ZLOČESTI DJED MRAZ 2

REDATELJ: Mark Waters
GLAVNE ULOGE: Billy Bob Thornton, Kathy Bates, Tony Cox, Christina Hendricks, Brett Kelly
TRAJANJE: 92 minute
NAZIV ORIGINALA: Bad Santa 2

Kao i uvijek krajem godine u potrazi za gledateljima u kino dvoranama možemo pronaći filmove koji se dotiču Božića. Najočekivaniji ovogodišnji božićni film svakako je nastavak priče o Willieju – najvulgarnijem i najbezobraznijem filmskom Djedu Mrazu. Nastavak je stigao 13 godina nakon prvog filma, angažiran je novi redatelj (umjesto Terrya Zwigoffa angažiran je Mark Waters znan po filmovima “Pingvini Mr. Propera” i “Kronike Spiderwick”), glumačka ekipa dobila je neočekivano pojačanje u Kathy Bates. Očekivalo se da će nastavak ponuditi isti doživljaj kao i prvi film: sarkazam i mizantropiju glavnog protagonista, ponešto seksa i, za holivudske standarde, nekonvencionalnog, ali često uspjelog humora. Sve navedeno omotano je daškom optimizma i nade tako da je, unatoč prljavom jeziku Djeda Mraza i bezobrazluku pomagača Marcusa, “Zločesti Djed Mraz” imao božićni duh. Nažalost, nastavak je grozan film koji je daleko od jedinice.

Photo: Jan Thijs

Film sam pogledao u kasnopopodnevnom terminu u jednom od domaćih nam multipleksa. Dvorana je bila zlokobno prazna (bilo nas je desetak, možda i manje). Koliko je “Zločesti Djed Mraz 2” podijelio mišljenja u malobrojnoj publici kino dvorane najbolje govore reakcije gledatelja tijekom gledanja filma. Trojica mlađih gledatelja iz zadnjih redova nisu se prestajali smijati od početka filma. Kako su minute filma odmicale tako je njihovo oduševljenje postajalo sve glasnije. Nasuprot njihovu doživljaju red ispred mene sjedio je gospodin u zrelijim godinama u pratnji dvije dame. Više od pola sata nisu uopće reagirali da bi se odjednom ustali i krenuli prema izlazu u glasan komentar djevojke kako veće sranje u životu nije gledala. Dugo nisam doživio da gledatelji izlaze usred filma, mislim da čak i najlošije filmove vrijedi pogledati do kraja, ali teško je ne razumjeti spomenute gledatelje. Posebno ako nisu česti posjetitelji kina i nisu navikli na ovoliko količinu neuspjelog humora i iritantnog prenemaganja.

Photo: Jan Thijs

Willie (Billy Bob Thornton) je na rubu samoubojstva; nema love, nema posla u dugovima je i budućnost je neizvjesna. Toliko je očajan da pokušava samoubojstvo. U posljednji čas stiže nada; poslovna ponuda od starog neprijatelja Marcusa (Tony Cox). Marcus je isplanirao pljačku humanitarne organizacije kojom upravlja Diane Hastings (Christina Hendricks). Willie i Marcus nisu sami – u pomoć im stiže i Sunny Soke (Kathy Bates) Williejeva majka.
Za razliku od jedinice koja je bila drugačija, originalnija od većine božićnih filmova nastavak ne donosi ništa novo. Zapravo redatelj nije uspio ponoviti dobre stvari iz prethodnog filma. U odnosu na prvi film gledatelj se teško povezuje s likovima i radnjom. Razloga ima previše; prvi film je ponudio likove koji su ispod grube vanjštine i teških riječi imali određenu ljudskost. Waters je u nastavku od većine likova napravio neuvjerljive spodobe prema kojima je nemoguće osjetiti bilo kakvu empatiju. Thurman, dječak iz prvog filma koji je Willieju donio nadu i priliku za iskupljenje, sada je blago retardirani mladić. Uvrede između Marcusa i Willieja prše na sve strane, ali ne mogu sakriti nedostatak ideja i prazninu filma. Kathy Bates u ulozi Williejeve majke je…Teško je pronaći riječi koje bi opisale Sunny Soke.

Photo: Jan Thijs

Waters reciklira i prerađuje zafrkanciju i ideje prvog filma. Kada to ne radi onda likovi postaju napadno i naporno bezobrazni. Redatelj podvaljuje gledatelju i pokušava teškim riječima sakriti činjenicu da su likovi površni, bez duše (osim djelomično Willieja). Ako je priča o zločestom, drugačijem Djedu Mrazu ispričana u prvom filmu, ozbiljniji kontekst se nudio u prikazu pretjeranog konzumerizma, licemjernim humanitarcima i lošoj navici da se pomaže samo u vrijeme blagdana (jer tada je to in, kao da mnogima pomoć nije potrebna čitave godine). U redu, riječ je o komediji, ali spomenuti detalji mogu se pronaći u priči filma. Redatelju je ipak važnije prikazati kako izgledaju jaja na oko. Ne pečena. Muška. Na licu protagonista filma.
Watersov film, siguran sam, pronaći će istomišljenike ekipe iz kina koja je umirala od smijeha gotovo cijelim trajanjem filma. Međutim ništa ne može sakriti činjenicu da je “Zločesti Djed Mraz 2” bezidejan i nepotreban nastavak koji se nije uspio približiti jedinici. 


OCJENA: 3

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)