TWIN PEAKS (2017)

Kada je Laura Palmer u finalu druge, posljednje sezone “Twin Peaksa” najavila FBI agentu Cooperu da će se ponovo sresti za 25 godina izgledalo je da će rečenica nesretne Laure ostati tek još jedna zagonetka Davida Lyncha. Iako je završetak posljednje, 30 epizode nagovještavao da bi nastavaka moglo biti (“How’s Annie?”) Lynch i Frost su šutjeli. Seriji vrijeme nije naškodilo – kultni status i činjenicu da je riječ o jednom od najvažnijih televizijskih serija u povijesti potvrđivale su nove generacije obožavatelja. Unatoč tome novih nastavaka nije bilo. Sve do 21.05. 2017. Slučajno ili ne otprilike u vrijeme kada Laura najavila ponovni susret s Cooperom.
Veliki broj kvalitetenih televizijskih serija kojoj smo svjedoci posljednjih godina svakako je doprinijela odluci o snimanju novih epizoda. Danas, 25 godina kasnije situacija je drugačija nego u vrijeme premijere “Twin Peaksa” – serijski program nikada nije bio raznovrsniji, konkurencija je ogromna. Obzirom na prethodne sezone i pauzu između snimanja očekivanja obožavatelja su ogromna. Može li Lynch/Frost suradnja ponoviti uspjeh s početka devedesetih? Događa li se ponovo nešto veliko u radionici Davida Lyncha?

Lynch nije dopustio da se uoči prikazivanja previše dozna o sadržaju novih epizoda – glumačka ekipa obvezala se na šutnju. Traileri su pokazivali vrlo malo, tek izgled poznatih likova 25 godina kasnije. Opravdana i za Lyncha očekivana odluka – mističan svijet “Twin Peaksa” treba otkriti gledanjem serije, dugi traileri ionako znaju umanjiti zanimljivost gledanja. Daljni tekst otkriva nekoliko detalja u vezi novih epizoda, ali ne previše. Tek’ toliko da opiše i približi uvodne 4 epizode.

Nova dugoočekivana sezona počinje kratkim prisjećanjem na prethodne epizode – Laura Palmer izgovara čuvenu rečenicu I’ll see you in 25 years. Zatim gledamo Cooperov razgovor s Divom i ponovo smo unutra. “Twin Peaks” ponovo na prepad i nemilosrdno napada i osvaja gledatelja.
Glavna novost treće sezone je činjenica da radnja nije ograničena isključivo na “Twin Peaks”. Detalji priče slažu se u Las Vegasu, New Yorku, Južnoj Dakoti…. Mnogi detalji isprva izgledaju nabacani, nepovezani no kako minute serije odmiču otkrivaju se povezanosti između događaja i likova. Obzirom da je riječ o uvodnim epizodama to su tek manji dijelovi priče….

Lynch nije zaboravio Twin Peaks – nove epizode susreću gledatelja sa starim znancima danas starijima, ali još uvijek ekscentričnima i otkačenima. Uz neizbježnog Coopera tijekom uvodnih epizoda ponovo imamo prilike vidjeti Eda, Shelly, Hawka, Lauru i mnoge druge. Veći broj minuta novih epizoda odnose se na događaje u i oko Crvene sobe.

U odnosu na prethodne, nova je sezona bizarnija je i sa više psihodelije – podsjeća na “Mullholand Drive”. Lynch je potpuno otpustio kočnice i potpuno se razigrao. U navedenim detaljima leže i neki od razloga zbog kojih je kvalitetni serijski program eksplodirao posljednjih godina. Autorima se pruža neograničena sloboda, bez ograničenja. Lynchev umjetnički izričaj je ionako poseban, drugačiji, a ovoga puta je dodatno raspoložen.
Nove epizode donose više seksa i nasilja, ali i prepoznatljiv stil – psihodelične scene izmjenjuju se s kadrovima ekscentričnih likova i zabavnim dijalozima.

Gledatelji koji se nikada nisu susreli s svijetom “Twin Peaksa” vjerojatno će vrlo brzo odustati od gledanja. No, obožavatelji, ako je suditi prema uvodnim epizodama, imaju razloga za zadovoljstvo. Lynch je ponovo u sjajnoj formi – ekscentričan, bizaran, psihodeličan ali i zavodljivo zabavan i duhovit. Novo poglavlje “Twin Peaksa” počelo je u velikom stilu.

 

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)