DUH U OKLOPU

REDATELJ: Rupert Sanders
GLAVNE ULOGE: Scarlett Johansson, Pilou Asbaek, Takeshi Kitano, Juliette Binoche
TRAJANJE: 107 minuta
NAZIV ORIGINALA: Ghost in the Shell

 

“Ti si ono što će svi jednoga dana postati.”

 

Godina je 2029. Tehnologija je toliko napredovala da su mnogi ljudi postali kibernetički organizmi. Bolesne, oštećene dijelove tijela mijenjaju umjetnim i tako produžuju život. Jedini dio tijela za kojeg nema zamjene je mozak. On se ugrađuje u umjetno tijelo i život se nastavlja. Jedna od odabranih koja je dobila šansu za novi život je Mira Killian. Mira je teško nastradala, mozak je preseljen u mehaničko tijelo i Mira je postala član, točnije vođa elitne postrojbe za zaštitu Hanka Roboticsa – kompanije koja je stvorila Miru. Stvari su pod kontrolom sve do pojave Kuzea, negativca čija su meta znanstvenici kompanije koji su radili na projektu 2571. Kuze je najveći Mirin izazov, ali i odgovor ne pitanja iz njene prošlosti…..

“Duh u oklopu” temelji se na japanskom animiranom filmu snimljenom 1995 godine. Animirani film snimljen je prema istoimenom stripovskom predlošku. Koliko je “Duh u oklopu” popularan u Aziji posebno u Japanu, može se prepoznati tijekom uvodne špice – nakon što iz kadra odlete zvijezde “Paramounta” gledamo nazive nekoliko azijskih filmskih kompanija. U brojnoj azijskoj ekipi filma najzvučnije ime je kultni japanski filmaš Takeshi Kitano u ulozi Aramakija. Da, “Duh u oklopu”, ponajviše zbog popularnosti stripa i filma iz 1995, snažno napada i japanske kino blagajne.

U razgovorima tijekom promocije redatelj Rupert Sanders (“Snjegulica i lovac”) naglašavao je da mu je cilj bio stvoriti originalan i do sada neviđen filmski svijet. Sanders je uspio napraviti vizualno raskošan i atraktivan svijet budućnosti no teško je ne prepoznati redateljeve uzore odnosno utjecaj nekih naslova na Sandersov film. U pojedinim detaljima “Duh u oklopu” podsjeća na “Blade Runnera” i “Terminatora”. Prisutnost “Matrixa” također je vidljiva no to i nije pre(veliko) iznenađenje – tada braća, danas sestre Wachowski u nekoliko su navrata spominjale kako je strip odnosno animirani film utjecao na stvaranje Nea i ostalih likova “Matrixa

Radnja filma solidno funkcionira u početnih sat vremena. Gledatelj upoznaje svijet bliske nam budućnosti, likove i Mirinu potragu za sjećanjima i pronalaženju ljudskosti u mehaničkom oklopu. Mira je smrtonosno oružje koje je, ponekad, nemoguće kontrolirati. Redaju se akcijske scene; maštovita i zanimljiva redateljeva vizualna rješenje i intrigantan negativac glavne su atrakcije filma. U trenutku kada saznajemo da stvari nisu onakve kakve isprva izgledaju film odlazi u predvidljive vode. Redatelj više ne kontrolira efekte, oni u pojedinim trenucima postaju važniji od protagonista i radnje. Nejasni su i detalji iz Mirinog ljudskog života – odnos prema majci, odlazak u ilegalu gdje se tvrdi da su odmetnuti bili osuđeni jedni na druge bez obzira na Mirinu povezanost s majkom. Sanders rutinski završava film i ispunjava glavne ciljeve – mogućnost da “Duh u oklopu” dobije nastavak, ali i prequel. Ovisno o uspjehu filma na svjetskim kino blagajnama.

Scarlett Johansson bila je prvi redateljev odabir za glavnu ulogu. Ništa neobično – glumica se posljednjih godina ulogama poput Black Widow i Lucy (upravo je Lucy slična Miri – ona je također “ono što će svi jednoga dana postati) nametnula kao pravi akcijski izbor. Scarlett nosi film ne samo u akcijskim scenama već i seksipilom (borbeni kostim) te vidljivim pokušajima da liku udahne emotivnu, ljudsku stranu.

Filozofska pitanja o postanku, sjećanjima i spoju živog i umjetnog, neživog provlače se tijekom trajanja filma, ali nisu najspretnije obrađena ponajviše zbog scenarističko-redateljske nezainteresiranosti.
Redatelj filma Rupert Sanders odigrao je na sigurno – u prvi plan filma stavio je vizualna rješenja i, ne pretjerano brutalne, akcijske scene. Priča o Miri nudi puno više, ali primarni cilj filma bio je postaviti temelje za nastavke i(li) prequele. Koliko je misija uspjela saznat ćemo nakon prebrojanih novčanica zarađenih na svjetskim kino blagajnama.

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)