ZAKON NOĆI

REDATELJ: Ben Affleck
GLAVNE ULOGE: Ben Affleck, Zoe Saldana, Elle Fanning, Brendan Gleeson, Sienna Miller, Chris Cooper
TRAJANJE: 128 minuta
NAZIV ORIGINALA: Live by Night

Kada je objavljeno da će Ben Affleck naslijediti Christiana Balea u ulozi čovjeka-šišmiša internet je eksplodirao. Društvene mreže bile su preplavljene žestokim kritikama i podcjenjivačkim komentarima na glumčev račun. Affleck se nije slomio pod teretom, većinom, negativnih kritika i dogodilo se neočekivano: najbolja (zapravo i jedina vrijedna spomena) karika u zajedničkom filmu Batmana i Supermana upravo je bio Affleckov Batman. Ubrzo nakon pozitivnih reakcija na novog Batmana stigle je vijest da će Ben Affleck režirati (naravno i tumačiti glavnu ulogu) novi Batman film maštovito nazvan “The Batman”. Ove godine čeka nas i superjunačko okupljanje Lige pravednika, ali bez obzira na gust superjunački raspored Ben Affleck ne odustaje od običnih filmskih junaka.
U “Zakonu noći” Affleck tumači Joea Coughlina, veterana Prvog svjetskog rata. Rat je završio i razočarani, pomalo umorni Coughlin vraća se u Boston. Joe je sin policajca, ali ne misli krenuti očevim stopama – zajedno s suradnicima organizira pljačke. Iako se nalazi s krive strane zakona, Joe ne pristaje postati vojnik niti jedne veće (irske, talijanske…) kriminalne organizacije u gradu. Joe ne smeta nikome sve do trenutka kada šef irske mafije Albert White (Robert Glenister) saznaje za njegovu vezu s Emom (Sienna Miller). Zašto je Joeova veza s Emom problem? Ema je Albertova ljubavnica.

Mnogi ljubitelji filma smatraju da je Ben Affleck bolji redatelj nego glumac. Argumenti postoje; “Grad lopova” i “Argo” režirani su sa stilom i otkrivaju Affleckov ogroman, sada potvrđeni, redateljski potencijal. “Zakon noći” zamišljen je kao filmaševa posveta gangsterskim filmovima, ali i kriminalistički ep prošlih vremena koji bi pokazao da Affleck zna i može realizirati i takve, od filmske publike, uvijek rado gledane projekte.
Problemi nastaju već u uvodnim minutama filma. Joe Coughlin, porijeklom i postupcima, lik je koji može nositi gangsterski film. Ratni veteran, pomalo izgubljen i razočaran, postaje odmetnik i od zakona, ali se, u početku filma, ne želi prikloniti velikim mafijaškim šefovima. Joe više ne želi ubijati (previše je stradanja doživio i preživio u ratu) i, da priča postane intrigantnija, Coughlin senior je policajac. Dakle, materijala ima. Međutim Joe je (kao i većina likova) utopljen u kaotičnoj priči, scenariju prepunom nelogičnih i neuvjerljivih rješenja. Kada u početku filma Joe i suradnici opljačkaju sudionike partije pokera od gangsterskog šefa (pod čijim se nadzorom odigrava partija) dobiva usmenu opomenu. Ljubavnica tog istog bossa je i Coughlinova ljubav. Coughlin i Ema sastaju se samo kada Brooks odlazi van grada jer tada su sigurni. Mafijaški šef koji upad na teritorij kažnjava ukorom i koji ne zna što radi njegova ljubavnica (do koje mu je, saznajemo kasnije itekako stalo) baš i nije uvjerljiv protagonist. Očekuju se malo drugačije reakcije od čovjeka kakav je Albert White. Problem nije samo u početku i Albertu White: sa sličnim scenarističkim vratolomijama gledatelj je suočen cijelim trajanjem filma.

Nakon trećine filma gledatelj ima dojam da je priča o Joeu Coughlinu završena. Tada počinje nova cjelina koja i nije previše povezana s uvodnim dijelom. Affleckova priča slomila se pod teretom ambicioznosti i želje za realizacijom velikog gangsterskog filma. U “Zakonu noći” možemo pronaći: irsku i talijansku mafiju, poštene i korumpirane policajce, Kubance, vjerske fanatike, Ku Klux Klan, političare… Kaos iz kojeg redatelj nije uspio posložiti razumljivu i(li) uzbudljivu cjelinu.
Finale filma razvodnjeno je s nekoliko prolongiranja završetka. Logični kraj bio bi nakon obračuna i Joeeva povlačenja. No redatelj odlaže kraj tako da završne scene zamišljene kao katarza glavnog protagonista nisu uspjele.

Affleckova gluma nije vrhunska, više je odrađivanje posla no teško je ne primjetiti koliko Joe izgleda smiješno i neprirodno u pojedinim trenucima filma. Bijelo odijelo kao dio imidža dobrog gangstera izgleda kao da je posuđeno od Joevog starijeg brata i(li) oca. Batmanovski nabildani Affleck u tijesnom odijelu izgleda kao zbunjeni tinejdžer a ne mafijaš. Solidne nastupe odradili su Chris Cooper i Brendan Gleeson te Zoe Saldana i Sienna Miller kao Graciela i Emma – Joeve ljubavi, različite u karakteru i načinu života.
“Zakon noći” neuspješan je Affleckov pokušaj da se upiše u povijest gangsterskog filma. Kaotična priča prepuna neuvjerljivih detalja glavna je značajka novog projekta svestranog filmaša. Ostaje nada da će Affleck biti u boljoj formi za predstojeći film o Batmanu.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)