POBUNJENIK IZ OKRUGA JONES

REDATELJ: Gary Ross
GLAVNE ULOGE: Matthew McConaughey, Keri Russell, Gugu Mbatha-Raw, Mahershala Ali
TRAJANJE: 139 minuta
NAZIV ORIGINALA: Free State of Jones

“Siromašni se bore u ratu bogatih.”

Newton Knight je vojnik, član vojske Konfederacije. Godina je 1862, Građanski rat na tlu današnjih Sjedinjenih Američkih Država bijesni svom žestinom. U mirno vrijeme Knight je siromašni farmer. U ratnim vremenima Knight je jedan od onih koji najčešće stradavaju u ratnim operacijama. Običan čovjek mobiliziran i prisiljen da se bori. Čak i na bojištu. u danima kada se leševi gomilaju, Knight je svjedok neravnopravnosti oficira i vojnika, bogatih i manje bogatih. Knight pokušava preživjeti i zadržati zdrav razum u ratnim vremenima. Točka pucanja, trenutak kada Knight odluči nešto promijeniti je smrt mlađahnog nećaka. Davis Knight umire na Newtonovim rukama i farmer odluči napustiti bojišnicu kako bi dječaka dostojno sahranio. Odlazak znači dezerterstvo, ali Knight ne (p)ostaje običan dezerter nego i vođa pobune protiv rata odnosno sustava u kojem je prisiljen živjeti….

“Pobunjenik iz okruga Jones” ambiciozan je projekt. Priča o Newtonu Knightu veća je od života, glavnu ulogu u filmu tumači Matthew McConaughey koji je nakon uloga u “Mudu”, “Dobrim dilerima Dallasa”, “Interstellaru” i televizijskoj seriji “Pravi detektiv” postao jedan od najtraženijih hollywoodskih glumaca. Redatelj dodatno pojačava ambiciju; Gary Ross ima četiri nominacije za “Oscara” (najbolji scenarij za filmove “Big”, “Dave” i “Seabiscuit” za kojeg je nominiran u kategoriji najboljeg filma). Ross je, također, uspješno započeo filmski serijal “Igre gladi”. Nakon prvih trailera pojedini ljubitelji filma prognozirali su pobunjeniku  nominacije u glavnim kategorijama na dodjeli “Oscara” 2017. Nominacije se, naravno, mogu dogoditi, ali to bi bilo doista čudo. Ambicija projekta, težnja da se prikaže što više pojela je film. “Pobunjenik iz okruga Jones” je film o svemu a zapravo ne uspijeva reći ništa konkretno i detaljno o temama koje obrađuje.

O čemu se, dakle, radi u “Pobunjeniku iz okruga Jones”? Film je, djelomično, biografska priča o Newtonu Knightu. Priču inspiriranu istinitim događajima redatelj koristi kako bi prikazao stanje u, tada, Razjedinjenim Američkim Državama. Film govori  o rasizmu, klasnim razlikama, besmislenosti ratovanja i zabranjenim ljubavima. Ross skače s teme na temu i dotiče sve navedene detalje, ali niti jedan od njih ne obrađuje detaljno. Posebno je promašena redateljska egzibicija preseljenje radnje u budućnost, otprilike osamdesetak godina nakon Knightove revolucije. Ako je redateljeva namjera istaknuti činjenicu da rasizam nije umro i stoljeće nakon rata to i nije neka novost. Svjedoci smo da je rasizam prisutan i u današnjim vremenima tako da uspoređivanje bliže i dalje prošlosti nije zanimljivo redateljsko rješenje. Ono razvodnjava trenutke zanimljivosti priče o Newtonu Knightu.
Glavni protagonist film pretjerano je idealiziran, gotovo bez mane. On je revolucionar, prosvjetitelj, pravednik, borac protiv nepravde. Ne znam do koje je mjere film inspiriran istinitim događajima, ali teško je povjerovati da je glavni junak bio takva junačina kakvim ga film prikazuje.
Filmu nedostaje redateljske suptilnosti. Redatelj nastoji šokirati brutalnim scenama koje treba prikazati. Ropstvo i rasizam natopljeni su krvlju i zločinima. No film je lišen snažnijeg prikaza likova koji se ne zovu Newton Knight.

Redatelj veliku pažnju posvećuje američkim vrijednostima (ulagivanje američkoj publici nije uspjelo; film je zaradio dvostruko manje od uloženog) . Zastava, Ustav i Biblija često su spominjani motivi filma. Koliko napisano u temeljnim knjigama svjetovne i crkvene vlasti ima veze s događanjima na terenu gledatelj može prosuditi već nakon uvodnih minuta filma.
Izgled vojnika i oružani sukobi korektno su rekonstruirani i uz glumu Matthewa McConaugheya glavni su aduti filma. McConaugheyeva izvedba ponovo je, očekivano, na visokoj razini. Glumac je raspoložen za ulogu pretjerano nabrijane povijesne ličnosti.
Treba spomenuti da je Rossov film ispunjen iritantom i nametljivom glazbom. Teško se sjetiti filma u kojem je glazba toliko ne odgovara događanjima na filmskom platnu.
“Pobunjenik iz okruga Jones” imao je ambiciju postati veliki film. Realizacija ambicije nije uspjela; pretjerano idealizirani glavni protagonist, ulagivanje publici i pokušaj da se obradi (pre)veliki broj tema i događaja rezultiralo je tek prosječnim filmom.

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)