REDATELJ: J.Blakeson
GLAVNE ULOGE: Chloe Grace-Moretz, Gabriela Lopez, Liev Schreiber, Maria Bello, Ron Livingston
TRAJANJE: 112 minuta
NAZIV ORIGINALA: The 5th Wave 

 

“Zašto jednostavno ne završe s nama ?” – Cassie Sullivan

 

Cassie Sullivan (Chloe Grace- Moretz) živi normalan, tinejdžerski život. Znate ono, školski problemi i “problemi”, zaljubljenost u dečka koji je, čini se, ne primjećuje itd, itd. Jednoga dana u vrijeme nogometnog treninga (europskog nogometa, ne američkog) život mlade Cassie i čitavog čovječanstva zauvijek se promijenio. Stigli su oni. Vanzemaljci. Zaustavili su svemirske brodove iznad nas i čekaju. Nekoliko dana nakon dolaska “Drugi” pokazuju svoje namjera. Elektromagnetskim udarom onesposobljavaju strojeve, nestaje struje. No to je tek prvi od pet valova kojim “Drugi” žele zagospodariti planetom….

Puno je konfuzije i nejasnoća oko prikazivanja “Petog vala”, filmske ekranizacije istoimenog “young-adult” književnog predloška. Film je dugo vremena najavljivan u multiplexima najvećeg domaćeg kino prikazivača da bi uoči premijere najava i promidžbeni materijal netragom nestali. Film je na kraju prikazan samo u Cineplexxu (koji je nedavno zatvorio jedan od svojih kino centara). “Peti val” nije dugo živio u kino dvoranama, vrlo brzo je ostao bez termina prikazivanja. Slabe rezultate film je ostvario i na kino blagajnama u SADu (tek nešto više od dvadesetak milijuna dolara, budžet filma oko 40 milijuna). Dojam je da su ljubitelji filma, nakon “Igara gladi”,”Različite” i “Davatelja”. umorni i zasićeni “young adult” SF projektima.

Početak točnije uvodnih dvadesetak minuta budi nadu da će redatelj J Blakeson odvesti film u suprotnom smjeru od dosadašnjih, recentnih tinejdžerskih SF iskustava. Način na koji Drugi žele ovladati planetom i riješiti se nas, Prvih stanovnika Zemlje zanimljiva je iz pozicije naše svakodnevice. Neki od valova simboliziraju ljudsku autodestruktivnost prema okolini i vlastitoj vrsti. U cijeloj toj destrukciji i stradanju nazire se dolazak mlade, u teškim okolnostima stvorene ratnice budućnosti u liku Cassie Sullivan. “Peti val” održava nadu u drugačiji projekt otprilike dvadesetak minuta. Kako film odmiče tako se i priča odnosno likovi slažu prema prepoznatljivom, već viđenom, scenariju. Cassie postaje sve manje odlučnija a sve više ranjivija i emotivnija, postavlja se mogućnost ljubavnog trokuta (moguće i četverokuta) i kako se bliži kraj filma postaje jasno da je “Peti val” tek uvod u eventualne nastavke. Mnoga pitanja ostaju neodgovorena, gledatelj tek može nagađati o odnosima među pojedinim likovima…. Najslabiji dio priče je transformacija Cassie od odlučne, hrabre za vođu stvorene mlade djevojke (Cassie na početku filma) u zavisnu “jednu od” preživjelih mlađih predstavnica ljudske vrste (takvo izgleda Cassiena sudbina u finalu filma).

“Peti val” sadrži detalje koji otkrivaju Blakesonove redateljske uzore. Dolazak “Drugih” te scene destrukcije i uništavanja kod aktiviranja valova podsjećaju na Rolanda Emmericha (“Dan poslije sutra”, “Dan nezavisnosti”, “2012”). Blakeson nije zaboravio ni starog majstora Johna Carpentera. Ljubitelji kultnog redatelja brzo će pronaći karpenterovske detalje filma. Posvetu je dobio i Tim Burton…..

S obzirom na to da je projekt trebao usmjeriti u očekivanom, već viđenom smjeru redatelj nije gubio vrijeme na potencijalno provokativan podtekst (militarizacija najmlađih članova društva). Provokativnost je izbjegnuta i kod ljubavno-romantičnih minuta filma. Mlađahni junaci bez problema i vidljivih trauma i emotivnih napora preživjet će vanzemaljske napade, gubitak članova obitelji, prijatelja. Međutim, kada Cassie ugleda “mješanca” Evana i njegov torzo dok se kupa u rijeci ona posramljeno skreće pogled i skriva se iza drveta. Izljevi nježnosti ostat će tek na nevinim poljupcima koji izgledaju kao da gledamo tinejdžersku romantičnu komediju. Ne, ne očekuje se od “Petog vala” da bude ispunjen erotskim scenama, ali romantični trenuci filma izgledaju kao da je u tijeku maturska večera a ne rat za opstanak čovječanstva. Tinejdžeri “Petog vala” uspješno se nose s apokalipsom, ali kada su u pitanju osjećaji….Onda postaju, gle čuda, tinejdžeri…

Chloe Grace-Moretz zasigurno je jedna od najtalentiranijih mladih glumica Hollywooda. Glumica čija je karijera eksplodirala 2010 godine interpretacijom Hit-Girl u filmu “Kick- Ass” nanizala je (tek joj je 19 godina) pedesetak uloga u filmovima i tv serijama. Teško se oteti dojmu da ova glumica-tinejdžerica (pre)često bira projekte koji vrijede manje od njene glumačke vrijednosti. Uloge u filmovima “Carrie”, “Ako ostanem” i “Peti val” vrijede manje od interpretacije glavne junakinje. Glumica je u navedenim filmovima odradila dobar posao, ali filmovi baš i nisu za dugo pamćenje. U redu, Grace- Moretz je mlada glumica i želi nastupiti u što više različitih projekata ali….

“Peti val” vjerojatno neće doživjeti nastavak. Razlog neuspjeh filma leži u činjenici da, većim dijelom, ne nudi ništa novo i originalno nego reciklira ideje iz recentnih, tematski sličnih projekata.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)