REDATELJ: Ridley Scott
GLAVNE ULOGE: Katherine Waterston, Demian Bichir, Michael Fassbender, Billy Crudup, Danny McBride
TRAJANJE: 122 minute
NAZIV ORIGINALA: Alien: Covenant

“Bila si u pravu u vezi ovoga mjesta. Nismo smjeli doći.” – Oram

 

Nakon kaotičnog i prilično razočaravajućeg “Prometeja” izgledalo je da će Ridley Scott privremeno odmoriti od Aliena i prepustiti inicijativu južnoafričkom redatelju Neillu Blomkampu. Blomkamp nije neiskusan redatelj kada je riječ o vanzemaljcima – “Distrikt 9”, film kojim je Blomkamp izazvao oduševljenje kritike i publike, bavi se tuđincima. U redu, vanzemaljci iz “Distrikta 9” potpuno su drugačiji od Scottovih aliena, ali film je pokazao ogroman redateljski potencijal Neilla Blomkampa. Znatiželju i očekivanja alienofila dodatno su razbuktali sjajne, atraktivni crteži Ripley i Hicksa objavljeni na internetu kao uvod u novi film. Naime, Blomkampov film ignorirao bi treći i četvrti film serijala i priču nastavio tamo gdje je završio “Aliens”. I dok su se očekivale nove pojedinosti filma, stigla je objava da se Scott vraća serijalu s novim filmom. Blomkampova priča pala je u drugi plan (prije nekoliko dana je objavljeno da se projekt odgađa do daljnjega), a novi alien film Ridleya Scotta ovih je dana stigao u svjetske kino dvorane.

Radnja filma vodi nas na svemirski brod “Covenant”. Posada, kolonisti i embriji spavaju dok “Covenant” kontroliraju umjetne inteligencije – centralni brodski mozak imenom Majka i android imenom Walter. Mirnu misiju prekida val izazvan eksplozijom – članovi posade probuđeni su prije vremena, ne bez žrtava. Nastradao je zapovjednik posade kao i deseci kolonista. Ubrzo nakon buđenja posada “Covenanta” prima signal s obližnjeg planeta. Nakon nesuglasica između članova posade odlučeno je da se posjeti planet i otkrije izvor signala….
Svjesni činjenice da je “Prometej” podijelio publiku i kritiku marketinški tim (u suradnji sa Scottom) mudro je vodio reklamnu kampanju u tjednima i mjesecima prije premijere filma. U naslov filma vraćen je alien dok su traileri u prvi plan gurali efektne, ali i brutalne scene buđenja aliena. Poruka publici bila je jasna – serijal se vraća korijenima. Tako je barem izgledalo u najavama. Međutim, “Alien: Savez” nastavak je “Prometeja” što, iznenađujuće, i nije loša vijest. Film nudi puno više iznenađenja nego što se može očekivati obzirom na najave odnosno trailere.

Scenarij filma prilično je opterećen, ispunjen svime i svačime. Scott nije odustao od preispitivanja (ili filozofiranja ako Vam je tako draže) o vjeri, postanku, umjetnoj inteligenciji i porijeklu ljudske vrste. Za razliku od “Prometeja” trenuci filma posvećeni navedenim temama smanjeni su i redatelj nam objašnjava događanja nakon “Prometeja”. Iako je fim prepun scenarističkih rješenja prepisanih iz prethodnih filmova (oluja u trenucima kada članovi posade trebaju pomoć, zapovjednik koji se počinje gubiti u kriznim trenucima, lov na čudovište u svemirskom brodu…), “Alien: Savez” ima dovoljno novih detalja koji priču vode u, za “Alien” serijal, novom smjeru. Gledatelj saznaje mnoge detalje o postanku aliena, njegovim prethodnim mutacijama te novom načinu zaraze. Film je ispunjen krvavim scenama – brutalnost savršenog organizma ponovo je važan dio priče.
Najveći problem filma je neujednačenost cjeline. Od izvrsnih, napetih dijelova do već viđenih scena i gubljenju ritma odnosno tenzije filma zbog ponekih suvišnih dijaloga. No, treba napomenuti da je najintrigantniji dio filma povezan s sudbinama umjetne inteligencije. Čovjek stvori androida koji ga nadživi. Smrtnik stvara besmrtnost. Duh “Blade Runnera” i dalji živi u Ridleyu Scottu.

Vizualna strana filma je fantastična, u dijelovima i spektakularna. Kadrovi planeta, scene u svemiru odaju redateljevu želju i predanost da alien serijalu udahnu novi život.

“Alien: Savez” sadrži i poneku posvetu. Osim prethodnih filmova serijala mogu se prepoznati i naslovi poput Kubrickove “Odiseje” te “Matrixa”.

Glumačku ekipu filma predvodi Michael Fassbender koji je zaslužio dvostruki honorar. Ostatak glumačke ekipe ujednačen je, bez velikih iznenađenja uz napomenu da film ima vrlo slabe ženske likove. Za razliku od Ripley i Elizabeth Shaw odnosno Sigourney Weaver i Noomi Rapace, Catherine Waterston odnosno Daniels tek je jedan od likova. Zapravo, glumica izvlači koliko može iz slabašno napisanog lika. Transformacija od tugom slomljene žene do ratnice nije uvjerljiva.
U usporedbi s dosadašnjim filmovima serijala “Alien: Savez” pripada sredini – iznad “Prometeja” ispod “Aliena” i “Aliensa”. Film donosi nova saznanja o alienima kao i o sudbini preživjelih nakon “Prometeja” te otvara prostor za, potencijalno, zanimljiv nastavak.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)