LOVAC I LEDENA KRALJICA

REDATELJ: Cedric Nicolas-Troyan
GLAVNE ULOGE: Jessica Chastain, Charlize Theron, Chris Hemsworth, Emily Blunt, Nick Frost
TRAJANJE: 115 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Huntsman: Winter’s War

“Ljubav je laž” – Freya

Godine 2012 izašlo je posljednje filmsko poglavlje komercijalno super uspješne “Sumrak” sage. Serijal je u svjetskim kinima zaradio  više od 2.7 milijarde dolara i postavio (loš) trend u kojem se posljednja knjiga trilogije dijeli na dva filma. Razlog je, naravno, zarada na kino blagajnama. Na valu ogromne popularnosti Belle Swan, glavne junakinje “Sumraka”, Kristen Stewart dobila je i prihvatila ponudu da postane nova, modernizirana Snjeguljica. Uz Kristen Stewart u filmu su pristali nastupili i Chris Hemsworth te Charlize Theron. U projekt je uloženo više od 170 milijuna dolara. “Snjeguljica i lovac” izgledali su kao sigurna oklada za jedan od najgledanijih filmova godina. Međutim, film nije natjerao publiku u kina, emotivno snažnija i emancipiranija Snjegulica zaradila je u svjetskoj distribuciji nešto manje od 400 milijuna dolara. Premalo obzirom na očekivanja. No bez obzira na skromne rezultate, realiziran je i nastavak. Zapravo “Lovac i ledena kraljica” je kombinacija prequela i sequela, nastavka i prednastavka. Bez Kristen Stewart, ali sa Emily Blunt i Jessicom Chastain u glavnim ulogama….

 

Početak filma donosi saznanje da Ravenna (Charlize Theron) ima sestru. Freya (Emily Blunt) nije poput sestre, ne bavi se magijom, nije kraljica. Stvari se mijenjaju kada se Freya razočara u ljubav i doživi tragediju. Odlazi od Ravenne i postaje ledena kraljica. U svoje kraljevstvo dovodi djecu koja postaju njeni štićenici. Prolaze obuku i kad odrastu postaju ratnici. Čuvari krune. Jedini uvjet koji moraju ispuniti je da zaborave na roditelje i ljubav. Mogu sve , ali kraljica ne tolerira zaljubljivanje. I kako to često u bajkama biva dogodila se ljubav. Kraljičini najsposobniji ratnici Eric (Chris Hemsworth) i Sara (Jessica Chastain) ne mogu sakriti osjećaje. Freya će učiniti sve da razdvoji izdajnike….
Nakon što Freya preživi tragediju, životno razočaranje pretvara se u bezosjećajnu i, kako nam naslov filma kaže, ledenu kraljicu. Jednako bezosjećajno, mehanički s izostankom empatije prema likovima redatelj je realizirao film. Iako je “Lovac i ledena kraljica” uspio spojiti Charlize Theron, Jessicu Chastain i Emily Blunt (vjerojatno će proći puno vremena da se pojavi film u kojem ćemo ih ponovo gledati zajedno) Nicolas-Troyan u niti jednom trenutku nije na pravi način uspio iskoristiti vrijednost glavnih glumica. U redu, Charlize Theron je prisutna u malo minuta filma (iako njena uloga nije zanemariva), ali Emily Blunt i posebno Jessica Chastain neiskorištene su i nastup u filmu potpuno je nebitni dio njihovih filmografija.

 

Freya, odnosno Emily Blunt, ugušena je u CGI bjelini. Ona je bila dobra pa je postala zla, ali možda je u njoj ostalo ponešto dobroga. Možda i nije. U ono malo minuta u kojima se pojavljuje u filmu Ravenna se terminatorski p deformira i transformira – najviše treba žaliti za Sarom koju tumači nikada ljepša Jessica Chastain.
Posljednjih godina nastavci poznatih serijala dobili su jake ženske likove (Furiousa iz “Pobješnjelog Maxa”, Rey iz “Sila se budi”….) i tim tragom krenuo je i redatelj “Lovca i ledene kraljice”. Najvažnija između tri ženske figure filma trebala je biti Sara, opasno privlačna ratnica. Potencijal lika vidljiv je u uvodu filma kada je Sara prikazana kao opaka fajterica. Međutim, čudnovatim scenarističkim rješenjem (amnezija koju je izazvala Freya) gubi se snaga lika i, što je za film jednako važno, kemija između Erica i Sare slabi i prilično je neuvjerljiva. Ljubavna priča koja bi trebala nositi film postaje blijeda, neemotivna. Šteta, ponajviše zbog Jessice Chastain.
Posvete i podsjećanje na “Gospodara prstenova” i “Igru prijestolja” vidljivi su i kroz likove patuljastih Ericovih pomogača. Nažalost i likovi koji bi trebali filmu donijeti relaksaciju i duhovitost prilično su nezanimljivi i sterilni.
Scenarij filma nategnut je do pucanja. “Lovac i ledena kraljica” ima premalo događanja, radnje za trajanje od gotovo dva sata.
Iako je “Lovac i ledena kraljica” okupio jaku žensku glumačku postavu riječ o jedva gledljivom kino doživljaju. Hladan, predvidljiv i neuzbudljiv projekt koji,vjerojatno, neće dobiti nastavak.

OCJENA: 4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)