom. Lik o kojem ne znamo previše – zapravo i nakon nekoliko pojavljivanja više nas i ne zanima previše. Woody Harrelson je kombinacija Davida Douglasa Browwna iz “Ramparta” i Harta iz tv serije “Pravi detektiv”. Gal Gadot nekoliko puta prošeta kroz kadrove filma itd, itd. Da, klišeji i površnost dio su “Šifre 999”.

Redatelj se nije u potpunosti snašao kada su u pitanju akcijske scene. Nekoliko dobro odrađenih, brutalnih pucnjava padaju u zaborav zbog već spomenute pretjerano drhtave kamere (početak filma) te potjerom u kojem jedan od dilera trčeći puca po policajcima. Ništa čudno da nije okrenut leđima pa scena izgleda kao da je u pitanju parodija ili crtani film. Hillcoat je pogodio ugođaj – tamni tonovi i sumoran prikaz Atlante odlično opisuju događanja u filmu.

“Šifra 999” gledljiv je akcijski triler no obzirom na ekipu filma gledljivo je premalo. Prevelika ambicioznost i pokušaj da se ispriča puno u ovom je slučaju, većinom, neuspješna. Zbog velikog broja poznatih glumaca film, ipak, vrijedi pogledati.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)