REDATELJ: Nacho Vigalondo
GLAVNE ULOGE: Anne Hathaway, Jason Sudeikis, Dan Stevens, Austin Stowell, Tim Blake Nelson
TRAJANJE: 109 minuta

“Želiš li čuti nevjerojatnu priču?” – Gloria

Trailer za “Colossal” prvi sam puta vidio prije mjesec dana. U moru najava ova je izgledala drugačije – iz trailera je nemoguće predvidjeti vrijednost konačnog proizvoda, ali ovaj je trailer obećavao drugačiji film. Romantična komedija/drama u kojoj se pojavljuju čudovišta poput onih iz “Bitke za Pacifik” s Anne Hathaway u glavnoj ulozi ??!! Čudno, otkačeno, neuobičajno, ali dovoljno da probudi filmofilsku radoznalost. Film je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Sundanceu, početkom mjeseca krenula je distribucija u američkim kinima. Prije nekoliko dana “Colossal” je na programu domaćih kino dvorana.
Gloria je nezaposlena, mamurna, izgubljena. Životne probleme pokušava izliječiti alkoholom i tulumarenjem, ali upravo je naletjela na zid. Organizirani, zaposleni i trijezni Tim (suprotnosti se privlače), Glorijin dečko izgubio je strpljenje i prekinuo vezu. Šokirana Glorija vraća se u rodni gradić gdje pokušava pronaći snagu za novi početak i vratiti Timovo povjerenje. Susreće Oscara, prijatelja iz djetinjstva koji pokušava pomoći. Istovremeno na drugom kraju svijeta čudovište nepoznata porijekla napalo je Seul. Sudbine Glorije i čudovišta iz Seula neraskidivo su povezane…

“Colossal” je režirao i scenarij napisao španjolski filmaš Nacho Vigalondo. Priča filma je originalna, Vigalonda ne zanima podilaženje publici i(li) prilagođavanje recentnim kino trendovima. Redatelj ima ideju, zna kako je realizirati bez obzira na veliku vjerojatnost da će dio ljubitelja filma odbaciti redateljeve zamisli. Film je neobičan spoj žanrova no redatelj sigurno i bez problema iznosi priču filma. Jednako uvjerljivo u komičnim, dramskim ili minutama koje prikazuju čudovišta.
Ljubitelji filma koji očekuju obračune poput onih u “Pacific Rimu” ostat će razočarani – čudovišta u Viganoldovom filmu postoje no ona nisu stvorena za akcijske vratolomije. Ona su tu kako bi objasnila glavne protagoniste filma. Upozorila da se čudovišta, često, skrivaju u nama.

Postupci glavnih protagonista filma, ponajprije Glorije, životni su i razlog su zbog kojih se gledatelj bez problema uvlači u priču filma. Odmah poslije životnog brodoloma, Glorija odlazi tamo gdje je sve počelo. Rodni grad. Počinje živjeti u kući gdje je odrasla. Pokušava sastaviti komadiće razbijenog životnog mozaika, ponovo krenuti naprijed ili se prepusiti, pomiriti s dosadašnjom životnom pričom. Upravo problem mirenja sa samim sobom muči Oscara, Glorijinog znanca iz djetinjstva. Oscar je naslijedio posao, zapeo u gradiću i duboko u sebi pokušava ugušiti nezadovoljstvo. Život je postao rutina bez izazova i iznenađenja što izjeda njegovu osobnost. Oscar probleme ne rješava već ih utapa u alkoholu što je opasna kombinacija obzirom na destrukciju kojoj je sklon.
Kroz likove Glorije i Oscara redatelj propitkuje probleme i nedoumice s kojima se susreće većina ljudi. Preispitivanje vlastitog života odnosno postignuća česte su teme ljudskog razmišljanja. Vigalondo mudro zaključuje da nije važno koliko smo postigli već koliko smo zadovoljni postignutim u životu. U velikoj mjeri sami kreiramo život donoseći odluke. Pogrešne ili ispravne sasvim je svejedno – one su dio naše životne priče. Priče koja počinje u djetinjstvu koje u velikoj mjeri određuje buduće postupke. Oscar je najbolji primjer.

Šarm i energija filma ponajviše isijava iz izvrsnog izdanja Anne Hathaway. Riječ je o jednom od najboljih glumičinih izdanja – Glorija je jedna od onih problematičnih, ali simpatičnih likova koja, unatoč manam i(li) porocima, osvaja smješkom i razigranošću. Od izgubljene djevojke Glorija postaje snažna, samosvjesna žena. Da, “Colossal” sadrži i feministički podtekst.
Glavni problem filma su propusti u scenariju. Nekoliko je manjih propusta, ali postoji i prilično veliki scenaristički krater važan za cjelinu
Malo je gledatelja koji će ostati ravnodušni prema “Colossalu”. Neobična, zabavna, ali u trenucima i vrlo ozbiljna kombinacija žanrova, filmsko je iskustvo koje vrijedi doživjeti. Ponajviše zbog originalne priče Nacha Vigalonda te izvrsnog nastupa Anne Hathaway.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)