PRIZIVANJA 2

REDATELJ: James Wan
GLAVNE ULOGE: Vera Famiga, Patrick Wilson, Lauren Esposito, Frances O’Connor, Madison Wolfe
TRAJANJE: 134 minute
NAZIV ORIGINALA: The Conjuring 2

“Poslije svega što smo vidjeli nema puno stvari koje nas mogu preplašiti. Ali ovo.. Ovo me još uvijek progoni.” – Lorraine Warren

Nastavci horor filmova često su čisto “štancanje”, želja da se što brže zaradi reckliranjem originala. Mijenjaju se redatelji i glumci, budžeti nisu preveliki pa se nastavci snimaju unedogled. Jedan od takvih primjera je i serijal “Slagalica strave” (Saw) kojega je pokrenuo malezijsko-australski filmaš James Wan. Wan je 2004 godine prema vlastitoj priči snimio vrlo dobar prvi film da bi u kasnijim nastavcima napustio redateljsku stolicu te postao executive producer. No, u slučaju “Prizivanja” priča je drugačija. Wan je ponovo potpisao režiju a projektu su vjerni ostali glavni glumački aduti Vera Famiga i Patrick Wilson. Redatelj isti, glavni glumci ponavljaju uloge….Onda bi i nastavak trebao biti jednako vrijedan kao i jedinica. Da, nastavak sadrži sve ono zbog čega je prvi film zaintrigirao i(li) preplašio gledatelje širom svijeta…

Tri godine nakon prvog filma bračni par Warren vraća se u (filmsku) akciju. Podsjetimo; Lorraine i Ed Warren bili su (Ed je preminuo 2006, Lorraine je živa) istražitelji paranormalnog, svojevrsni istjerivači duhova. Ed je bio demonolog i obavljao je egzorcizme dok je Lorraine vidovnjakinja. Bračni par sudjelovao je u više od 4000 slučajeva u kojima je dokazana prisutnost paranormalnog.
Prvih sat vremena radnja filma odigrava se na dva kolosijeka. Prvi, prikazuje bračni par, obitelj Warren koji se oporavljaju od istrage slučaja u Amytvilleu dok nas drugi dio upoznaje s obitelji Hodgson, samoranom majkom Peggy i četvero djece. Obitelj postaje žrtva; duh bivšeg stanara terorizira obitelj. Priče se spajaju u trenutku kada Warreni na zahtjev Katoličke crkve pristaju pratiti događanja u domu Hodgsonovih.

 

Uvodnih sat vremena redatelj koristi kako bi gledatelju približio obitelj Warren. Ed i Lorraine, osim što se bore protiv paranormalnog (slučaj obitelji Hodgson obrađen u filmu temelji se na istinitim događajima, poznat kao Enfield Poltergeist), pokušavaju odvojiti privatni život od posljednjeg slučaja (pokazuje se da to baš i nije jednostavno) te su izloženi kritikama, medijskim napadima osoba koje ne vjeruju u duhove, paranormalno. Osporavanja slučajeva kojima se bave Ed i Lorraine zapravo je pucanj u srce za glavne protagoniste, direktan napad na istinu i vjerodostojnost poziva kojem su posvetili čitav život. Redatelj uspijeva približiti glavne likove, sagledati ih sa ljudske strane i filmu dodati elemente drame. No, ljubitelji filmskog straha nemojte brinuti; “Prizivanja 2” su horor film i redatelj tu činjenicu niti jednog trenutka nije zanemario.
Kao i u prvom filmu Wan strah i nelagadu postiže izvrsnim radom kamere i nizom detalja koji pojačavaju napetost. Škripanje vrata, igra svjetla i sjene, odrazi u ogledalu i upotreba glazbe samo su neki, ljubiteljima horora dobro poznati, elementi koje Wan koristi kako bi dodatno naglasio dramatiku trenutka, scena koje se odigravaju pred gledateljem. Prijetnju gledatelj češće naslućuje nego jasno vidi (izvrsna scena Edovog razgovora s opsjednutom djevočicom – ili je možda riječ o Billu ?; u prvom planu je Ed dok je pozadina zamagljena) što daje prostora za vlastitu interpretaciju i maštu. Prijetnja je stalna, ali niti jednog trenutka ne znamo kada će i gdje eskalirati.

 

Kamera je također moćno oružje u kreiranju napetosti, straha. Različitim kutevima snimanja redatelj plete mrežu napetosti oko likova i gledatelja uvlači u svijet paranormalnog.
Obzirom da je glavna žrtva opsjednutosti dijete teško je ne prisjetiti se jednog od najboljeg horora u povijesti filma. Da, pogodili ste riječ je o “Istjerivaču đavla”. Međutim, “Istjerivač đavla” tek je jedan od filmova koje možemo pronaći u Wanovom filmu. Način snimanja, izgled pojedinih scena u sjećanje prizivaju npr. “Projekt: Vještica iz Blaira”, “Poltergeist”.
Wan je vrlo dobro pogodio retro ugođaj (radnja filma odigrava se 1976 godine), a zanimljiv je i soundtrack filma na kojem se mogu naći Elvis Presley i The Clash. Glumačku ekipu ponovo vrlo dobra Vera Famiga, asistira joj Patrick Wilson a treba spomenuti i malenu Madison Wolfe u ulozi opsjednute Janet.
“Prizivanja 2” pametan je i intenzivan nastavak filma iz 2013 godine. Horor, koji u nekim dijelovima koketira s dramom dokaz je Wanove redateljske vještine. Nakon uspješne hororske karijere i akcijskog izleta (Brzi i žestoki 7) Wan kreće i u superjunačke vode. “Aquaman” stiže u kina 2018 godine….

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)