RESIDENT EVIL: KONAČNO POGLAVLJE

REDATELJ: Paul W.S. Anderson
GLAVNE ULOGE: Milla Jovovich, Ali Larter, William Levy, Ruby Rose, Iain Glen
TRAJANJE: 106 minuta
NAZIV ORIGINALA: Resident Evil: The Final Chapter

“Moje ime je Alice i ovo je moja priča”

Tek što se stišala “euforija” oko “Assassin’s Creeda” u kino dvorane stiglo je konačno poglavlje najdugovječnijeg filmskog serijala temeljenog na video igri. Prvi “Resident Evil” snimljen je 2002 godine i bio je, za standarde filmova temeljenih na video igrama, pristojan film. Intrigantna priča, kombinacija horora i akcije ostvarila je solidne rezultate na kino blagajnama (zarada veća od 100 milijuna dolara – budžet tridesetak milijuna) što je bio uvod u serijal dug petnaestak godina. Nastavci su slabiji od uvodnog filma, ali dok je zarade biti će i nastavaka. Zajedničko filmovima serijala su Milla Jovovich u ulozi glavne junakinje Paul W.S. Anderson filmaš koji je režirao nekoliko filmova serijala, a kada nije bio redatelj odgovoran je za scenrije ili je potpisan kao producent. Početkom prošle godine objavljeno je da će šesti film serijala biti i posljednji. U duhu najave film je dobio naslov “Konačno poglavlje”.

Na Zemlji je ostalo tek nekoliko tisuća preživjelih ljudi (točno 4472). Ostali su ubijeni ili pretvoreni u zombije zbog kontaminacije T virusom. Jedna od posljednjih preživjelih je i Alice. Lutajući opustošenim Washingtonom, Alice saznaje način kako bi ljudska vrsta mogla ozdraviti. Postoji anti-virus koji bi mogao izliječiti zaražene. Problem? Nalazi se u Raccoon Cityu. Alice ima 48 sati da stigne u grad i spasi čovječanstvo. Dva paklena dana za opstanak ljudske vrste…
Konačno poglavlje počinje minutama u kojima se objašnjava radnja prethodnih nastavaka. Objašnjenje dovoljno da film mogu pogledati gledatelji koji se nikada nisu susreli sa serijalom. Nakon objašnjenja što se sve u posljednjih 15 godina događalo u Resident Evil svijetu slijedi prvi Alicin obračun sa mutiranim spodobama i film kreće u očekivanom smjeru. Borba malobrojnih preživjelih protiv vojske zombija, nasilje, krv i pokušaji da se spasi svijet. Redatelj se trudi impresionirati kadrovima sukoba preživjelih i zombija snimljenih iz ptičje perspektive i cijelim trajanjem filma pokušava se konačnom poglavlju dati veće značenje od prethodnih filmova serijala upravo zbog činjenice da je film najavljen kao završna priča serijala.

Akcijske scene filma prilično su neujednačene i variraju od solidnih (u nekima od njih može se prepoznati utjecaj kultnih filmova prošlosti poput Mad Maxa) do konfuznih i pretjerano nabrijanih. Glavna akcijska figura priče i dalje je Milla Jovovich koja i nakon 15 godina izgleda uvjerljivo u ulozi glavne junakinje. Milla ima stav i žestinu potrebne da se preživi u apokaliptičnom svijetu “Resident Evila”.
Redatelj Anderson (ujedno i scenarist filma) veća nas na početak – u tajni podzemni laboratorij Umbrella korporacije. Nakon akcijskih scena odrađenih na površini radnja se seli u podzemlje gdje napetost dodatno hrani klaustrofobičan ugođaj. Povratak na početak te uskrsnuće za serijal važnog lika ima smisla obzirom da je riječ o konačnom obračunu. Međutim…
Finale filma odlazi u očekivanom smjeru – stvari se raspliću očekivano no sekunde prije odjave saznajemo da je završno poglavlje snimljeno s figom u džepu – ostavljen je prostor za nastavak (kojeg ne mora biti, ali za svaki slučaj se serijal može oživjeti) u slučaju dobrog rezultata na kino blagajnama. Priči je kraj, a možda ipak i nije.
“Resident Evil: Konačno poglavlje” izgleda nešto bolje od većine prethodnih filmova serijala. No konačna ocjena ne razlikuje se bitno od prethodnika – razlog za to je završetak filma.

OCJENA: 5

 

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)