REDATELJ: Brian Helgeland
GLAVNE ULOGE: Tom Hardy, Emily Browning, Christopher Eccleston, Joshua Hill, David Thewils, Chazz Palminteri
TRAJANJE: 132 minute
NAZIV ORIGINALA: Legend

Godina 2015 donijela je u kina čak četiri filma u kojima nastupa Tom Hardy. Glumac je uspješno uskrsnuo Maxa u “Divljoj cesti”, “Povratnik” mu je donio prvu nominaciju za “Oscara”. No, nije 2015 idealna godina Hardyeve filmografije. “Dijete 44” jedno je od najvećih kino razočaranja prošle godine. Hardy i ostali članovi glumačke ekipe (Gary Oldman, Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Vincent Cassell…) naoružani napadno iritantnim ruskim akcentom ostali su izgubljeni u slabašnom prikazu lova na serijskog ubojicu u Staljinovoj Rusiji. Najveći glumački izazov Hardyu bio je nastup u “Legendi” redatelja i scenarista Briana Helgelanda (dobitnik Oscara za scenarij kriminalističkog remek djela “L.A. Povjerljivo”). Inspiraciju za film Helgeland je pronašao u književnom predlošku Johna Pearsona koji govori o braći Kray najžešćim kriminalcima u povijesti Velike Britanije. Hardy je prihvatio izazov dvostruke uloge i ponovo se (nakon Bronsona i Franka Bonduranta) našao na krivoj strani zakona.

 

Priča filma vraća nas u šezdesete godine prošloga stoljeća. Upoznajemo braću blizance Rona i Reggieja Kraya (Tom Hardy). Godine su to kada glazbom vladaju Beatlesi a svijet podzemlja nastoje pokoriti braća Kray. Izgledom slični blizanci karakterom i psihološkim profilom prilično su različiti. Ronnie je jedan od onih kriminalaca koji drži do mišljenja ljudi koji ne pripadaju kriminalnom svijetu. Šarmantan i pristupačan, iskusan i racionalan u uličnim nadmudrivanjima vješto skriva svoju agresivnost i spremnost da se na svaki način obračuna s konkurencijom i neposlušnicima u vlastitim redovima. Reggie je suprotnost; psihički bolesnik kojega jedino lijekovi drže koliko-toliko pribranim. No ponekad zaboravlja popiti tablete i tada se Reggie pretvara u nepredvidljivog, brutalnog nasilnika. Reggie tada postaje smrtna opasnost za okolinu, ali i za kriminalni imperij koji gradi zajedno s bratom….
“Legenda” je tijekom snimanja i reklamne kampanje najavljivanja kao “britanski gangsterski ep”.  Film je predstavljen i kao “britanski Kum”. Normalno je dizati tenzije prije premijere, pokušati zainteresirati gledatelje, ali daleko je “Legenda” od “Kuma”. Zapravo “Legenda” ne spada niti u vrh gangsterskog filma, riječ je tek o gledljivoj ekranizaciji književnog predloška.

 

“Legenda” je više ljubavna priča nego kriminalistički, gangsterski film. U redu, svaki značajniji film o kriminalcima sadrži ljubavnu priču, ali u slučaju “Legende” ona je potrošila previše minuta i smanjila prostor za detaljniji prikaz uspona i pada braće Kray. Romansa između Frances (Emily Browning) i Rona je, obzirom na okolnosti, unaprijed osuđena na propast. Ljubavna priča u kojoj su protagonisti dobra djevojka iz susjedstva i, kako legenda kaže, jedan od dvojice najpoznatijih kriminalaca Londona u prošlom stoljeću ne nudi ništa novo i originalno. Riječ je o već viđenoj “zabranjenoj”, na kraju i nesretno-tragičnoj ljubavnoj priči.
Filmski prikaz braće Kray odnosno rekonstrukcija njihovih kriminalnih karijera često pati od nedorečenosti i površnosti. Obzirom da braći Kray tepaju da su najveći, najpoznatiji kriminalci u povijesti Engleske gledatelj saznaje vrlo malo o njihovoj djelatnosti. Znamo da su bili vlasnici restorana, bavili se reketarenjem i pružanjem “zaštite”. Dovoljno za najpoznatije i najmoćnije kriminalne figure Velike Britanije? Prosudite sami. Tek dolaskom mafijaša iz Amerike (izgleda da su mafijaši naučili braću kako se u tišini zarađuje veliki novac) koji žele od Londona stvoriti europski Las Vegas gledatelj saznaje nešto više o načinu zarade braće Kray. Međutim to se događa kada su Ronnie i Reggie postali gospodari Londona.

 

Nakon gledanja filma teško je odgonetnuti jesu li braća Kray bili ulični razbijači ili mudriji, sofisticirani kriminalci. Zaključak koji se provlači kaže da su bili i jedno i drugo. Obzirom na ludilo Reggieja Kraya njihovo carstvo je prilično dugo trajalo. Nevjerojatne su kriminalne vratolomije kojima je Reggie izazivao sudbinu i riskirao propast carstva Krayovih. A samo je trebalo redovito uzimati lijekove…
Reggie i Ronnie većim su dijelom fima suprotnost, svojevrsni gangsterski yin i yang. Kako se film bliži kraju tako razlike postaju sve slabije (čemu doprinosi i sudbina lijepe Frances) i gotovo nestaju u finalu filma. Tko se kriminala laća, od kriminala će i poginuti.
Zahtjevna, dvostruka uloga Toma Hardya rezultirala je polovičnim uspjehom. U ulozi Rona Hardy funkcionira vrlo dobro. Ležeran i uvjerljiv. Reggie je zahtjevniji lik što je rezultiralo Hardyevim preglumljivanjem. U pojedinim trenucima Reggie izgleda karikaturalno ponajviše zbog želje glumca da Reggieja odmakne što više od Rona. Neočekivano obzirom da Hardy u filmografiji ima izvrsne interpretacije negativaca (Bronson naprimjer).
Filmska priča o braći Kray daleko je od legendarne. Gledljiv film koji će zadovoljiti ljubitelje Toma Hardya. Nažalost, “Legenda” ne nudi puno više od toga.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)