REDATELJ: Paolo Genovese
GLAVNE ULOGE: Kasia Smutniak, Alba Rohrwacher, Valerio Mastandrea, Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini
TRAJANJE: 97 minuta
NAZIV ORIGINALA: Perfetti Sconosciutti

“To je crna kutija naših života”

 

Ne tako davno životne tajne i doživljaji bili su sakriveni, spremljena u dnevnike, pisma i bilješke vlastoručno ispisane na papiru. Rijetki su danas koji i dalje zapisuju važne podatke; razvoj tehnologije prebacio je poslovni, ali i privatni život na pametne ili manje pametne telefone. Tamo su pohranjeni poslovni kontakti, zapisani planovi. Na mobilnim telefonima nalaze se bilješke i pristup društvenim mrežama i pošti, danas elektroničkoj. Uređaji su to koje ne koristimo samo u poslovne već i u privatne svrhe – tamo se, često, nalaze naše uspomene, detalji iz svakodnevnog života. Mobilni telefoni ponekad su jedino mjesto intimnih tajni, skrivenih od ostatka svijeta. Kako izgleda kada tajne povezane s mobilnim telefonima izađu na svjetlo dana (zapravo u slučaju “Potpunih stranaca” riječ je o izlasku na mrak noći) možemo vidjeti u filmu talijanskog redatelja Paola Genovesea.

U noći punog mjeseca sedmero dugogodišnjih prijatelja sastaju se na večeri. Tri bračna para i samac koji je bez pratnje ostao spletom okolnosti – bolest je spriječila Peppeovu pratnju da dođe na večeru i upozna društvo. Tako glasi Peppeovo objašnjenje. Domaćini večere su Rocco i Eva. Eva nastoji kontrolirati kćer tinejđericu, ali to baš i nije jednostavno. Nakon okupljanja stvari izgledaju rutinski – lagana podbadanja između starih znanaca, puno hrane i pića, planovi za budućnost i prisjećanje na prošlost. Sve do trenutka kada Eva predloži prisutnima  igru istine. Mobiteli moraju biti uključeni, svaka poruka mora biti pročitana pred svima, svaki poziv moraju čuti svi prisutni. Nakon početnog nepovjerenja prisutni ipak  pristaju na igru istine koja bi mogla zauvijek promijeniti odnose između prisutnih…

 

Održati zanimljivost, tenziju pa i napetost čitavim trajanjem filma u istom okruženju (u slučaju “Potpunih stranaca” riječ je o domu Eve i Rocca – radnja filma se, uz nekoliko uvodnih i završnih minuta odigrava u njihovom stanu) iznimno je zahtjevan i kompleksan redateljski izazov. Genovese vrlo brzo privlači i uvlači gledatelja u radnju filma. Redatelj polagano i vješto gradi tenzije – prva saznanja u igri istine nisu pretjerano zabrinjavajuća za prisutne no kako minute filma prolaze na površinu izlaze sve ozbiljniji detalji koji potpuno mijenjaju odnose između protagonista. Mijenjaju se odnosi između likova, ali i gledateljev pogleda na situaciju. Protagonisti, njihovi postupci te tajne i laži koje saznajemo tijekom trajanja filma mijenjaju gledateljevu naklonost i simpatije. Večera koja u početku izgleda prilično uobičajeno pretvara se noć strave i užasa. Razlog nisu vanjski utjecaji nego tajne koje dolaze na naplatu.

“Potpuni stranci” bave se čitavim nizom uvijek aktualnih pitanja – prijateljstvo, brak odnosno bračne krize i uopće kriza braka, preljub, odgoj djeteta, homofobija…. Sve navedeno možemo, u više ili manje minuta, pronaći u “Potpunim strancima”. Redatelj precizno i nemilosrdno razotkriva i secira karaktere pristunih, likovi su uvjerljivi, izuzetno životni i gledatelj u likovima može pronaći, prepoznati osobu (ili osobe, sasvim je svejedno) koju poznaje.  Ne samo to – neki gledatelji će u “Potpunim strancima” prepoznati sebe.

Osim navedenih vječnih tema, Genovese je dotaknuo i krizu srednjih godina te je ozbiljno zagrebao ispod površine svakodnevice onih ljudi koji pristaju živjeti u lošim, promašenim brakovima i(li) vezama. Neki zbog straha od promjene, neki da bi zadovoljili okolinu zanemarujući vlastitu sreću i osobnost. Lažni sjaj nestaje kada se tajne počinju otkrivati i ostaje tek neugodna. teška istina koja je okidač za preispitivanje prijateljstva i odnosa između likova. Zapravo ostaje pitanje – “Ako ovako izgledaju odnosi između prijatelja, tko uopće treba neprijatelje ?”

U trenucima kada filma postaje potpuni crnjak, kada otkrivene tajne dovode dramatiku do vrhunca redatelj se odlučuje na briljantan obrat te gledatelja stavlja pred dvojbu prema protagonistima filma (uvjeren sam da Genovese kod nekih gledatelja stvara i dvojbe prema vlastitom životu) – živjeti laži i tajne bez prevelikih potresa ili se razotkriii po cijenu da se izgube voljene osobe. Nedvosmislen odgovor ne postoji – odluka je na gledatelju.
Glumačka ekipa filma napravila je izvrstan posao. Jedan od razloga su i izvrsno napisani dijalozi.

“Potpuni stranci” dolaze u domaća kina sa zakašnjenjem od skoro godinu dana. Iako je godina puno vremena u svijetu filma, u ovom slučaju vrijedi izreka bolje ikad nego nikad. Riječ je o filmskom biseru, duhovitom, ali i bolno realnom susretu sa istinom glavnih protagonista. Obavezno pogledati, ali ako film gledate u društvu prije početka gledanja provjeriti postoje li u Vašem mobitelu poruke ili elektronička pošta koje skrivaju intimne tajne.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)