REDATELJ: Scott Derrickson
GLAVNE ULOGE: Benedict Cumberbatch, Mads Mikkelsen, Chiwetel Ejiofor, Rachel MacAdams, Tilda Swinton, Scott Adkins
TRANJE: 115 minuta

“Smrt daje smisao životu” – Kaecilius

Uz redovito dozu Osvetnika, Marvel je ove godine aktivirao još dva lika iz superjunačkog svijeta. Početkom godine kino blagajne je opljačkao bezobrazan i nekorektan, brutalan, ali urnebesno zabavan Deadpool. Za kraj godine Marvel je ostavio doktora Strangea. Deadpool je, unatoč scenama zbog kojih je film dobio “R” oznaku (gledatelji mlađi od 17 godina film mogu gledati samo u pratnji roditelja ili skrbnika – pravilo se odnosi na američko tržište), zaradio nešto manje od 800 milijuna dolara. Unatoč fantastičnim rezultatima koje Marvelovi superjunaci postižu na svjetskim kino blagajnama (Marvel filmovi dobro prolaze i kod kritičara, recenzenata) ekipa “Doktora Strangea” bila je oprezna u najavama uoči premijere filma. Razgovori s glavnim meštrima zaslužnima za ekranizaciju Dr. Strangea obilježile su najave kako je “priča o Strangeu drugačija od dosadašnjih filmova o superjunacima i da ne očekuju ogromnu financijsku zaradu”. Prilično neobičajne, zapravo čudne izjave s obzirom da je riječ o projektu teškom 170 milijuna dolara. Jesu li oprezne financijske procjene bile pila naopako ili tek reklamni trik kako bi se u kino privukli gledatelji kojima superjunaci nisu omiljeni kino izbor, teško je reći. No, čini se da su najave bilo polovično točne. “Doktor Strange” doista je drugačiji superjunak, ali čini se da dobri rezultati na kino neće izostati. Film je, u trenucima pisanja ovoga teksta, zaradio više od 120 milijuna dolara (odličan start u Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji) a da redovita distribucija u američkim kinima još nije započela….

Stephen Strange vrhunski je neurokirurg. Strange bira pacijente, teški i kompliciraniji bolesnici njegov su stručni izazov, ali i hrana za vječno gladni ego. Jedne večeri Strange, na klizavoj cesti, gubi kontrolu nad automobilom i slijeće u provaliju. Preživio je, ali posljedice su strašne; ruke nepogrešivog liječnika teško su ozlijeđene i Strange više ne može operirati. Nakon nekoliko neuspješnih operacija, financijski i psihički slomljeni Strange odlazi pomoć potražiti u iscjeliteljski centar Kamar-Taj…
“Doktor Strange” doista je drugačiji Marvelov film. Za razliku od Osvetnika koji Zemlju brane na fizički način, ekipa okupljena oko Drevne Zemlju brani od crne magija, čarobnjaštva koje jedini nam planet nastoji uvući u mračnu dimenziju. “Doktor Strange” bi mogao zaintrigirati ljubitelje Nolanovih hitova “Početak” i “Batman se vraća” te “Matrixa” . Sposobnost glavnog negativca Kaseiliusa da oblikuje materiju i prostor, astralne dimenzije i sukobi čarobnjaka omogućili su neočekivanom redatelju Scottu Derricksonu (“Izbavi nas od zla”, “Zla kob”, “Egzorcizam Emily Rose”) da se bez kalkuliranja prepusti korištenju efekata svih vrsta. Iako CGI nije u svim minutama filma impresivan i neodoljiv, “Doktor Strange” vizualno je iznimno atraktivan film. Čarobnjačke ekshibicije i podešavanje prostora (ovdje se može pronaći sličnost s “Gradom tame” iz 1998 godine) maštovito su i detaljno prikazani. Ako je Derrickson ponegdje i pretjerao s upotrebom efekata ne treba mu zamjeriti; “Doktor Strange” je, između ostalog, film o magiji i čarobnjacima pa poneka pretjerivanja nisu mana filma. “Doktor Strange” nije samo nastavak Marvelovih filmskih uspjeha nego i dobrodošlo ispunjenje praznina u kroničnom nedostatku fantasy žanra.

 

 

Bez obzira na vizualnu raskoš, efekte i akcijske scene redatelj nije zaboravio na priču filma. Sukob svjetla i tame nije površno prikazan, likovi nisu crno-bijeli već na obje strane postoje nijanse. Nit’ je Strange simpatičan i ispravan (posebno se to odnosi na početak filma, kako minute prolaze glavni junak se razvija) nit’ je Drevna potpuno obasjana svjetlom. Film progovara o nizu životnih dilema, smislu ljudskog postanka i potrebi za poniznošću i odmjerenošću (kako prema sebi tako i prema ostalim ljudima) bez obzira na vlastite sposobnosti i postignuća. Postavljanje nematerijalnog, metafizičkog odnosno ostavljanje traga u vječnosti umjesto prolaznosti i nevažne kratkoće naših života detalj je koji se provlači kroz radnju filma. Snaga vjere nije nužno povezana kroz religije već se odnosi i na snagu vjere pojedinca u život, prijatelje, ljubav….. Duhovnost nam daje snagu da se borimo protiv vlastitih demona te omogućuje lakše prihvaćanje fizičkih nedostataka. Ravnoteža duhovnog i tjelesnog omogućuje potpunu životnu ravnotežu i unutarnji mir. Finale filma donosi doktorovu superjunačku dvojbu; zadržati moći za sebe i vratiti se životu prije nesreće ili podrediti, zanemariti vlastite interese za opće dobro, borbu protiv neprijatelja čovječanstva. Da, “Doktor Strange” bavi se egzistencijalnim pitanjima, ali razloga za ljubitelje Marvelovih vratolomija i akcije nema. Kao što je doktor Stephen Strange pomirio duhovno i svjetovno tako i redatelj Derrickson vješto balansira akcijske i dramske minute filma.

 

Rijetki su filmovi o superjunacima koji imaju toliko glumačke karizme kao “Doktor Strange”. Ulogu glavnog junaka tumači Benedict Cumberbatch. S obzirom da je doktor Strange superjunački Sherlock odabir Cumberbatcha je pun pogodak. Strangea upoznajemo kao narcisoidnog, ciničnog i tvrdoglavog tip, obožavatelja vlastitog lika i djela koji obožava poniziti kolege (Strange ponekad podsjeća na dr. Housea). Vrlo sličan Sherlocku Holmesu iz televizijske serije u kojoj briljira Cumberbatch (poveznicu između likova Derrickson ne želi sakriti; Strange se u jednoj sceni filma nađe u Ulici Baker). Glumac uživa u ulozi Strangea i doista je pravo superjunačko osvježenje. Tilda Swinton u ulozi Strangeove učiteljice Drevne ponovo je svoja, karizmatična a opet potpuno u funkciji filma. Mads Mikkelsen kao glavni negativac izgleda dobro, ali dojam je da ulogu odrađuje rutinski bez (pre)velike motivacije. Rachel MacAdams i Chiwetel Ejiofor tumače likove koji će u nastavcima dobiti više prostora. Treba spomenuti i fightera Scotta Adkinsa u kratkoj, ali efektnoj akcijskoj ulozi.
Dovoljno zabavan da ne bude preozbiljan a opet dovoljno ozbiljan da ne bude banalan, “Doktor Strange” nova je zvijezda na Marvelovom filmskom nebu. Vizualna raskoš, mnogobrojne akcijske scene, magija i čarobnjaci te vrlo dobra glumačka ekipa “Doktora Strangea” čine idealnim kino izborom.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)