REDATELJ: Todd Phillips
GLAVNE ULOGE: Miles Teller, Jonah Hill, Bradley Cooper, Kevin Pollak
TRAJANJE: 114 minuta
NAZIV ORIGINALA: War Dogs 

 

“Rat je ekonomija. Onaj tko tvrdi drugačije je glup.”

 

David Packouz (Milles Teller) pokušava usnuti američki san. Živi od masiranja, ne uvijek ugodne, klijentele i planira bolje dane. Zapravo već ih je isplanirao. David je kompletnu ušteđevinu uložio u kvalitetne pokrivače. Pokrivače želi prodati vlasnicima staračkih domova i dobro zaraditi. No poslovni plan nije uspio; starački domovi nisu zainteresirani za kvalitetnu robu i pokrivači ostaju u Davidovom stanu na “oduševljenje” njegove djevojke. Nova poslovna prilika ukazat će se Davidu kada sretne Efraima Diverolija (Jonah Hill). Diveroli je Davidov školski prijatelj, nisu se vidjeli godinama. Druženje starih znanaca dovest će do poslovne ponude. Diveroli traži partnera i posao je ponudio Davidu. Riječ je o prodaji, ali ovoga puta nisu u pitanju pokrivači. David postaje trgovac oružjem i vojnom opremom….

Traileri za novi film redatelja Todda Phillipsa (“Mamurluk” trilogija) u potpunoj su suprotnosti s većinom recentnih najava za kino filmove. Za razliku od velikog broja najava za kino filmove novijeg datuma u kojima se otkriva previše (posljedica toga je, u većoj ili manjoj mjeri, ubijanje iznenađenja i neizvjesnosti tijekom gledanja filma), “Psi rata” vješto skrivaju adute. Obzirom na dosadašnju redateljevu filmografiju (uz “Mamurluk” Phillips je režirao i komedije “Put do zrelosti”, “Dane slave” i “Starsky & Hutch”) i viđeno u najavama koje su mjesecima prikazivane u kino dvoranama izgledalo je da ljubitelji filma ponovo mogu očekivati lake note, komediju bez prevelikih ambicija. Da, “Psi rata” imaju duhovitih trenutaka no cijela priča je puno je ozbiljnija i intrigantnija od obične komedije. Posebno kada se uzme u obzir da je radnja filma inspirirana istinitim događajima.

 

Ako bi doživljaje Diverolija i Packouza pojednostavili onda možemo reći da su “Psi rata” priča o poslovnom usponu i padu. Uspon je motiviran željom za zaradom i boljim životom dok je pad rezultat (pre)velike pohlepe glavnih protagonista. Priča koja je na filmu mnogo puta ispričana. Međutim okolnosti u kojima se Davidov i Efraimov američki san pretvorio u noćnu moru odnosno posao kojim se bave nimalo nije uobičajan. Kroz trgovinu oružjem i vojnom opremom redatelj Philips progovorio je o američkoj svakodnevici i zabludama koje se, pod krinkom patriotizma i ratova za demokraciju (borba se događa na teritoriju izvan SADa), prodaju američkoj i svjetskoj javnosti. Dvije scene filma posebno pogađaju u sridu i najbolje opisuju redateljeve namjere. Prva je prikaz potpuno opremljenog američkog marinca. Komentar jednog od protagonista glasi otprilike ovako- “Vi ovdje vidite sigurnost i borca za američki način života. Ja vidim priliku za zaradu.” Zatim nam redatelj otkriva da oružje i oprema jednog vojnika košta 17.500 dolara. Nekoliko trenutaka kasnije saznajemo nevjerojatne cifre povezane s američkim vojnim operacija u Iraku i Afganistanu.

Drugi detalj je isplata u Iraku. Nakon isporučene robe Diveroli i Packouz u američkoj bazi naplaćuju uslugu. Isplaćuje ih vojnik ili časnik iza kojeg se nalazi ogromna količina novca (slična onoj koju je Joker zapalio u Nolanovom remek-djelu “Vitez tame”). Saznajemo da je brdo novca pripadalo Sadamu Husseinu. Dva detalja kojima redatelj razotkriva ciljeve američkog ratnog stroja. Vojna industrija odlično zarađuje na ratovima koji nisu nikakva borba za demokraciju i ljudska prava nego sukobi kojima se ostvaruje financijska i geopolitička moć. Nije da nismo znali, ali nije čest slučaj da hollywoodski redatelji imaju stav o aktualnim političko-vojnim događanjima. Philips stav ima i ne ustručava ga se iskazati. Bez kalkuliranja.

 

 

Diveroli i Packouz nisu politički, ideološki obojani. Oni žele zaraditi, osigurati bolji život. Iako trgovina oružjem nije najsimpatičniji posao na svijetu, glavne protagoniste teško je osuđivati i(li) mrziti. Oni su ionako. prema vlastitom priznanju, “skupljali mrvice sa stola”. Onoga trenutka kada su htjeli “cijeli kolač” započinje njihov pad. Kolači su rezervirani za moćnije, snažnije i brutalnije igrače.

“Psi rata” otkrivaju i poneku posvetu redateljevim favoritima (“Lice s ožiljkom”). Kako minute filma odmiču tako i radnja postaje sve ozbiljnija. Komedija odnosno humor znatno su više zastupljeni u prvom dijelu filma dok drugi dio ima elemente drame i trilera.

Hill i Teller vrlo dobro funkcioniraju kao buddy par trgovaca oružjem. Hill tumači lika koji nasmijava (fizionomijom i smijehom glumac je idealan za ulogu Pingvina u nekom budućem filmu o Batmanu); Diveroli je čovjek kojem nije teško vjerovati, ali upravo povjerenje u njega može imati kobne posljedice. Teller odnosno Packouz je ozbiljniji, smireniji i manje sklon riziku. No miris novca često ubija oprez i umjerenost. Treba spomenuti i vrlo dobrog Bradleya Coopera (također i jedan od producenata filma) u ulozi Henrya Girarda, dijaboličnog kuma trgovine oružjem.

“Psi rata” nevjerojatna je, istinitim događajem inspirirana, priča o autsajderima koji su uspjeli zaraditi milijune trgovinom oružja i vojne opreme. Uz prikaz uspona i pada Diverolija i Packouza redatelj prikazuje stvarne motive većine aktualnih vojnih sukoba. Zabavan i duhovit, ali i aktualan i vrlo direktan, film redatelja Todda Philipsa jedno je od najugodnijih kino iznenađenja godine.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)