AUTORI SERIJE: Vince Gilligan, Peter Gould 

GLAVNE ULOGE: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael McKean, Mark Margolis, Giancarlo Esposito 

NAZIV ORIGINALA: Better Call Saul

 

Krajem devetog mjeseca 2013. godine, posljednji puta vidjeli smo Waltera Whitea iliti Heisenberga u akciji. Slomljeni profesor kemije koji je postao narkobos odigrao je svoju zadnju kartu i otišao u televizijsku povijest. “Breaking Bad” (ili u domaćem  prijevodu “Na putu prema dole”) postao je jedna od najpopularnijih i najvažnijih serija u povijesti. S obzirom na živopisnu galeriju likova koji su preživjeli pet sezona vrlo brzo se počelo pričati o novoj seriji temeljenoj na protagonistu (ili protagonistima) viđenima u “Breaking Badu” (recenziju serije možete pročitati OVDJE ). Vince Gilligan nije gubio vrijeme i vrlo brzo je objavljeno kako je napisana priča za novu seriju temeljenu na likovima iz “Breaking Bada”. Iznenađenje je bio izbor protagonista – glavni lik nove serije postao je odvjetnik Saul Goodman. Nije Saul nezanimljiv lik no očekivanja obožavatelja bila su usmjerena prema Whiteovoj obitelji ili Jesseju Pinkmanu. No kada je stiglo objašnjenje da se “Nazovi Saula” bavi događajima prije “Breaking Bada” stvari su postavljene na pravo mjesto i povratak u prošlost mogao je početi.

Recenzija se, većinom, bavi trećom sezonom serije koja je od svih dosadašnjih u najvećoj mjeri prednastavak “Breaking Bada”. Naravno, preporuka je pogledati i prve dvije sezone, ali i “Breaking Bad”. Ili možda pogledati sve sezone “Nazovi Saula” pa onda (ponovo ili prvi puta sasvim je svejedno) “Breaking Bad”.

Radnja treće sezone odvija se na dvije razine – prvi je prikaz života Jimmyja McGilla ili kako je i zašto Jimmy postao Saul Goodman. Drugi je svijet Gusa Fringa i Hectora Salamance, svijet droge i nasilja. Centralni lik tog dijela priče je, iz “Breaking Bada poznato lice,  Mike Ehrmantraut. Poveznica između dvije priče je Jimmyjev i Mikeov odnos – povremeno surađuju na različitim poslovima.

Obje razine pripovijedanja jednako su zanimljive iako žanrovski različite. Krenimo od Jimmyja odnosno Saula.

Jimmy McGill odvjetnik je tužnog lica. Određen događanjima u djetinjstvu (nismo li, u većoj ili manjoj mjeri, svi takvi) u potrazi za poštovanjem i ljubavlju (u poslovnom smislu to se odnosi na brata, privatno na Kim), Jimmy pokušava stvari držati pod kontrolom. McGill je, nema sumnje, dobar u poslu, vješt u zakulisnim igrama, manipulator ako je potrebno. Iako je teško u potpunosti otkriti koliko je pravo Jimmyjeva strast, a koliko želja da se približi bratu, posao odvjetnika dobar je izbor za Jimmyja. Odvjetnik često pleše na rubu zakona no uvijek kada je pri kraju (ili ga je završio) velikog posla koji je moralno ili zakonski sumnjiv, Jimmyja počinje mučiti grižnja savjesti. Tada se sposobnost manipulacije i odrađivanje posla koketiranje s nezakonitim vraćaju kao bumerang i udaraju Jimmya direktno u glavu, ali i dušu. Posao kao i odnos sa sjajnom odvjetnicom, radoholičarkom Kim potvrđuju koliko je Jimmy sjajno zamišljen i realiziran lik. Kompleksan ponekad i kontroverzan, Jimmya se može, ovisno o situaciji, voljeti i mrziti, ali ga se ne može prestati gledati.

Jimmyja je nemoguće objasniti bez spominjanja brata. Chuck je osnivač ugledne odvjetničke tvrtke, izvrstan pravnik čiji ego nema granica. Posredno ili neposredno odgovoran za mnoge Jimmyjeve vratolomije, nezahvalan kada je u pitanju Jimmyjeva briga. Briga za brata koji pati od nevjerojatnog, medicinski nedokazanog poremećaja i(li) straha. Odnos Chucka i Jimmyja teško je opisati, treba ga vidjeti. Chuck i posebno Kim važni su protagonisti, kako za Jimmyja tako i za čitavu seriju. Treći čovjek važan za Jimmyja je Mike, čovjek za prljave poslove.

Mike je glavna figura druge razine serije. On je iskusan, lukav tip koji spletom okolnosti postaje zainteresiran za narkobosa Hectora Salamancu. Dijelovi su to serije u kojima se pojavljuje galerija likova poznata iz “Breaking Bada” – uz Mikea i Salamanca tu je i ledeni, organizacijski genij Gus Fring koji je ozbiljna konkurencija Hectoru – između dvije strane našao se Mike koji funkcionira u stilu uzrečice koja kaže da je neprijatelj mojeg neprijatelja moj prijatelj. Mikeovi motivi za napad na Salamancu i sve ostale aktivnosti izvan zakona razumljive su i ljudske.

Poput “Breaking Bad-a” i “Nazovi Saul” je serija prepuna fascinantnih kadrova, predivno snimljena. Neobični kutevi snimanja i estetski dotjerani kadrovi često naglašavaju radnju ili savršeno opisuju karakter i duševno stanje protagonista.

“Nazovi Saula” serija je s nevjerojatnom galerijom likova od kojih su neki već viđeni u “Breaking Badu”. Kako bi izvrsno napisani, slojeviti likovi zaživjeli na malom ekranu trebalo je mudro odabrati glumačku ekipu. Zadatak uspješno obavljen – glumačka ekipa je sjajno odradila posao. Najbolje glumačko ostvarenje nemoguće je odabrati najboljeg. Možda tek prvog među jednakima – Bob Odenkirk, Giancarlo Esposito, Michael McKean Jonathan Banks kao Mike ili izvrsna Rhea Seehorn u ulozi Kim? Težak, pretežak izbor….

Iako imaju nekoliko zajedničkih likova, “Nazovi Saula” nije projekt koji živi na račun popularnosti “Breaking Bada”. Riječ je o izvrsno napisanoj, predivno snimljenoj i odlično odglumljenoj seriji koja dodatno objašnjava znane nam likove, ali uvode i nove protagoniste. U trenutku kada završavam pisanje recenzije upravo je objavljeno da je potvrđeno snimanje četvrte i pete sezone serije. Najbolja moguća vijest s kojom može završiti recenzija.

 

GOODTALKING RECENZIJE pete i šeste sezone serije možete pročitati OVDJEOVDJE