IZDAJNIK PO NAŠEM UKUSU

REDATELJICA: Susanna White
GLAVNE ULOGE: Ewan McGregor, Carlos Acosta, Stellan Skarsgard, Naomie Harris, Velibor Topić, Radivoje Bukvić
TRAJANJE: 108 minuta
NAZIV ORIGINALA: Our Kind of Traitor 

 

“Novac nema mirisa dok ga ima dovoljno.”

 

Daleko od svih, u prelijepom Marakešu profesor Perry (Evan McGregor) i njegova lijepa supruga, odvjetnica Gail (Naomie Harris) pokušavaju spasiti brak. Krivac za bračnu krizu je Perry, njegova nevjera dovela je bračni par u Maroko. Jedne večeri Perry upoznaje osebujnog ruskog bogataša Dimu (Stellan Skarsgard). Dima je bezobrazno bogat, razmetljiv i, čini se, željan profesorovog društva. Perry i Gail nastavljaju druženje s Dimom, partija tenisa i poneko piće dovode do poziva na rođendan Dimine kćeri. Skromna zabava organizirana je večer uoči profesorovog odlaska, Na partyu Dima otkriva Perryu da je jedan od najvažnijih igrača u operaciji pranja novca ruske mafije. Dima predaje tajne podatke o “prljavom” ruskom novcu u Londonu i traži od Perrya da kontaktira MI6. Ostatak informacija Dima namjerava isporučiti ako britanska tajna služba osigura sigurnost za njegovu obitelj…..

“Izdajnik po našem ukusu” nova je filmska ekranizacija književnog predloška Davida Johna Moorea Cornwella poznatijeg pod pseudonimom John Le Carree. Film nije prvi ovogodišnja adaptacija Le Carrea. Nekoliko mjeseci prije premijere filma počelo je i prikazivanje “The Night Managera” (glavne uloge Hugh Laurie i Tom Hidlleston) prve televizijske serije temeljene na Le Carreovom predlošku. Iako je spisateljsku karijeru izgradio u vrijeme Hladnog rata (tematika piščevih špijunskih igara je većinom hladnoratovska) Le Carree nije izgubio na popularnosti i aktualnosti. Hladni rat je završio, ali obzirom na problematične odnose Rusije i Zapada piscu inspiracije ne nedostaje. “Izdajnik po našem ukusu”, između ostalog, bavi se opranim novcem koju ruska mafija nastoji legalno investirati na Zapad, konkretno Veliku Britaniju. Djelić milijunskog kolača završava na računima britanskih političara (umiješani su ministri, zastupnici…) koji zauzvrat pozdravljaju dolazak ruskog kapitala. Le Carre je inspiraciju za knjigu pronašao u vlastitom dvorištu ; ruski milijunaši i milijarderi otkrili su Englesku i kupuju nekretnine, ulažu u posao. Naravno, nije sav uloženi ruski novac  prljav, ali velika je vjerojatnost da je određeni dio potrošenih i uloženih milijuna u najmanju ruku sumnjivog porijekla.

 

 

Le Carre odnosno redateljica Sussana White rade ono što je vrhunski patentirao majstor napetosti Alfred Hitchcock. Običnog čovjeka stavlja u neobičnu, po život opasnu situaciju. Običan čovjek zapravo ljudi u slučaju “Izdajnika…” su Perry i Gail. Upoznati s okolnostima i smrtonosnim načinom funkcioniranja ruske mafije oni ne mogu ostati ravnodušni prema Dimi i njegovoj obitelji. Iako je njihova odluka da ostanu do kraja s obitelji ruskog perača novca scenaristički pomalo tanka i teško shvatljiva, ona pokreće film i u njega unosi poneki (melo)dramatični element.

Za razliku od većine filmova temeljenih na Le Carreovim romanima (“Dečko, dama, kralj,špijun” naprimjer) “Izdajnik po našem ukusu” nije toliko zatvoren film. Redateljica koristi krupne kadrove gradova u kojima se odvija radnje. Veliki broj scena snimljen je na otvorenom prostoru od kojih su neke ključne za priču filma. Film je, također, znatno više akcijski od prethodnih Le Carreovih ekranizacija.

Redateljica nije propustila iskoristiti, prikazati detalje koji su najveća vrijednost Le Carreovih ekranizacija. Film obiluje odlično napisanim dijalozima (izvrsni “krvavi novac” trenutak agenta Hectora), političko-obavještajnim igrama i vrlo dobro napisanim likovima. Glavni protagonisti filma motivaciju za postupke pronalaze u privatnom životu. Odluke su određene i obiteljskim situacijama što likovima daje ljudsku crtu tako neobičnu za obavještajno-mafijaške kombinacije.

Odabir glumačke ekipe napravljen je po ukusu većine ljubitelja filma. Dominatna je interpretacija raspoloženog i upečatljivog Stellana Skarsgarda u ulozi Dime, Ewan McGregor i Naomie Harris korektni su supružnici koji shvaćaju da postoje i znatno veći bračni problemi od nevjere dok je Damien Lewis odmjeren i uvjerljiv u ulozi Hectora agenta s obiteljskom ranom.

“Izdajnik po našem ukusu” kombinacija je drame i špijunskog trilera temeljen na književnom predlošku majstora špijunaže Johna Le Carrea. Projekt je to koji na pravi način popunjava kronični nedostatak kvalitetnog špijunskog filma, ali je i dobar izbor za ljubitelje filma kojima špijunaža nije prvi izbor.

OCJENA: 7.5

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)