OKLADA STOLJEĆA

REDATELJ: Adam McKay
GLAVNE ULOGE: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Hunter Burke, Selena Gomez, Margot Robbie
TRAJANJE: 130 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Big Short

“Ovo je kraj kapitalizma, povratak u srednji vijek”

Nominacije za ovogodišnju dodjelu Oscara su objavljene. Rasprave su u toku, tko je od nominiranih precijenjen, tko je nominaciju zaslužio a tko je neopravdano izostavljen. Prognoze odnosno predviđanja budućih dobitnika svakodnevna su tema filmofilskih razgovora. Kako god se priča završila i ovogodišnje nominacije potvrđuju da članovi američke Akademije filmske umjetnosti vole filmove temeljene na istinitim događajima. Od osam nominiranih u kategoriji najboljeg filma polovica ih je inspirirano stvarnim događajima. Na popisu se nalaze “Povratnik”, film s najviše nominacija, hladnoratovski triler/drama “Most špijuna” i drama “Spotlight”. Četvrti film opisuje događaje iz nedavne prošlosti čije posljedice smo, direktno ili indirektno, osjetili i na ovim prostorima. Riječ o “Okladi stoljeća” novom filmu redatelja Adama McKaya.

“Oklada stoljeća” (temeljena na istoimenoj knjizi Michaela Lewisa autora književnog predloška za film “Igra pobjednika” iz 2011 godine) priča je o nekoliko čudaka i autsajdera koji su predvidjeli početak velike ekonomske krize 2008 godine. Uvodne minute filma prikazuju nam bankarstvo sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Bankari su tada bili anonimni birokrati, nepoznati i nezanimljivi, važni samo klijentima. Desetljećima kasnije, enormno bogaćenje i sve veće financijske transakcije, dakle i moć, izmijenili su živote nekih financijskih stručnjaka. Postaju rock zvijezde; seks, droga i obveznice, dionice, ugovori. Iako režijskim rješenjima, crnohumornim situacijama “Oklada stoljeća” više podsjeća na “Vuk s Wall Streeta” (da, i Margot Robbie je ovdje)  nego na “Crni ponedjeljak” (Margin Call) glavni protagonisti filma ne podsjećaju na Jordana Belforta niti na hladne financijske egzekutore u “Crnom ponedjeljku”. Dojam je da je redatelj želio prikazati da u svijetu financija postoje drugačiji, normalniji ljudi. McKayeve financijaše muče traume iz prošlosti, neki od njih pokazuju i određenu empatiju prema građanima koji će postati žrtve krize. Međutim, simpatije prema glavnim junacima filma pomalo blijede tijekom gledanja filma. Ekipa se nije pretjerano trudila alarmirati javnost (iako se na kraju filma spominje da su pokušaji navodno postojali) a i predviđanja o krizi su im donijela lijepu zaradu. Za razliku od 8 milijuna sunarodnjaka koji su ostali bez posla i oko 6 milijuna Amerikanaca koji su pogođeni krizom ostali bez domova….

Gledanje filma zahtijeva strpljenje i koncentraciju. Redatelj je vrlo detaljno prikazao funkcioniranje i razloge kraha, rušenje sustava hipotekarnih kredita. Bez obzira na objašnjenja u filmu teško je u prvom gledanju pohvatati sve detalje. Osim ako ekonomija i bankarstvo nije Vaša specijalnost.

U pojedinim dijelovima filma redatelj pomalo iritira rješenjima. Film sadrži određene detalje koji su potpuno nevažni, ali odvlače gledateljevu pažnju s komplicirane radnje.
“Oklada stoljeća” razotkriva nam stvari za koje znamo. Mali broj ljudi kontrolira i mešetari s ogromnim sredstvima, njihove zarade su enormne a kada i dođe do krize oni ne plaćaju, nisu krivci. Krivi su kako i redatelj naglašava “manjine i siromašni”. Porezni obveznici. Poznata priča, možda bi “Oklada stoljeća” ostavila snažniji dojam da je snimljena nekoliko godina ranije.

Najveća snaga filma su izvrsne glumačke izvedbe. Christian Bale briljira u ulozi Michela Burrya i potpuno je zasluženo nominiran za Oscara. Bale je spreman odgovoriti na svaki glumački izazov. Bez obzira na strašnu konkurenciju u kategoriji najboljeg sporednog glumca, mjesta je moralo biti za Stevea Carella. Glumac je ponovo u izvrsnoj formi (kao i prošle godine u “Foxcatcheru”) i nadajmo se da će u budućnosti više glumiti u ozbiljnim projektima. Brad Pitt siguran, rutinski odradio svoju dionicu.

“Oklada stoljeća” nudi detaljan i drugačiji prikaz početka pucanja hipotekarnog balona. Radnja prati skupinu financijaša koji su predvidjeli krizu i na pravoj okladi zaradili. Film koji ne pokušava previše šokirati i provocirati već u cijelu priču nastoji unijeti dozu (crnog) humora. No poslije gledanja ostaje tek kiseli smiješak. I gorak okus u ustima.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)