SS-GB

AUTORI SERIJE: Len Deighton, Neal Purvis, Robert Wade
GLAVNE ULOGE: Sam Riley, James Cosmo, Rainer Bock, Kate Bosworth, Maeve Dermody, Lars Eidinger
TRAJANJE: 1 sezona, 6 epizoda

“Postat će mnogo gore prije nego postane bolje.” – Harry Woods

U poplavi zanimljivih televizijskih serija posljednjih godina jedna od intrigantnijih svakako je “The Man in The High Castle”. Temeljena na književnom predlošku Philipa K. Dicka (“Blade Runner”) serija je privukla pažnju intrigantnom pomalo i provokativnom temom – kako bi svijet izgledao da su Sile Osovine odnosno Njemački Reich i Japan pobijedili u Drugom svjetskom ratu. Serija je, unatoč kadrovskim problemima u drugoj sezoni (odlazak scenarista), uspjela održati gledanost i produžiti život odnosno dobiti i treću sezonu.
Slično poigravanje s prošlošću donosi i nova BBC serija “SS-GB”. Radnja se odigrava krajem 1941 godine 14 mjeseci nakon što je Njemačka pobijedila u bici za Britaniju. London je okupiran, Pokret otpora postoji, nastavlja borbu snažniji je izvan gradskih središta, ali obzirom na razvoj situacije postoji mogućnost da potpuno nestane. Douglas Archer (Sam Riley) policijski je načelnik, jedan od najboljih u poslu. Iako ga ratna stradanja nisu mimošla, Archer pokušava raditi policijski posao i brinuti o sinu. Bez biranja strane. Stvari se mijenjaju kada preuzima istragu ubojstva Harrya Spodea. Isprva izgleda da je riječ o običnom ubojstvu no kako istraga napreduje otkriva se da je žrtva zločina puno važnija no što se mislilo. Istraga dovodi do saznanja koja mogu promijeniti povijest i Archer postaje svjestan da će ovoga puta morati izabrati stranu…..

“SS-GB” uspjela je kombinacija spomenutog “Čovjeka u visokom dvorcu” i tradicionalno uspješnih britanskih kriminalističkih priča. Obzirom da se ubojstvo dogodilo u ratnom okruženju, “SS-GB” u sjećanje priziva izvrsni “Foyleov rat”. No, bez obzira na određene sličnosti s navedenim serijama “SS-GB” gledatelju pruža originalnu, napetu i intrigantnu što bi bilo, kad bi bilo priču.
Njemački redatelj Philip Kadelbach (odgovoran i za izvrsnu mini seriju “Naše majke, naši očevi” u kojoj preispituje njemačku prošlost, ali i sadašnjost) stvara izvrsnu atmosferu okupiranog Londona. Život izgleda normalno, ali zapravo ništa normalno nije – naizgled mirna svakodnevica Londona tek je privid. Atmosfera straha, nepovjerenja i nasilja nad svakim pojedincem koji je opasnost za totalitarni režim može se osjetiti u svakoj minuti prikaza okupiranoga Londona. Kako epizode odmiču radnja se komplicira i sukob članova Pokreta otpora i nacista postaje sve intenzivniji i brutalniji. U centru sukoba nalazi se glavni protagonist serije – policijski službenik Douglas Archer.

U uvodnoj epizodi serije Archer je čovjek koji ne želi izabrati stranu. Iako je policijski inspektor, čovjek sustava, Archer obavlja posao bez prevelikih simpatija za bilo koju stranu. U redu, glavni protagonist mora igrati prema pravilima onih na vlasti (dakle nacističke Njemačke), ali on je ograničen na posao policijskog istražitelja. Bez ideologija. Takvo stanje stvari je do trenutka kada počinje istraga ubojstva koje, saznajemo tijekom istrage, i politički motivirano. Tada postaje jasno da Archer više ne može ostati neutralan.

Neutralnost, pokušaj glavnog protagonista da se u potpunosti ne prikloni jednoj strani teško je ne razumjeti. Prošlost skriva tragediju glavnog protagonista i on ne želi tragediju ponovo (pre)živjeti. Za to ima (barem) jedan razlog. Sina.

Redatelj vrlo uvjerljivo prikazuje kako Archer polako, ali sigurno odabire stranu u sukobu istodobno i preuzima rizik. Intrigantno je da u prvim epizodama serije gledatelj nije u potpunosti siguran (u pojedinim trenucima čini se kao da ni Archer ne zna kojim putem krenuti, čini se da je trenutak odluke uhićenje kolege i prijatelja Harrya Woodsa ) kome će se glavni protagonist prikloniti. On postaje, spletom okolnosti, dvostruki agent.
“SS-GB” vrlo dobro funkcionira u prikazu Archerovih životnih odluka, preispitivanju pojedinca kako (pre)živjeti u teškim vremenima te prikazu Londona odnosno Velike Britanije pod okupacijom. Slabiji dio serije je podzaplet s supraništvom i neslaganjem unutar redova njemačke vojske i obavještajne službe. Nije taj dio potpuno promašen no bitno je nezanimljiviji i neuvjerljiviji od glavne priče o Archeru i borcima protiv nacizma.
“SS-GB” napeta je i intrigantna političko-ratno-kriminalistička kombinacija trilera i drame koja se poigrava s povijesnim činjenicama. Priča je to o životu, zapravo preživljavanju u najtežim vremenima i odlukama koje mijenjaju sudbine.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)