TU SAM PRED TOBOM

REDATELJ: Thea Sharrock
GLAVNE ULOGE: Emilia Clarke, Sam Claflin, Charles Dance, Vanessa Kirby
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Me Before You

 

“Ne mogu suditi o njegovim željama. To je njegov izbor.”

 

Will Traynor zakoračio je u tridesete. Bogatom, poslovno uspješnom i sretno zaljubljenom Willu samo nebo je granica. Međutim, životne se sudbine, ponekad, promijene u nekoliko sekundi. Trenutak nepažnje, splet okolnosti zauvijek mijenja Willov život. Prometna nesreća prikovala ga je za invalidska kolica. Nakon nesreće Will se emotivno distancira od roditelja i prijatelja. Ne želi previše razgovarati i ima samo jednu želju… Dani prolaze i Willovo stanje se ne mijenja sve do trenutka kada u njegov život ulazi Lou. Lokalna djevojka dobila je otkaz na starom poslu i Willovi roditelji izaberu Lou za posao njegovateljice. Isprva Will ne prihvaća Lou, ali ubrzo nova njegovateljica postaje najvažnija osoba u njegovom životu….

“Tu sam pred tobom” jedno je od najugodnijih box office iznenađenja u 2016 godini. Redateljski prvijenac redateljice Theae Sharrock temeljen na istoimenom romanu spisateljice Jojo Moyes (prodan u više od 5 milijuna primjeraka) na uloženih dvadesetak milijuna dolara donio je zaradu od 170 milijuna dolara (film je i dalje u distribuciji tako da ovo nije konačna brojka). Ljubavne priče nisu često na kino programu. Malo je i romantičnih filmskih priča koje uspijevaju izbjeći klišeje i očekivani rasplet. “Tu sam pred tobom” jedan je od takvih, rijetkih filmova. U redu, poneki detalji vezani uz podzaplete i sporedne likova imaju deja vu efekt, ali priča koja nosi film ne viđa se često vidjeti u kino dvoranama.

U potrazi za filmovima iz koji radnjom podsjećaju na “Tu sam pred tobom” prva asocijacija bio bi “Nedodirljivi”, izvrsna francuska biografska drama iz 2011 godine. Za razliku od “Nedodirljivih”, film redateljice Sharrock nije u prvi plan postavio socijalno-rasnu tematiku (iako je socijalna crta filma vidljiva) već ljubavnu priču između Willa i Lou. Uz ljubavnu priču redateljica se na diskretan, ali vrlo razumljiv način bavi i problemima osoba koje nakon nesreće ostaju prikovana za invalidska kolica. Nije u pitanju samo problem kretanja već čitav niz zahtjevnih, teških zdravstvenih i društvenih promjena koji se događaju nakon nesreće. Kako minute filma odmiču tako je Will (naravno i gledatelj) suočen sa sve više životnih situacija koje mladi, do jučer zdrav i sportski aktivan, čovjek mora prihvatiti. I pomiriti se s njima. Jedan od najtužnijih, svakako i najemotivnijih trenutaka filma je Willovo objašnjenje zbog čega izbjegava posjetiti mjesta (Pariz, naprimjer) u kojima je u prošlosti uživao. On se ne želi vratiti na mjesta na kojima je bio sretan. Zato jer danas to više nije. Da, “Tu sam pred tobom” tužan je film koji beskompromisno i vrlo direktno pogađa emocije gledatelja. Navedeni detalji priprema su za finale filma. Završetak koji unatoč Louinu optimizmu i ljubavi nemilosrdno, neodgodivo dolazi.

Poneka pretjerano zašećerena ljubavna scena nikako ne utječe na uvjerljivost kemije između Willa i Lou odnosno Emilije Clarke i Sama Claflina. Scene poput brijanja ili romantične olujne noći emotivne su i gledatelju otkrivaju dubinu osjećaja glavnih protagonista.

Will i Lou su suprotnosti. On je inteligentni, cinični (cinizam je dobrim dijelom rezultat nesreće) imućni, u život razočarani aristokrat . Ona je vesela, obična djevojka iz obitelji koja se bori s svakodnevnim problemima običnih ljudi. Suprotnost koja se privlači naglašena je i bojama. I dok su Willova odjeća te prostorije u kojima boravi obojane jednolično, tradicionalno dotle Louina odjeća vrišti različitim bojama (to je i djelomična zasluga Louinog interesa za modni dizajn). Boje koje označavaju različitost karaktera i razmišljanja.

I dok je Claflin vrlo dobar u interpretaciji Sama, Emilia Clarke u pojedinim scenama filma (posebno kada nije pored Claflina) pretjerano afektira. Njena interpretacija ponekad je neprirodna, prenaglašena. Primjetan je i hvale vrijedan glumičin trud da se odmakne od Daenerys Targaryen, ali gluma mlade Clarke ponegdje je za notu previsoka. No, to nije samo zasluga glumice; lik Lou je napisana neujednačeno. Ponekad izgleda kao obična, naivna lokalna cura, a ponekad kao mudra, iskusna žena.

Predivne lokacije snimanja (dvorac, plaža…), između ostalog, naglašavaju poruku, ideju filma. Ponekad treba povući kočnicu modernog života, pogledati oko sebe (prirodu i ljude) i živjeti. Sada i za ovaj trenutak. Sutrašnjica je, koliko god ju brižno planirali, neizvjesna. Willova sudbina je dokaz.

“Tu sam pred tobom” idealan je ljetni odmak za sve željne odmaka od buke blockbustera. Priča je to o prolaznosti i nepredvidivosti života. “Imate samo jedan život i dužni ste ga živjeti čim potpunije” rečenica je koju izgovara Will Traynor. Rečenica koja pogađa gledateljevu emociju. Iskrena i istinita kao i redateljski prvijenac Theae Sharrock.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)