TAJNA U NJIHOVIM OČIMA

REDATELJ: Billy Ray
GLAVNE ULOGE: Julia Roberts, Nicole Kidman, Chiwetel Ejiofor, Alfred Molina, Dean Norris, Michael Kelly, Joe Cole
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Secret in Their Eyes

Na dodjeli Oscara 2010 u konkurenciji najboljeg stranoga filma pobijedio je argentinski kandidat “Tajna u njihovim očima” redatelja Juana Josea Campanelle. Pobjeda argentinskog filma bio je iznenađenje, uoči izbora glavni favorit bio je Micahel Haneke i njegova “Vrpca”. No ovoga puta članovi akademije napravili su pravi izbor. Campanellin film izvrsno spaja elemente trilera i drame, napetost i emocije te diskretno ali jasno podcrtava političko-društvene uvjete u Argentini. Treba spomenuti i izvrsne glumačke izvedbe Soledad Villamill, Ricarda Darina i Guillerma Francella.
Obzirom na hollywoodske trendove bilo je pitanje vremena kada će film dobiti američku verziju. Iako iza filma nije stala niti jedna major kompanija projekt je okupio respektabilnu ekipu. Režiju i scenarij potpisao je Billy Ray (režirao “Pukotinu”, radio na scenariju filmova “Igre gladi” i “Kapetan Phillips”), glumačku ekipu predvode Nicole Kidman, Julia Roberts i Chiwetel Ejiofor. Poznata ekipa nije uspjela; najvažniji, vjerojatno i jedini razlog za gledanje filma je dokaz koliko je argentinski original superioran američkoj obradi.

 

FBI istražitelj Ray (Chiwetel Ejiofor) vraća se slučaju od prije 13 godina. Dolazi posjetiti ekipu s kojom je radio kako bi im predočio nove dokaze u vezi brutalnog ubojstva mlade Carolyn (Zoe Graham). Ubojstvo mlade djevojke nikada nije rasvijetljeno i Ray je uvjeren da je pronašao krivca. Za njegova saznanja posebno je zainteresirana bivša kolegica Jess (Julia Roberts) majka ubijene djevojke…
Raditi remake i(li) obradu filma nije ništa novo. Poznatiji i uspješniji filmaši od Billy Raya su posuđivali ideje za filmove, dodavali im svoja, nova scenristička rješenja ili ih potpuno kopirali. Billy Ray je film potpuno prilagodio američkoj kino publici. Ono što je nevjerojatno jest činjenica da je redatelj posjeduje nepogrešiv instinkt za promjenom stvari koje su izvrsno funkcionirale u originalu. Ideja o žrtvi kćerka agentice FBI nije uopće loša, stvara određeni odmak od originala ali je površno i nedovoljno obrađena. U američkoj verziji ne postoji lik poput Pabla Sandovala koji je potresnoj priči dao i poneki duhoviti trenutak. Finale filma je izmijenjeno, ne nudi nadu nego osvetu “oko za oko, zub za zub”.

 

Argentinski film spojio je na vrlo uvjerljiv i emotivan način ljubavnu priču, kriminalističku istragu i političko-povijesni trenutak u kojem se slučaj odigrao. Redatelj Campanella nije gnjavio s prevelikim politiziranjem, tek oko 80 minute filma diskretno ali vrlo jasno je nagovijestio da priča ima političku pozadinu koja je usmjerila sudbine likova. Billy Ray ne uspijeva napraviti slojevit film. Ljubavna priča, kemija između likova (to se prije svega odnosi na Raya i Claire koju tumači Nicole Kidman) gotovo da i ne postoji, kriminalistička istraga i političko-obvještajni kontekst priče nisu usklađeni. Ostaje dojam nepovezanosti navedenih detalja radnje koju potencira preveliki broj flashbackova. Gledatelj se vrlo lako može izgubiti u vremenskom neredu. Redatelju je važnije histerično i nametljivo spominjanje 9/11 i novih terorističkih prijetnji nego oblikovanje likova i stvaranja odnosa između protagonista. Da, politička previranja u Argentini sedamdesetih godina prošloga stoljeća zamijenio je strah od terorizma.

 

“Tajna u njihovim očima” je prvi film koji je spojio Nicole Kidman i Juliju Roberts. Važne hollywoodske figure uklopile su se u dojam o filmu. Nicole Kidman izgleda prilično nezainteresirano dok je Julia Roberts ponešto i odglumila (očekivano obzirom na lik koji tumači) ali i dosta toga preglumila. Chiwetel Ejiofor izgleda previše nervozno da bi gledatelja uvjerio u snagu lika kojega tumači.
“Tajna u njihovim očima” još je jedan u nizu nepotrebnih i neuspjelih remakeova. Film koji nema emociju, slojevitost i snagu argentinskog originala.

OCJENA: 5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)