ČUVARI GALAKSIJE VOL.2

REDATELJ: James Gunn
GLAVNE ULOGE: Zoe Saldana, Chris Pratt, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Michael Rooker, Kurt Russell, Sylvester Stallone, Karen Gillan
TRAJANJE: 136 minute
NAZIV ORIGINALA: Guardians of The Galaxy Vol. 2 

 

“Možda je taj čovjek tvoj David Hasselhoff” – Gamora

 

Od autsajdera do favorita – takav su put prešli James Gunn i “Čuvari galaksije” u nepune tri godine. Početkom osmog mjeseca 2014 godine u svjetskim je kino dvoranama osvanuo novi Marvelov film. Iako su filmovi u kojima se pojavljuju (super)junaci iz Marvelovog svijeta posljednjih godina gospodari box-officea, “Čuvari galaksije” nisu bili programirani blockbuster. U redu, na budžetu filma se nije štedjelo (oko 180 milijuna dolara) no Star Lord, Groot i ekipa nisu bili poznati filmskoj publici poput Osvetnika. Dodatni razlog za oprez bilo je, kreativno i komercijalno, siromašno ljeto 2014. Dogodilo se iznenađenje – “Čuvari galaksije” ostvarili su odlične rezultate na kino blagajnama (više od 770 milijuna dolara zarade u svjetskim kinima) i podjednako oduševili kritiku i publiku. Space opera je postala najveći ljetni hit. Nekoliko mjeseci nakon premijere potvđeni su nastavci, ali dvojka ima potpuno drugačiji tretman. Budžet je veći od 200 milijuna dolara, premijera je pomaknuta na početak petog mjeseca. Očekivanja su, ovoga puta, velika jer prvi dio stvorio je ogroman broj obožavatelja koji strip nikad čitali nisu.

Na početku filma Gunn gledatelja gura u vatru – gledamo obračun čuvara s…. Ha, teško je reći o kakvom je stvorenju riječ. Unajmljeni su od Suverena, vladarice Ayeshe (Elisabeth Debicki) kako bi vladarici i njenim podanicima vratili baterije. U zamjenu za uspješno odrađeni posao čuvarima je izručena Nebula (Karen Gillan), Gamorina sestra. Ubrzo nakon odlaska Ayeshina svemirska flota napada čuvare. Razlog? Rocket je odlučio zadržati nekoliko baterija kako bi provjerio njihovu vrijednost na crnom tržištu…
Prethodne rečenice tek su kratak uvod u film – radnja vrlo brzo odlazi u dva pravca koji se spajaju u finalu filma. Čuvari su, dobrim dijelom filma, razdvojeni no to ništa ne mijenja u načinu na koji je Gunn ispričao priču. Dvojka je zabavan, duhovit i vizualno impresivan nastavak s, ponovo, izvrsnim soundtrackom.

Iako postoje dijelovi filma (posebno posljednjih tridesetak minuta) pretjerano nabrijani bojama i specijalnim efektima, dvojka je vizualno predivan, maštovit projekt. Bogatstvo svjetova, galerija različitih likova Gunnu je poslužila kako bi otpustio kočnice i maksimalno se zaigrao. Scene su, posebno u 3D, nabijene bojama i zanimljivim scenografijama. Gunn nije uvijek odmjeren, stvari ponekad izmiču kontroli i postaju zamorne no većim dijelom trajanja “Čuvari galaksije vol.2” su oku ugodan film.

Humor i često brutalno cinične provokacije kojima se likovi časte čitavim trajanjem filma gledatelju često će gledatelju izmamiti osmijeh na lice. Drax i njegova brutalna, sirova iskrenost i Racoonove otrovne strelice histerično su zabavne, duhovite, ali su i dio karakterizacije likova. Lik koji će, uvjeren sam, osvojiti najveće simpatije gledatelja je Baby Groot. Nakon stradanja u prethodnom filmu Groot je postao dijete i upravo tako se ponaša. Beskrajno simpatičan istodobno i neposlušan, tvrdoglav i znatiželjan mali je Groot prvi među jednakima u ekipi čuvara. 

Gunn je, kao i u prvom filmu, ponovo odabrao odličan soundtrack. Redatelj tarantinovski precizno pogađa koje pjesme koristiti u određenim trenucima filma. Fleetwood Mac, Sam Cooke, George Harrison i Cat Stevens neki su od glazbenika koje imamo prilike čuti u filmu. Zaboravljene pjesme postaju bitan dio filma, savršena pratnja događajima u dvojci.

Gunn se poigrava detaljima popularnim u osamdesetim godinama prošloga stoljeća. Uz neizbježan walkman u igri su, između ostalih, i David Hasselhoff te televizijske serije “Cheers” i “Knight Rider”.
Bez obzira na zabavu i humor, atraktivan izgled i akcijske scene Gunn nije zaboravio na priču odnosno likove. Film donosi nove detalje o likovima, ponajviše o Peteru Quillu. Čitavim trajanjem filma redatelj progovara o odnosima između likova, njihovim sudbinama (Gamora-Nebula, Quill otac i sin, Racoon – Yondu…). Čitavim trajanjem filma Gunn provlači važnost obitelji, prijateljstva, ljubavi. Ništa novo i neočekivano kada su u pitanju hollywoodski blockbusteri, ali kod čuvara emocije su nekako djetinjaste ponekad i sramežljive. Uvjerljive.

Interakcija između likova, bili oni ljudi ili neka druga vrsta, funkcionira izvrsno, uvjerljiva je i zaslužna za humor i empatiju gledatelja. Nova glumačka lica su Kurt Russell i Stallone. Stallone je dobio manju ulogu i nebitan je za priču. Russell je drugačija priča – raspoložen u ulozi Ega (izvrsno ime za ambicije lika kojeg tumači) oca Petera Quilla. Treba spomenuti i Mantis koju tumači kanadska glumica Pom Klementieff.
Glavne mane filma su, u tekstu spomenuto, povremeno pretjerivanje s efektima te predugo trajanje filma. No, gledajući cjelinu navedeni detalji mogu se oprostiti. 

“Čuvari galaksije vol.2” donosi sve ono zbog čega je prvi film osvojio publiku – humor, vizualne i akcijske atrakcije i odličan soundtrack. Filmska zabava zbog koje vrijedi kupiti ulaznicu za kino.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)