KAPETAN AMERIKA: GRAĐANSKI RAT

REDATELJI: Anthony i Joe Russo
GLAVNE ULOGE: Robert Downey Jr. , Chris Evans, Scarlett Johansson, Chadwick Boseman, Tom Holland, Daniel Bruhl, Don Cheadle, Paul Bettany
TRAJANJE: 146 minuta
NAZIV ORIGINALA: Captain America: Civil War

Drugi čin ovogodišnjih obračuna superjunaka stigao je u kina. Prije nekoliko mjeseci sukobili su se Batman i Superman, nastavlja se građanskim ratom između Osvetnika i završava apokalipsom X ljudi. “Kapetan Amerika: Građanski rat” jedan je od najočekivanijih filmova godine, traileri su mudro dozirali informacije o radnji i novim likovima (kratko, ali vrlo efektno pojavljivanje Spidermana). Obzirom na uspjeh “Ratnika zime” nije bilo potrebe za promjenom redateljskog dueta. Braća Russo prihvatili su ponudu, ne samo za “Građanski rat” nego i za dva iduća nastavka (Infinity War I i II koje ćemo gledati 2018 odnosno 2019 godine). “Kapetan Amerika: Građanski rat” veliki je, možda i najveći izazov otkada gledamo filmove u kojima glavni likovi dolaze iz Marvelovog svijeta. Razloga za to ima nekoliko. Naslov filma odnosno najave otkrivaju da dolazi do sukoba između Osvetnika, film sadrži veliki broj superjunaka i trebalo je dobro posložiti likove te uvesti nove, nimalo nevažne protagoniste (Black Panther, Spiderman). Naravno, ne treba zaboraviti i sjajne rezultate koje su prethodni filmovi o Osvetnicima ostvarili na svjetskim kino blagajnama. Braća Russo su uspjeli. S puno redateljskog nerva ponovo su snimili izvrstan film.

Početak filma vodi nas u Nigeriju. Ekipa predvođena Kapetanom Amerika ponovo je u akciji. Cilj je spriječiti teroristički napad kojeg predvodi Crossbones (Frank Grillo). Prijetnja je neutralizirana, ali žrtve nisu izbjegnute. U eksploziji koju je izazvala Scarlett Witch (Elisabeth Olsen) poginulo je 11 civila. Zbog incidenta 117 država traži promjene. Žele da se Kapetan Amerika i ostali članovi ekipe stave pod nadzor, zapovjedništvo Ujedinjenih naroda. Dio ekipe prihvaća plan, ali neki ne žele igrati prema novim pravilima….

Okidač za sukob u filmu braće Russo sličan je kao i kod Snydera u “Batman v Superman: Zora pravednika”. Odgovornost za kolateralne žrtve superjunačkih akcija preispituje se u oba filma. Iako superjunaci često spašavaju svijet (dakle veliki broj života) nevini i dalje stradavaju. Osim kolateralnih žrtava stradavanje nevinih izaziv strah i nepovjerenje prema namjerama i moćima superjunaka. Javlja se sumnja u dobre namjere, strah prema drugačijem, različitom (ovdje možemo osjetiti dodir X-Mana). Superiornost u odnosu na Snydera braća Russo, između ostalog, grade i na ispreplitanju naše stvarnosti i fiktivnog svijeta Osvetnika. Terorizam kao globalna prijetnja, superjunaci kao privatna, superiorna vojna jedinica, brod na kojem su zatočeni neki od glavnih protagonista (izgleda kao superjunački Guantanamo) neki su od detalja koje možemo pronaći u filmu, a koje imaju dodirnih točaka sa svijetom u kojem živimo. Na sličan način stvarnost i fikciju ispreplitao je i Nolan u trilogiji o Crnom vitezu. Ne, “Kapetan Amerika: Građanski rat” nije nolanovski mračan, ali namjere redatelja su jasne. Svijet superjunaka (kao i stvarnost koju živimo) znatno je kompleksniji od jednostavne podjele na dobre i loše, crno i bijelo.

 

Photo: Marvel

Film sadrži veliki broj likova. Redatelji su iskoristili svaku minutu filma tako da je svaki protagonist dobio svojih pet minuta slave. U prvom planu su, naravno, Iron Man i Kapetan Amerika te nova lica koja če uskoro dobiti vlastite filmove. Riječ je o Black Pantheru (Chadwick Boseman) i Spider-manu (Tom Holland). Redatelji ne uvodi nove likove stihijski, na silu. Razlog njihova pojavljivanja logičan je, objašnjen i potpuno se u uklapa događanja u filmu. Pojava Black Panthera i Spider-Mana izvrsna je najava za predstojeće projekte u kojima će Peter Parker i T’Challa biti glavni (super)junaci.
Odnos između Tonya Starka i Stevea Rogersa (predvodnici, vođe suprostavljenih strana) kompliciran je i znatno složeniji nego u prethodnim filmovima. Suočeni su s činjenicom da superjunačenje ponekad može postati breme i velika odgovornost. Stvari se toliko radikaliziraju da se pojavljuje tumačenje prema kojem su najveći krivci za nasilje i nedužne žrtve upravo superjunaci. Postali su izazov, “crvena krpa” za negativce bez obzira otkuda zločesti dečki dolaze. U danima kada pritisak javnosti raste a demoni prošlosti postaju sve snažniji zaštitnici i dojučerašnji prijatelji moraju pronaći put ka istini. Put koji sadrži neočekivana saznanja, obrata koji likove stavlja na iskušenja. Zanimljivo je gledati kako protagonisti mijenjaju strane, nesigurni u vlastite prosudbe. Ništa čudno; sukob u koji su uključeni kompliciran je i zahtjevan. I baš kada gledatelj pomisli da bi se stvari mogle riješiti pojave se novi detalji koji stvaraju još veće antagonizme….

Uz sve ozbiljne minute filma, probleme i dileme s kojima se bore protagonisti filma redatelji nisu zaboravili bitne detalje koji su važni za filmove o superjunacima. Humor i akcija. Za duhovite trenutke filma ponajviše je zadužen Spiderman. Tom Holland interpretira Spideya na pravi način. On je brbljavi, radoznali tinejdžer koji višak energije, spletom okolnosti, usmjerava u superjunačke pustolovine. Razigran i zabavan Spiderman u interpretaciji Toma Hollanda budi optimizam uoči pokretanja novog Spiderman serijala.
Akcijske scene “Građanskog rata” drugačije su od većine recentnih filmova o superjunacima. Obzirom da radnja filma ne nudi negativca koji prijeti uništenjem planeta (negativac postoji njegovi planovi su malo drugačiji tumači ga vrlo dobri Daniel Bruhl) nema destrukcije gradova i stambenih blokova. Akcija je većinom fokusirana na obračune između suprostavljenih skupina u kojima se podjednako koriste šake i moći, sposobnosti zbog kojih su superjunaci prepoznatljivi. Scene obračuna su dinamične, atraktivne, nabijene adrenalinom uz poneke, ne česte. trenutke (pre)nervozne kamere. Redatelji niti jednog trenutka ne dopuštaju da im akcijske scene “pojedu” film. Obračun superjunaka na aerodromu u Njemačkoj spada u najbolje akcijske minute koje su snimljene posljednjih godina. I to se ne odnosi samo na filmove o superjunacima.
“Marvel” je ponovo uspio, pomaknuo je granice filmova o superjunacima. Film s velikim brojem likova i puno događanja snimljen je pregledno i razumljivo i za gledatelje koji nemaju stripovsko predznanje o protagonistima filma. Ozbiljan i zabavan, duhovit i napet, atraktivan i emotivan “Kapetan Amerika: Građanski rat” dokaz je da su filmovi o superjunacima davno prestali biti zabava za mlađu publiku. Film braće Russo zaintrigirat će i zahtjevnije ljubitelje filma.

OCJENA : 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)