POSLUŠAJ ME, MARLON

REDATELJ: Steven Riley
GLAVNE ULOGE: Marlon Brando
TRAJANJE: 103 minute
NAZIV ORIGINALA: Listen to Me Marlon

“Moja duša je privatno mjesto.” – Marlon Brando

On je, prema mišljenju velikog broja ljubitelja filma, najveći glumac u povijesti sedme umjetnosti. On je buntovnik i seks simbol, karizmatičan i kontroverzan. Mafijaški kum, divljak i zavodnik. Buntovnik i ljubavnik. Slavu koju je stekao neponovljivim glumačkim izvedbama nikada nije želio; glumac je postao slučajno i teret medija teško je podnosio. On je SADu, američkom društvu u lice rekao da snove ne prodaje samo Hollywood. Snove, iluzije zapravo noćne more o američkoj prošlosti i sadašnjosti dio su američke svakodnevice koje kreiraju politika i mediji. Dominantan i nedodirljiv na filmu, osjećajan i emotivno izranjavan u privatnom životu, vječni izazov za novinare. On je Marlon Brando, a “Poslušaj me, Marlon” intrigantno je i do sada neviđeno putovanje kroz život glumačkog velikana.

Životni put Marlona Branda tematiziran je odnosno prikazan u knjigama, novinarskim istraživanjima i razgovorima s glumcem. Dokumentarni film redatelja Stevana Riley poseban je i potpuno drugačiji od svih dosadašnjih priča o Brandu. Riley je došao u posjed tajnih audio zapisa na kojima su zabilježena Brandova razmišljanja o životu i karijeri. Audio dnevnik Brando je vodio pedesetak godina, sadrži više od 300 sati materijala. Riley je, prema vlastitom priznanju. imao težak zadatak odabrati najzanimljivije dijelove za film. Odabrano, redatelj je kombinirao s isječcima iz filmova te glumčevim nastupima u javnosti. Tako je nastao dokumentarni film o glumcu u kojem je narator isti taj, danas pokojni, glumac. Doista nesvakidašnji komadić filmske povijesti.

 

Dokumentarac počinje futurističkim prikazom Brandovog lica koji, između ostalog, govori o propasti glumaca koje će u budućnosti zamijeniti digitalni likovi. Digitalni likovi sve su češća pojava na filmu i Kumovo proročanstvo se polako, ali sigurno ostvaruje. Riley gledatelja ne drži dugo u futurističkim nagađanjima; sljedeća scena nagovještava jednu od najvećih tragedija glumčevog života…
Nakon uvoda gledatelj ima priliku zaviriti u Brando svijet. Devedeset minuta filma dotiče se većine Brandovih najvažnijih životnih događanja. Brandovo traumatično djetinjstvo uvod je u veliku, možda i najveću glumačku karijeru u povijesti filma. Brandov status velike zvijezde, zavodnika i seks simbola “sukobljava” se s nezadovoljstvom, tragičnim događajima ispunjenog privatnog života. Brando je zavolio film u djetinjstvu, odlazak u kino bio je bijeg od teške svakodnevice. Glumac je postao neplanirano i duboko u sebi prezirao je Hollywood, lažni sjaj i dvoličnost, licemjerje koje je preplavilo tvornicu snova. Gluma je prema glumčevim riječima “laganje za novac” i Brando otvoreno priznaje kako je odradio posao u nekoliko loših filmova. Razlog? Novac. Sredstvo koje je Brandu pružalo slobodu. Bijeg od slave, novinara i javnosti.

 

“Poslušaj me, Brando” obrađuje veliki broj poznatih i manje poznatih detalja iz Brandovog života. Seksualna iskustva, odnos prema ocu, odbijanje autoriteta, priča o Brandovoj učiteljici glume, glumčev prezir prema načinu funkcioniranja filmske industrije, aktivizam odnosno osjetljivost prema američkim Indijancima, borba protiv rasizma, obiteljske tragedije…..Svi navedeni detalji (i još ponešto) na meniju su Rileyevog filma. Najimpresivniji i najzanimljiviji dijelovi filma su trenuci u kojima otkrivamo da je gluma (bez obzira koliko ju Brando ponekad prezirao) bila ne samo posao, zanimanje nego i način,smisao života. Linija između glumčeva privatnog i glumačkog života bila je tanka, ponekad je potpuno nestajala. Saznajemo kako je došlo do uloge u “Kumu”, kako je izgledalo snimanje filma “Na dokovima New Yorka”. Posebno su filmski vrijedni i emotivno snažni trenuci u kojima se prikazuje Brandov autobiografski pečat u “Posljednjem tangu u Parizu” te važna (ne samo glumačka) uloga u realizaciji “Apokalipse danas”. Da, znamo da je Brando glumačka pojava kakva se rijetko događa. Rileyev film glumačku genijalnost, ali i emotivnu osjetljivost,ranjivost secira do najsitnijih detalja.
“Poslušaj me, Brando” namijenjen je i ljubiteljima filma koji nisu oduševljeni likom i djelom Marlona Branda. Priča o filmu, glumi, filmskoj industriji, vremenu i okolnostima u kojem je glumac živio i radio. Iza smješka zavodnika i frajerske vanjštine skrivao se duboko osjećajan čovjek koji se teško nosio s bremenom slave i nepravdom u društvu u kojem je živio. Priča je to o istinskom velikanu, jednoj od najvažnijih filmskih figura u povijesti. Ne vjerujete? Pronađite Brandovu filmografiju i krenite s gledanjem…..

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)