PIRATI S KARIBA: SALAZAROVA OSVETA

REDATELJI: Joachim Ronning, Espen Sandberg
GLAVNE ULOGE: Johnny Deep, Javier Bardem, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario
TRAJANJE: 129 minuta
NAZIV ORIGINALA: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

 

Ponekad se i hollywoodske zvijezde nađu u financijskim problemima. Nicholas Cage godinama se bori s posljedicama rastrošnog života pa je prisiljen prihvatiti svaku ponudu. Posljedica inflacije glumčevih uloga je nastup u nekoliko tragično loših filmova (npr. “Lov na vještice”). Prije nekoliko mjeseci financijski je potres uzdrmao i Johnnya Deppa. Glumac je bivše agente nazvao varalicama i optužio ih za otimanje dijelova zarade. Odgovor je brzo stigao – prozvani su demantirali optužbe i kao razlog financijskog nemira naveli glumčevu rastrošnost. Depp, između ostaloga,  troši dva milijuna dolara mjesečno, posjeduje 14 nekretnina diljem svijeta. No, za razliku od Cagea i unatoč ne pretjerano impresivnim komercijalnim rezultatima posljednjih filmova Depp i dalje vrijedi otprilike 20 milijuna dolara po nastupu. Brojka raste kada je u pitanju serijal “Pirati s Kariba” – za četvrti film Depp je zaradio više od 50 milijuna dolara te je objeručke prihvatio nastup u “Salazarovoj osveti” koja je od ovoga tjedna na programu svjetskih kina.

Peti nastavak donosi nove probleme za kapetana Jacka Sparrowa –  ukleti kapetan Salazar i njegova posada uspjeli su pobjeći iz Đavoljeg trokuta i krenuli u osvetnički pohod. Salazar i njegovi ljudi nemilosrdni su lovci na pirate koji su Jackovom zaslugom izgubili dušu i završili u Đavoljem trokutu. Oslobođeni, kreću po osvetu – pronaći Sparrowa i osvetiti se za prokletstvo. Spas za Jacka, ali i za sve pirate svijeta zove se Posejdonov trozubac, mitska relikvija koja skida uroke. No u potrazi za trozubcom su i mlađahni Henry Turner i tajanstvena Caryna.

Redatelji “Salazarove osvete” norveški su filmaši Joachim Ronning i Espen Sandberg. Glavna preporuka za angažiranje norveškog dvojca vrlo dobra je pustolovno-povijesna drama “Kon-Tiki” iz 2012 godine (film je nominiran za “Oscara” no “Ljubav” Michaela Hanekea bila je prejaka). Ronning & Sandberg angažirani su za režiju najskupljeg projekta godine – budžet je veći od 300 milijuna dolara. Uloženi novac vidljiv je u jakoj glumačkoj ekipi i nekoliko spektakularnih scena no teško se oteti dojmu da je serijal, barem što se kreativne strane tiče, na izdisaju.

Ogromna sredstva vidljiva su u nekoliko spektakularnih morskih scena (primjerice Jackov manevar koji je Salazara odveo u Đavolji trokut). Scenografija i posebno kostimografija (ponovo) izvrsno su odrađeni – film je lijepo upakiran i dizajniran. Međutim kada se zagrebe ispod površine “Salazarova osveta” reciklaža je već viđenih ideja bez ikakve ambicije da se radnji serijala donese nešto novo, drugačije.

Negdje u prvoj trećini postoji scena u kojoj Jack Sparrow tetura ulicom u potrazi za bocom ruma. Kiša neumorno pada i Jack u jednom trenutku vikne: “Misliš da je kapetan ispran?”. Pravo pitanje na koji odgovor glasi – Da, Jack i čitav serijal su isprani i potrošeni. Radnja filma rutinska je i već viđena – da, ponovo je u pitanju kletva odnosno njeno ukidanje. Jack je ponovo zaslužan za čitavu zbrku, ponovo je većinu vremena pijan i da – sve će završiti predvidljivo s naznakom za još jedan nastavak.

“Salazarova osveta” okupila je, za serijal, većinu važnih protagonista. U filmu se pojavljuju, istina u manjim ulogama, i Keira Knightley te Orlando Bloom. Za razliku od prethodnog filma Sparrow odnosno Depp nije glavni lik već prvi među jednakima. Međutim, uloga koja je Deppu donijela ogromnu popularnost i nominaciju za Oscara u “Salazarovoj osveti” tek je rutinsku odrađivanje posla odnosno zarađivanje honorara. U početku Sparrow je nepodnošljivo iritantan, a kako minute filma odmiču postaje nezanimljiv. Od duhovitosti i cinizma koji su bili zaštitni znak najpoznatijeg pirata ostalo je vrlo malo, gotovo ništa. Pokušaji da se nasmije publika većinom su neuspješni – nije to samo dojam pisca ovih redaka, pristojno ispunjena dvorana prvog dana distribucije filma većinom je šutnjom odgovarala na Deppove pokušaje.

Novo, zanimljivo lice serijala je Kaya Scodelario u ulozi Carine. Glumica je uspjela izvući maksimum iz prilično loše napisanog lika. Carina je horologinja koja u svijetu kletvi, duhova i magije pokušava uvijek pronaći racionalno, znanstveno objašnjenje. Zbog znanja i stava redovito je nazivaju vješticom. Otprilike 20-30 puta tijekom trajanja filma.

“Salazarova osveta” potvrđuje da je serijal “Pirati s Kariba” izgubio šarm, energiju i zanimljivost. Ipak, više od 300 milijuna dolara uloženih u film potvrđuje da “Disney” i dalje vjeruje Jacku Sparrowu. Bez obzira na zaradu na kino blagajnama i eventualne nastavke teško je sakriti činjenicu da je serijal potrošen i bezidejan.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)