SEDMORICA VELIČANSTVENIH (2016)

REDATELJ: Antoine Fuqua
GLAVNE ULOGE: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Byung-hun Lee, Matt Bomer, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett, Peter Sarsgaard
TRAJANJE: 132 minute
NAZIV ORIGINALA: The Magnificent Seven

 

Godine 1960 američki redatelj John Sturges odlučio je posuditi priču Kurosavinog remek djela “Sedam samuraja” i snimiti “Sedmoricu veličanstvenih”. Radnja filma prebačena je na Divlji zapad, samuraje su zamijenili kauboji. Sturges je okupio glumački dream team (McQueen, Brynner, Coburn, Bronson, Wallach…) i snimio je šarmantnu, uspjelu obradu. Obzirom na recentni hollywoodski trend u kojem tvornica snova histerično proizvodi remakeove (u poplavi bespotrebnih i neuspješnih remakeova ističu se  “Oldboy” te “Ben-Hur” a u pripremi je i “Leptir” u kojem će McQueena i Hoffmana zamijeniti Remi Malek i Charlie Hunham) netko se morao prisjetiti i Kurosawe odnosno Sedmorice veličanstvenih. Taj netko se zove Antoine Fuqua redatelj “Dana obuke” i “Pada Olimpa”.

Od trenutka kada je postalo jasno da Fuquini veličanstveni kreću u realizaciju redatelj se suočio s (najmanje) dva velika izazova. Vestern danas nema onakvu težinu i popularnost kakvu je imao 1960 godine i prilično je upitno koliko će vestern blockbusterskih ambicija (budžet filma iznosi 100 milijuna dolara) privući publike u kino. U redu, žanr nije mrtav, s vremena na vrijeme pojavi se vestern vrijedan pažnje (kako u Hollywoodu tako i izvan njega), ali daleko je to od vremena kada je Sturges snimio film. Drugi je glumačka ekipa; Sturgesov film okupio je snažnu glumačku postavu i čekala se objava s kakvim adutima Fuqua kreće u akciju. Projektu se odmah priključio Fuquin kućni glumac, uvijek pouzdani Denzel Washington (redatelj i glumac surađivali su i na “Danu obuke” te “Pravedniku”). Nakon Denzela angažirani su Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Chris Pratt, Byung-hun Lee te manje poznati Manuel Garcia-Rulfo i Martin Sensmeir. Da, to su novi veličanstveni. U ovoj ekipi Denzel je ipak iznad konkurencije i upravo tako je priča napisana. U Fuquinom filmu mjesta ima za jednog veličanstvenog – ostali su tek pratnja.

Dva su glavna razloga zbog kojih vrijedi pogledati Fuquinih “Sedam veličanstvenih”. Prvi je Denzel Washington koji glumački potpuno dominira filmom. U redu, scenarij je napisan tako da je Chisolm (lik kojeg tumači Washington) dobio najviše prostora odnosno da je on najbitniji protagonist cijele priče, ali to nimalo ne umanjuje odlično glumčevo izdanje. Obzirom da Washington ima i akcijsko filmsko iskustvo (što većina novih veličanstvenih nema) Chisolm je kompletan lik i jedini koji može stati u istu rečenicu s ekipom iz 1960 godine.

Drugi glavni adut filma je završni obračun. Tridesetak minuta žestoke pucačine, eksplozija i obračuna hladnim oružjem galopira furioznim tempom i otkriva brojne posvete (ili uzore, sasvim je svejedno) žanru te podsjećanje na “Spašavanje vojnika Ryana”. Tarantinovska količina leševa naglašava brutalnost i žestinu sukoba, borbe za opstanak stanovnika Rose Creeka. Završni obračun pravi je praznik za ljubitelje akcije i vestern obračuna. No finale filma (traje otprilike tridesetak minuta) treba dočekati; uvod u obračun traje (pre)dugih sat i pol…

Od uvodnih minuta u kojima upoznajemo  glavnog negativca pa sve do početka završnog obračuna malo je zanimljivog i uzbudljivog u Fuquinom filmu. Za razliku od filma iz 1960 glavni bad guy Bogue ponešto je izmijenjen u odnosu na Sturgesov film, sličniji današnjim predstavnicima krupnog kapitala. Okupljanje sedmorice odrađeno je rutinski, bez prevelikih redateljskih ambicija. Problem filma je da o nekim glavnim protagonistima saznajemo nešto, o nekima gotovo ništa. Nisu svi veličanstveni revolveraši; nekima od njih glavno je hladno oružje (bodeži, sjekire te luk i strijela). Šteta je da potencijalno zanimljivi likovi dobivaju malo prostora (Red Harvest i Billy Rocks) dok npr. Jack Horne (Vincent D’Onofrio) izgleda i zvuči pomalo groteskno. Fuqua želi likove odnosno film učiniti duhovitim no malo je uspjelih fora. Od većine muških likova zanimljivija je Emma Cullen (dojmljiva Haley Bennett) jedina osoba iz Rose Creeka koja je imala muda potražiti pomoć.

“Sedam veličanstvenih” brižno pazi da ne prekorači granicu političke korektnosti. Ništa čudcno; Fuquin film nije ni prvi ni zadnji koji želi biti korektan zbog budžeta odnosno zarade na kino blagajnama. Međutim inzistirati na političkoj korektnosti u vremenu i na mjestu u kojem korektnost i tolerancija baš i nisu bile česta pojava potpuno je promašena odluka. Zapad sasvim sigurno nije dobio epitet divlji zbog netaknute prirode ili životinja već zbog žestokih obračuna u kojima se ginulo “sa čizmama na nogama”. Bez milosti.

Film je prepun religijske simbolike. U pojedinim trenucima detalji su to koji imaju smisla (iskupljenje nekih likova, osveta odnosno oko za oko, zub za zub…), ali teško se oteti dojmu da je redatelj pretjerano zaigrao na kartu religijskih detalja koji mu povremeno narušavaju dinamiku i ritam filma. A možda je često spominjanje Boga također u službi što boljeg box-office rezultata….

Za razliku od većine recentnih remakeova (“Ben-Hura” ili “Istjerivača duhova” naprimjer), “Sedam veličanstvenih” nije promašen i nepotreban film. No ako film redatelja Antoine Fuque uspoređujemo sa “Sedmoricom veličanstvenih” iz 1960 godine onda stvari ne izgledaju najbolje. Film nema šarm i glumačku snagu Sturgesova projekta te pati od mana karakterističnih za mnoge blockbustere koji posljednjih godina stižu iz Hollywooda.

OCJENA: 6

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)