REDATELJICA: Andrea Arnold
GLAVNE ULOGE: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keogh, Arielle Holmes, Chad Cox
TRAJANJE: 163 minute

 

Star je osamnaestogodišnja djevojka ugušena životnom situacijom. Brine za dvoje djece, u beznadežnoj je i neperspektivnoj ljubavnoj vezi. Bez izgleda da ostvari životne snove. Kakvi god oni bili. Jednoga dana Star susreće Jakea. Jake s grupom vršnjaka, tinejdžera, putuje Amerikom, prodaju pretplate za časopise i nadaju se ostvarenju boljeg života. Sami, bez okova odraslih pokušavaju uspjeti. Star isprva odbija Jakeov poziv da im se pridruži, ali nakon nemirne noći odluči prihvatiti ponudu i promijeniti način života. Ujutro se sastaje s ekipom i kreće na put nade….

Režiju i scenarij filma potpisala je Andrea Arnold. Engleska redateljica u filmografiji ima i Oscara (2005 godine za kratkometražni film “Wasp”) a “American Honey” je po mnogočemu najzanimljiviji i najosobniji projekt. Način na koji redateljica odabrala neke od članova glumačke ekipe nije uobičajen. Glavnu mušku ulogu tumači Shia LaBeouf koji nastup u filmu nije uvjetovao velikim honorarom. Čudnovatog malog od Transformera privukla je slojevitost filma i način na koji redateljica želi ispričati priču. Izbor glavne ženske uloge potpuno je drugačiji. Ako niste čuli za Sashu Lane nikakvo čudo; redateljica je djevojku primijetila na plaži i ponudila joj ulogu. Sasha je prihvatila ulogu, odradila izvrstan posao i postala cura o kojoj se govori. Ubrzo nakon premijere filma slučajna glumica dobila je mnogobrojne ponude (sljedeće godine Saschu Lane gledat ćemo u najmanje tri filma). Uvjerljivosti priče odnosno odnosa između Star i Jacka pridonijela je i ljubavna priča između Shie LaBeoufa i Sashe Lane koja se dogodila upravo na snimanju filma.

S obzirom na sadržaj i dob glavnih protagonista, “American Honey” priziva u sjećanje “Klince” Larryja Clarka iz 1995 godine. Za razliku od “Klinaca”, protagonisti filma koju godinu su stariji. U prikazu seksa te konzumiranja alkohola i droge “Klinci” su puno žešći (što ne znači da su Star, Jack i ostatak ekipe imuni na poroke svih vrsta), ali “American Honey” ima dimenziju više u prikazu likova odnosno svijeta u kojem odrastaju.

“American Honey” je drama, film ceste čija radnja podjednako uspješno funkcionira na dvije razine. Prva je prikaz plemena, tinejdžerske zajednice koja postaje nova Starina obitelj te njihov dodir s vanjskim svijetom koji mnogo govori o današnjem američkom društvu.

U neka davne vremena film o tinejdžerima koji traže smisao života bez odraslih bio bi romantizirana priča o hippie zajednici, mladim ljudima koji putuju Amerikom, slobodnog duha. Redateljica je svjesna vremena u kojem živimo pa “American Honey” nije takav, romantičan i idealiziran film. Star upoznajemo u trenutku kada, zajedno s dvoje male djece, pretražuje kontejner pun smeća. Bijeg od neimaštine i promašene ljubavne priče glavna protagonistkinja traži u društvu vršnjaka. Oni lutaju zemljom u potrazi za boljim životom i nadom u ostvarenje vlastitih snova. No, odnosi u zajednici strogo su određeni, poštuje se zadana hijerarhiji i jedini način opstanka je zarada od prodaja pretplate na časopise (u redu, postoje i drugi način, ali oni su odabir pojedinca). Preživljavanje i o(p)stanak u zajednici uvjetovan je zaradom, novcem (interesantan je i način na koji Jack dovodi nove članove zajednice). Klinci su i bez odraslih shvatili kako funkcionira današnji svijet.

Drugi razina filma je interakcija tinejdžerske zajednice s okolinom, ljudima kojima nastoje prodati pretplate. Putovanje kroz Ameriku donosi različita iskustva, dodir s različitim ljudima. Dio je to filma koji redateljica, između ostalog, koristi kako bi prikazala ogromne socijalne razlike između stanovnika SADa. Na jednom kraju gledamo iznimno bogatstvo i blagostanje dok nekoliko stotina (ili tisuća, sasvim je svejedno) kilometara dalje gledatelja u glavu udaraju djetinjstva razorena siromaštvom, teškim životnim uvjetima. Redateljica, mudro, ne ulazi u razloge; ona prikazuje i dokumentira stvarnost.

“American Honey” nije film koji se strogo drži dramskih elemenata. Vrhunac i rasplet radnje nemoguće je odrediti no to i nije bio redateljičin cilj. Andrea Arnold ne robuje formama već je film izgleda kao stranica istrgnuta iz dnevnika svakodnevice američkih tinejdžera. Dnevnik koji izgleda vrlo uvjerljivo, snažno i životno.

Photo: Holly Horner

“American Honey” gotovo dokumentaristički bilježi događaje. Kamera je nemirna, često i nervozna poput godina glavnih likova filma. Od uvodnih kadrova u film gledatelj je uključen u radnju. Kamera izvrsno koristi raspoložene glumce čiji izrazi lica ponekad govore više od riječi.

Glumački, film je potpuno pod kontrolom Shie LaBeoufa i Sache Lane. Nastup u “American Honey” daje potpuno novo, drugačije svjetlo na glumački izričaj Shie LaBeoufa. Za pisca ovih redaka uloga Jacka najbolja je u karijeri tridesetogodišnjeg glumca.

Sacha Lane je, posebno kada se uzme u obzir da je “American Honey” njena prva uloga, senzacionalna. Djevojka koja je glumica postala zaslugom redateljice filma ostvarila je impresivan debitantski nastup i bit će zanimljivo pratiti nastavak Sachine glumačke karijere.

Kao jednu od mana filma kritičari spominju slabašnu karakterizaciju, ponajprije, sporednih likova. O Sachi saznajemo dovoljno, Jacku bitno manje dok su ostali likovi nepoznanica. Opravdana primjedba no teško se oteti dojmu da je redateljica namjerno odigrala na takav način. Tinejdžeri su podvukli crtu, ostavili prošlost iza sebe i krenuli slijediti snove. Važna im je sadašnjost i budućnost, prošlost ih je ionako natjerala na promjenu.

“American Honey” traje više od 160 minuta. No film se gleda bez ikakvog napora; zapravo i ne sjećam se kada sam film s toliko minuta pogledao s većim interesom. Sati gledanja proletjeli su.
Film ima vrlo dobar soundtrack, ekipa je često raspjevana. Ništa čudno; ipak je riječ o tinejdžerima.
“American Honey” dobitnik je nagrade žirija na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. Ništa čudno; trosatna priča o odrastanju, slobodi i svakodnevici američkih tinejdžera jedan je od filmova godine.

OCJENA: 9

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)