REDATELJ: Shane Black
GLAVNE ULOGE: Ryan Gosling, Russell Crowe, Matt Bomer, Angourie Rice, Keith David, Beau Knapp
TRAJANJE: 116 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Nice Guys 

 

“Ponekad, ali samo ponekad jednostavno…. Pobijediš” – Holland March

 

Godine 2005 američki filmaš Shane Black snimio je, prema vlastitom scenariju, redateljski prvijenac “Kiss, kiss, bang, bang”. Film je osvojio publiku i kritiku te je Blacku osigurao ulazak u svijet superjunaka. Osam godina nakon prvijenca redatelju je (pogađate ponovo prema vlastitom scenariju) povjerena treća priča serijala o Tonyju Starku/Iron Manu. Iako film nije doživio kritičarske hvalospjeve Black je opravdao povjerenje. “Iron Man 3” na svjetskim je kino blagajnama zaradio više od 1.2 milijarde dolara. Međutim, redateljski projekti tek su djelić Blackove filmografije. Najbolji posao Black je odradio kao scenarist akcijskog buddy klasika “Smrtonosno oružje” te filmova “Posljednji akcijski  junak” i “Prljavi igraju prljavo”. Black je u navedenim, scenarističkim projektima, između ostaloga, pokazao kako ima izvrstan osjećaj za stvaranje i nijansiranje odnosa između likova. Nakon izleta u superjunačke vode, Black se vratio buddy formuli uspjeha. “Dobri momci” su njegov novi redateljski projekt (scenarij je napisao zajedno sa malo poznatim Anthonyem Bagarozzijem) koji se od ovoga tjedna nalazi na programu domaćih kino dvorana….

Priča filma vraća nas u sedamdesete godine prošloga stoljeća. Mjesto radnje: Los Angeles. Holland March (Ryan Gosling) privatni je detektiv koji pamti i bolje dane. Slučajevi koje istražuje nisu vrhunac detektivskog posla, a privatno je u stalnoj borbi s maloljetnom kćerkicom Holly. Jednoga dana na Hollandova vrata zakuca Jackson Healey (Russell Crowe). Jackson je lokalni štemer koji brže udara nego što misli. Za dobar honorar spreman je natjerati svakoga da promijeni mišljenje. Snagom šake i boksera. Prvi susret nije dobro prošao za Hollanda, ali sudbina ih ponovo spaja. Jackson i Holland počinju zajedno kreću u potragu za nestalom Amelijom (Margaret Qualley). Amelija je kćerka jedne od najmoćnijih osoba u Los Angelesu i slučajni partneri dogovaraju veliki honorar za potragu. No vrlo brzo saznaju da je nestanak djevojke tek djelić zavjere koja vodi do visokih, najviših društvenih krugova….

 

Photo: Daniel McFadden/Warner Bros

Nakon kratkog odlaska u superjunački svijet, “Dobri momci” Blackeov je povratak na mjesto sreće i ponovni susret s vrstom filmova koje najbolje radi. Akcijskim “buddy” komedijama. Likovi Hollanda i Jacksona i njihova interakcija donijela je na veliko platno jedan od najboljih i najzabavnijih filmskih parova u ovom tisućljeću. Holland i Jackson naizgled su različiti (emotivni i elokventni Holland nasuprot nasilnom i konkretnom, manje pričljivom Jacksonu) no već od uvodnih minuta možemo prepoznati da su glavni protagonisti životni gubitnici. Stvari se mijenjaju kada počinju zajednički raditi na slučaju otmice. Pronalazak Amelije nije samo dobra poslovna ponuda nego i cilj nakon kojeg će se slučajni partneri ponovo osjećati živima, korisnim i zadovoljnim. Takvi trenuci nisu bili česti u životima glavnih protagonista filma.

Nadmudrivanja, međusobna podbadanja i ismijavanje svijeta koji ih okružuje glavna je (ali ne i jedina) snaga filma. Crowe i Gosling izvrsno funkcioniraju, nadopunjuju se i doista ih je zadovoljstvo gledati. Razlozi nadahnuća, raspoloženja glavnih glumaca svakako leži i u izvrsno napisanim likovima i dijalozima.

Photo: Daniel McFadden/Warner Bros

Nakon gledanja filma ostaje snažan dojam da je Black stvorio Hollanda i Jacksona upravo za Goslinga i Crowea. Jackson izgleda ostarjeli Bud White iz kriminalističkog remek djela “L.A. Povjerljivo” (Crowe nije jedina poveznica “Dobrih momaka” i “LA. Povjerljivo”). Godine su prošle, Bud odnosno Jackson je ostario, ali i dalje je brz na šakama i obaraču. Holland je suprotni pol, ne samo Jacksona nego i za jednu od najboljih uloga koje je do sada ostvario, “real hero” Drivera iz izvrsne “Vožnje” Nicolasa Windinga Refna. I dok je Driver bio šutljivi, organizirani i efikasni profesionalac koji je junački zaštitio majku i sina, Holland je malo drugačiji tip. Brbljavi istražitelj kaotičnog života baš i nije najspretniji u poslu kojim se bavi. Holland kao i njegov partner znaju da je nekada bolje taktički se povući nego izazivati sudbinu. Uz Jacksona i Hollanda film ima i treći element, mladu, ali za priču važnu Holly March. Ono što je za detektive Riggsa i Murthagha Leo Getz to je za Marcha i Healeya mlađahna Holly.

“Dobri momci” prije svega je akcijska komedija, ali ne samo akcijska komedija. Film sadrži veliki broj duhovitih, zabavnih scena i doista ne pamtim kada su se posjetioci u kino dvorani toliko smijali. Akcije ne nedostaje, isprva su to obračuni šakama a kako se priča razvija i stvari postaju napetije meci lete na sve strane. Međutim, fascinira način na koji redatelj mijenja ritam filma, priči daje dramatiku, likovima dodatnu dimenziju. U trenu film odlazi u trilerskom smjeru ili dobiva neočekivano snažan emotivan naboj. Redatelj je raspoložen i motiviran i sve zamisli vrlo uvjerljivo prenosi na film.

Film sjajno oslikava izgled i ugođaj koji su vladali Los Angelesom krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Grad se gušu u smogu (urnebesna scena s aktivistima), neonske, kičaste reklame otkrivaju da je pornografska industrija u ekspanziji. U takvo pomalo dekadentno okruženje Black je smjestio likove i radnju koja, kako minute filma odmiču, ima (za akcijsku komediju) prilično snažan politički podtekst. Zavjera koju protagonisti filma otkrivaju ozbiljna je i dolazi iz najviših političko-sudskih krugova. March i Healy dirnuli su u osinje gnijezdo….

“Dobri momci” savršen je i potreban odmak od većine recentnih kino filmova. Retro akcijska komedija s izvrsno napisanim dijalozima i likovima, duhovita i zabavna, lepršavo režirana te izvrsnim glumačkim ostvarenjima. Film vrijedan višestrukog gledanja koji će na kraju godine igrati zapaženu ulogu kod biranja najboljih kino filmova. Idealno filmsko osvježenje za vruće dane.

OCJENA: 9

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)