MRSKA OSMORKA

REDATELJ: Quentin Tarantino
GLAVNE ULOGE: Samuel L. Jackson, Tim Roth, Bruce Dern, Michael Madsen, Kurt Russell, Demian Bichir, James Parks, Channing Tatum, Jennifer Jason Leigh
TRAJANJE: 165 minuta
ORIGINALNI NAZIV: The Hateful Eight

 

Uvijek kada Quentin Tarantino uzme kameru u ruke dosada nestaje. Filmaš koji izaziva medijsku pažnju čak i kada nije riječ o njegovim filmovima imao je pune ruke posla tijekom snimanja i reklamne kampanje “Mrske osmorke”. Scenarij filma (written by QT) pojavio se tijekom snimanja na internetu te su ljubitelji filmova mogli saznati priču filma. Nakon toga Tarantino je došao u fokus kada se pojavio na demonstracijama protiv policijske brutalnosti. Na prosvjedu je  “ubojice nazvao ubojicama” što je od strane policije protumačeno kao generaliziranje svih pripadnika onih koji služe i štite. Ubrzo je stigao odgovor u kojem su policijski službenici pozvali na bojkot filma i najavili su redatelju iznenađenje uoči premijere. Od iznenađenja nije bilo ništa, policijski službenici odustali su od bilo kakve aktivnosti ne želeći davati dodatni publicitet Tarantinu. Redatelj zatim dobio zvijezdu na hollywoodskoj stazi slavnih da bi uoči premijere “Mrske osmorke” ušao u sukob s “Disneyem” koji je posredno izbacio film iz kina u kojem je redatelj želio održati prve projekcije. Tarantino ostavlja dojam beskompromisnog ponekad i arogantnog čovjeka koji je spreman iznijeti stavove bez obzira na posljedice. No bez obzira na reputaciju redatelj shvaća važnost medija i zna da je svaka reklama dobra reklama. Takav slučaj bio je prije premijere “Mrske osmorke”…..

 

Photo: The Weinstein Company

“Mrska osmorka” vodi nas u Wyoming desetak godina nakon Građanskog rata. Zimsko je vrijeme, približava se oluja i John Ruth (Kurt Russell) sa suputnicom Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) žuri u gradić imenom Red Rock. John i Daisy nisu ljubavni par ili prijatelji; oni su lovac i lovina. John je lovac na ucjene a Daisy se traži živa ili mrtva. Samo treba stići do Red Rocka i podignuti nagradu. Tijekom vožnje pridružuju im se Marquis Waren (Samuel L. Jackson) bivši časnik Unije danas (također lovac na glave) i  Chris Mannix (Walton Goggins) koji tvrdi da je novi šerif Red Rocka. Oluja postaje sve jača i ozbiljnija te kočija mora stati prije Red Rocka. Putnici odlučuje prenoćiti u lokalnoj “kući na putu” zvanoj Minnie’s Habersdashary. Putnici iz kočije nisu jedini koji su potražili sklonište u seoskoj krčmi. Tamo se već nalazi nekoliko gostiju. Dolaskom lovca i lovine napetost raste, počinje krvava igra živaca u kojoj ništa nije onako kako se čini na prvi pogled….

Osmi film Quentina Tarantina sadrži sve ono zbog čega je redatelj postao i ostao jedan od najpopularnijih filmaša današnjice. Ubojito zabavni dijalozi, nasilje, briljantne glumačke izvedbe, podjela filma na poglavlja, posvete (ili krađe ovisi kakvo je gledateljevo mišljenje o Tarantinovoj filmografiji) filmovima iz prošlosti, vrlo dobar soundtrack (kako bi sve bilo u stilu vesterna slušamo glazbu koju je skladao Ennio Morricone), poigravanje sa žanrovima…. Sve je tu uz dodatak da je autor dodao poneki novitet. “Mrska osmorka” reciklira detalje iz prethodnih filmova QT-a. Monolozi Samuel L. Jacksona jednako su snažni i zabavni kao i prije dvadesetak godina kada je citirao Bibliju u “Paklenom šundu”, Kurt Russell odnosi se prema ženama na način kako je to radio Mike u “Otporan na metke”…. Detalji su to koji pokazuju da Tarantino želi zabaviti gledatelje (ali i ekipu filma) na provjeren, dokazano uspješan način.

“Mrska osmorka” vizualno je raskošan film. Iako film, obzirom na trajanje filma, sadrži malo scena snimljenih u eksterijeru one prikazuju predivne, snijegom prekrivene krajolike. Snježna oluja koja je sve bliže putnicima u kočiji pojačava napetost i uvod je u događanja u krčmi na putu…

 

Photo: The Weinstein Company

Krajem prošle godine “Hollywood Reporter” ugostio je jaku redateljsku postavu. Innaritu, Russell, Boyle, Ridley Scott, Tom Hooper i QT razgovarali su o novim projektima i aktualnom stanju u kinematografiji. Tarantino je, između ostalog, progovorio nekoliko rečenica o budućnosti svoje karijere. Redatelj je napomenuo da misli snimiti 10 filmova u karijeri te da je zainteresiran za rad odnosno režiju kazališnih predstava (da, u planu je i kazališna “Mrska osmorka”). Doista, novi film Quentina Tarantina izgleda kao zagrijavanje za kazališne izazove. Gotovo dvije trećine filma događaju se u jednoj prostoriji tijekom kojih gledamo razgovore i priče toliko koje samo Tarantino može napisati (npr. anegdota o pismu Abrahama Lincolna). Redatelj se poigrava žanrovima; film počinje kao pravi, punokrvni vestern no dolaskom u krčmu pretvara se u kriminalističku priču koja podsjeća na rekonstrukciju slučajeva Herculea Poirota. Znate ono, kada na kraju priče slavni detektiv pozove protagoniste u prostoriju i rekonstruira slučaj te pronađe krivca. Epilog priče malo je drugačiji (čitaj krvaviji) nego kod Agathe Christie.

Bez obzira na hermetičnost i klaustrofobičnost radnje “Mrska osmorka” ne pati od prevelike neujednačenosti. U redu, film traje (pre)dugih 170 minuta, ali redatelj većinu vremena uspijeva održati intenzitet i pažnju gledatelja. Dijalozi i monolozi, ta najjača karika Tarantinove filmografije, nisu samo zabavni i duhoviti nego se bave i ozbiljnim temama. Čitavim trajanjem filma tematizira se rasizam, spominje se ratna prošlost i preispituje se ratne traume a redatelj pomalo provocira feministkinje odnosom prema glavnom ženskom liku.

Redateljeva sposobnost da dobije najbolje od glumaca potvrđuje se i u ovom filmu. “Mrska osmorka” kombinacija je provjerenih redateljevih kadrova i, za Tarantinove filmove, novih lica. Samuel L. Jackson je maestralan, ponovo pokazuje kako se odlično osjeća kada je QT iza kamere. Kurt Russell u ulozi lovca na ucjene ostvario je jednu od najboljih uloga u karijeri. Tim Roth i Michael Madsen dobri, ali ne na razini spomenutog dvojca. Nova lica predvodi Jennifer Jason Leigh kojoj bi uloga Daisy Domergue mogla revitalizirati karijeru i(li) donijeti nove angažmane. Nešto slično kao što se dogodilo Travolti poslije “Paklenog šunda” ili Waltzu nakon “Nemilosrdnih gadova”.

Iako ne pripada najboljim ostvarenjima u filmografiji Quentina Tarantina, “Mrska osmorka” je superiorna većini recentnih kino filmova. Najveći filmofil među redateljima ponovo se dobro zabavio i snimio krvavo snježnu kombinaciju žanrova. Na zadovoljstvo gledatelja.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)